2024’te en kârlı yatırım araçları neler olacak?

2023 yılının bitimine sayılı günler kala Türkiye’nin genel çerçevesine bakacak olursak senenin ekonomik özeti ve yatırım araçları herkesin konuştuğu ve merak ettiği konu oldu.

Yıl boyunca enflasyondaki artış ile birlikte geçim sıkıntısı, milyonlarca vatandaşı en çok zorlayan mevzu oldu. Geçim derdi kadar oldukça sık konuşulan konular arasında ise maddi imkanı olanların, parasını en doğru nereye yatırım yapması gerektiği konuşuldu.

Bu yıl gerek döviz kuru gerek konut ve otomotiv sektörü gibi pek çok yatırım aracı gündem olup tercihler arasına girdi. Peki 2023’de hangi yatırım araçlarını tercih ettik?

Gayrimenkul ve toprak

İlk olarak pandemi sürecinde yaşadığımız kısıtlama süreciyle birlikte birçok kişi gayrimenkul ve toprak yatırımı yaptı. Sağlığımızın ve kişisel yaşam alanlarının değerini anlayarak yatırımları özellikle arazi/ toprak ya da müstakil evler en çok talep gören ve tercih edilen yatırımlar arasına girdi. Özellikle İstanbul çevresine yakın olan ilçeler ve bölgedeki iller en çok tercih edilen lokasyonlar oldu.

Otomotiv sektörü

2023 yılı birçok kişi tarafından otomobil alım ve satım işlemleri yapılarak, fiyatların katlanarak arttığı ve arabası olanlar için ulaşım aracından çok, yatırım aracı olarak göze çarptı. Aylarca otomotiv sektöründe görülen rekor fiyat artışı üzerine önlem amaçlı yasalaşan kanunlar gelince, piyasalar bir anda durma noktasına geldi fakat yine de en çok tercih edilen yatırım aracı olarak 2. sırada yerini aldı.

Altın

Aslında 2022 yılında oldukça konuşulan ve sene başında da uzmanlar tarafından yatırım yapılması gözüyle bakılan altın, ciddi oranda değer kazanacağının sinyalleri verilmişti. Beklenen oldu ve yastık altında bulundurulan altın tabiri caizse kar üstüne kar elde etti. Sene başında gram altın 1000 TL bandında işlem görürken Aralık 2023’de 1970 TL’ye kadar yükselerek 2000 TL’ye yaklaştı.

Dolar ve Euro

2022’de yükselişiyle pekçok kişinin yatırım aracı olarak ele aldığı dolar, 2023 yılında da gözde yatırım araçlarından biri oldu. Özellikle yıl boyunca dolardaki hızlı dalgalanma yatırımcısını hem tedirgin etti hem de kar ettirmeye yetti. Dolar kadar ilgi gören euro ise 2023 yılında tarihi bir rekora imza attı ve 32 TL’yi aştı. Türkiye’de döviz kuru %55 oranında değer kazanarak yatırım araçları arasında ilk 5 arasına girdi.

Borsa ve hisse senetleri

Bu yıl binlerce kişinin küçük ya da büyük çaplı olarak yatırım yapmak istediği alanlardan biri de hisse senetleri ve borsa oldu. Aslında yatırımcısının yüzünü oldukça güldüren hisse senetleri, hem çok kazandırdı bir yanda da oldukça kaybettirdi. Yine de en çok tercih edilen yatırım araçları arasında 5. sırada yerini almış oldu.

2024 yılında en çok kazandıracak yatırım aracı hangisi olacak?

Ekonomistler ve pek çok uzman isim 2024 yılı tahminlerini yapmaya başladı. İlk olarak belirtmekte fayda var; burada belirtilen tahminler tamamen uzmanların öngörüsü üzerinedir ve kesinlikle “Yatırım tavsiyesi değildir!” Bunun uyarısını yaptıktan sonra yeni yılda beklenen ve kazandırması beklenen yatırım araçlarına bakalım.

2023 yılında da güvenli yatırım aracı gözüyle bakılan altın, yine değerini artırması ve yükselişe geçmesi bekleniyor.

Bu sene Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında yaptığı faiz artırımı sonrası birçok uzman, 2024 yılında FED’in faiz indirimine gideceğini öngörüyor. Bu sebeple borsa ve hisse senetlerinin, değerine değer katmasının beklendiği ifade ediliyor. Özellikle borsa ya da hisse senedi almayı düşünenlerin güvenilir şirketlere yapılan yatırımlarda iyi düzeyde kar ettirebileceğine dikkat çekiyor.

2024 yılında özellikle altın kadar gümüş de yatırım aracı olarak değerlenebileceği kaydediliyor. Gümüş’ün FED tarafından açıklanması beklenen faiz indirimiyle birlikte %20 oranında değer kazanması bekleniyor.

Kripto para birimleri ise 2023 yılında aslında oldukça zarar ettiren fakat yılın son aylarında yeniden değer kazanmaya başladı. Pek çok yatırım uzmanı tarafından 2024’te kripto paranın yerini koruyacağı ve altcoinlerin yapay zeka ile birlikte yükselişe geçmesinin beklendiğini ifade ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi