Bakış açısı

Yıl 1912 Balkan devletleri Yunanistan,  Bulgaristan, Karadağ Arnavutluk ve Sırbistan Osmanlı Devletine birleşip savaş açarlar,

Edirne sınırlarında bulunan iki birliğimiz geri çekilmek zorunda kalmış, Londra anlaşması ile Edirne Karaağaç Bulgarlara verilmiş.

Bulgarlar Romanya’ya savaş açınca bunu fırsat bilen Ali Fuat Enver Paşa ve Mustafa Kemal emrinde bulunan birliklerle Bulgaristan’a saldırırlar Karaağaç ve Serhat Şehri Osmanlının ikinci başkentini geri alırlar.

Sadrazam Mahmut Şevket Paşa arabasında saldırıya uğrayınca yerine şimdi düğünlerimizi yapmaktan bazılarımızın keyif aldığı Sait Halim paşa gelir.

Kendisi doktor olan Cemil Topuzlu Çifte Havuzları yapar zamanın yetkileri sen bu kadar kendine güzel yaparsan şehre daha güzellerini yaparsın derler ve onu İstanbul Belediye Başkanı yaparlar. Şehreminine yerleşir şehrin emini olur.

Belediye Başkanı olunca borç para bulur paranın önemli kısmını hatta fazlasını park ve bahçelere ayırır. İnsanların zenginliği ev eşyalarından Kültürleri bahçelerinden belli olurmuş.

Gülhane parkının içinde has ahırlar vardır, bu ahırlara padişah ve yakınlarının kullandığı atlar bağlanır bugün İslam eserleri müzesi olduğu yerdir(Evkaf Nazırı Ürgüplü Hayri efendi)

1912 Balkan savaşları sonunda çağın hastalığı klora bulaşıcı hastalığı milletin başına musallat olur. Kendisi de doktor olan İST. Belediye başkanı Cemil Topuzlu 1913 İstanbul’a başkan olunca büyük bir mücadele veriri ve zamanını Padişahı Sultan Reşat( hani şu altını meşhur olan Reşat olsun Hamit istemem) halk arasında bunun adı beşibiryerde Erzurum kongresinin beşi bir yerdenin adı Hüseyin Rauf Orbay, Refet Bele, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy  ve Mustafa Kemal ATATÜRK

35 inci padişahımız Sultan Mehmet REŞAT Sadrazam Sait Halim paşaya

Bana camileri verin hasta hane yapacağım olmaz derler fakat doktor ant içmiştir insanı yaşatacağım (antları valla billah)  gider Şeyhülislam Cemalettin efendiye gider, oda is lamı yaşatmaktan insanı yaşatmak daha evladır, yaşam varsa inanç vardır der ve. Kutsal bilgelik diye anılan Dünyanın yedi harikası olarak bilinen Ayasofya 1. Ahmet tarafından yaptırılan Ayasofya’nın yedi harikadan ayağını kaydıran Sultan Ahmet Camiini ve Mimar Sinan’ın çıraklık eserim dediği Şehzade başı camiini hasta haneye çevirirler.( Kıssadan hisse)

Cemil Topuzlu Şeyhülislam Cemalettin efendinin kızı Ayşe Aliye ile evlenir Muhiddin, Mehmet ve Selma adında 3 evladı olur, sonra ondan ayrılır ve İsviçreli Lili Raiman hanımla evlenir adı Leyla olur bir müddet sonra ondanda ayrılır.

Leyla Hanım Cumhuriyet döneminin ilk müteahhitlerinden Fasih Galip.

Efendi ile evlenir ve onların bir kızları olur babalığı Cemil Topuzlu klora Leyladan olan kız Lepra hastalığına çare bulan kendini hastaların kuyusuna atan Çağdaş Yaşamın kurucusu TÜRKAN SAYLAM.

14 Mart 1827 2 Mahmut mektebi cerrah iyeyi açar 14 Mart 1918 de. Çanakkale’den silahla giremeyen İşgal kuvvetleri Selimiye kışlasına yerleşirler o zamanın bulaşıcı hastalığı veba.

Doktor Hikmet ve Doktor Ali ihsan Selimiye kışlasına yerleşen İngiliz subayları oradan atmak için oranın sıhhiye tabur komutanı Yüzbaşı Hasan ile anlaşırlar.(Tıp bayramı)

Hastaları Haydarpaşa hastanesine sevk etmelerini oranın başhekimi ile anlaştıklarını sizden gelenlere veba teşhisi konulacak dört günde orası boşalacak altı adet Alman yapısı araba telsizleri Ankara kaçırılacak eyvah be çocuklar bu kadar basit bir hileyi ben nasıl düşünemedim.

Karar uygulanır dört günde orası boşalır telsizler Ankara’ya kaçırılır Mustafa Kemal e sorarlar savaşı nasıl kazandın şehidin kanı telsizin teli ile kazandım der.

Yunan paşasına Mustafa Kemal üzülme Napolyon’da kaybetmişti neden kaybettiniz deyince telsizlerimiz bozuldu iletişimi sağlayamadık.

Başa dönüyorum Balkan savaşını kaybedince bizim donanma haliçte atıl kullanılmaz bir durumdadır.

Zamanın Sadrazamı Sait Halil Paşa bir duyuru yapar ve denizlerde yeterli kuvvete sahip değiliz der ve İngiltere’ye iki savaş gemisi yedi milyona anlaşırlar Suntanı Osmaniye Sultanı Reşadiye ancak bütçede para yok.

Halka müracaat vakıf kurulur ve paralar toplanmaya başlar,  bazı kadınlarımızda para vermek isterler ancak paraları yoktur Beyoğlu’nda Rum kadın kuaförlere saçlarını peruk yapmak için dinen uygun olmamasına rağmen kestirip satarlar.

Parası ödenen bu iki gemi Çanakkale savaşında İngilizlerden kaçan 2 Alman gemileri isimleri değiştirilerek(Yavuz ve Midilli) satın aldık deyip savaşa girince.

Osmanlıda savaşa girmiş olur ve bizim parası ödenmiş kamaları bozulan iki topumuzun namlularını ve iki savaş gemimize vermezler el koyarlar

Çanakkale’de cepheler 10 metreye kadar düşer bir İngiliz zabit ile bir Osmanlı zabit konuşurlar inşallah sağ kalır isek savaştan sonrada görüşürüz gün olur bizim zabit Londra’da.

Arkadaşını arar bulur sağ yaşıyor bulur İngiliz hazır elimizde bir Çanakkale Gazisi ona bir Çanakkale anlattıralım, oturum düzenlenir bizim zabit sizin bize borcunuz var gemileri ve namluları vermediniz deyince İngiliz haklısın der

Paralar hazırlanır kendisinin önüne getirilir bizim zabit ben bunu kabul edemem der iter geriye, arkadaşı hatıra olarak al der ha öylemi yanına paketi çeker içinden bir demetten bir adet çıkarır ortadan ikiye yırtar al yarısı sende yarısı bende hatıra böyle saklanır.(nerede bu ataların torunları)

Kızamığı, Kanseri, kolera, Veba, Verem Menenjit, Sıtma Sarılık ve daha nicelerinin üstesinden gelen sağlıkçılarımız en son Korona Covit 19 üstesinden geleceklerinden asla şüphem yoktur.

Sağlık hizmetlerinde iştigal eden doktor hemşire hasta bakıcı ve onların tedavide kullandıkları alet edevat makine ateş ölçerinden tansiyon ölçerine röntgen cihazlarına hizmete sunan makine mühendislerine teşekkürü borç bilir ölenlere rahmet sağ olanlara sağlıklı yaşam dilerim.

Bizim ilk işimiz niyet ikincisi temizlik temizliğin adı abdest ab su dest el demek suyu ters okursan US olur US akıl demektir aklımızı kullanalım evde kalalım işimiz gücümüz su gibi duru akıcı berrak olsun dileğim.

Nice yüz yıllar dileklerimle ulusun egemenlik bayramımız kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi