Kars lobisi çoğunun fobisi

Madem Sarıkamış Şehitlerimizi anma töreni için memleket yolu göründü.

Bir memleket yazısı yazmak şart oldu.

*

Kış gelince biz Karslıların tek muhabbet konusu kaz ve kar olur.

Kazlar kesildi mi?

Kazlar geldi mi?

Kaz yedin mi?

Kaz yiyelim mi?

Kar yağsın o zaman yeriz.

Kar ve kaz ohh harika bir de sobanın başında olalım.

Bu gibi sataşmalar ile bir birimizi ya kaz yemeğe davet ederiz veya kaz yemek için davet beklediğimizi ima ederiz.

*

Geçtiğimiz günlerde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir grup gazeteci ve siyasetçi, İstanbul Ataşehir'de bir restoranda kaz yemeği yerken görüntülenmesi medyaya yansıyınca bir çok sataşmalar ve yakıştırmalar da beraberinde geldi.

Bunlardan birisi de Cüneyt Özdemir Youtube kanalında yayınladığı videoda, ‘Kars lobisi ve kaz lobisi’ açıklaması.

Türkiye’de taksici lobisinden sonra en güçlü lobinin Kars lobisi olduğunu iddia eden Cüneyt Özdemir, bu lobi içerisinde; New York Üniversitesi Öğetim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin, Fox TV Ana Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek,  iş adamları, Gürbüz Çapanları filan saymıyorum” diyerek ardından da “Bunlar çıkmışlar Kars’tan, Ardahan’dan dünyaya yayılmışlar. Bayağı da para yapmışlar, güç yapmışlar, etkinler.” ifadelerini kullandı.

*

Kars Arpaçay Polatköy doğumlu bir gazeteci olarak bu konuda bir iki söz söylemek bize de düşer, hemşehrilerimiz arasında daha kimler var kimler diyerek şu okuduğunuz yazıyı kaleme aldık.

*

Kars denince ilk önce kazdan ve kardan önce akıllara Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti gelmeli.

Türkiye Cumhuriyeti’nden 4 yıl önce Kars’ta kurulan "Cenubi Garbi (Güneybatı) Kafkas Cumhuriyeti’ bu topraklarda kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren ilk cumhuriyettir.

Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasından 4 ay önceydi... 1. Dünya Savaşı’nın ardından Osmanlı’nın Güney Kafkasya’yı Ermenilere terk ettiği “Mondros Mütarekesi”yle (30 Ekim 1918) ülkemiz emperyalistlerce paylaşılmıştı.

Kars’ta 5 Kasım 1918’de “direniş” için toplanan “Milli İslam Şûrası” önce aynı adlı hükümete dönüştü; 17 Ocak 1919’da da Cihangirzade İbrahim Bey başkanlığında, 60 üyeli meclisi bulunan Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti kuruldu.

Artvin, Ardahan, Batum, Gümrü, Sarıkamış, Nahcivan ve Ordubad’ı kapsayan cumhuriyeti, 13 Nisan 1919’da Kars’ı işgal eden İngilizler kapattılar.

Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti’nin Anadolu’ya ilk kez “Türkiye” denilen 18 maddelik anayasası laik ve demokratik bir yönetimi benimsemişti. Cinsiyet ayrımı yapmadan seçme hakkını 18, seçilme hakkını 25 yaş olarak belirleyen anayasada, resmi dil için de “Türkçe” denilerek bakın nasıl hükümler yer alıyordu:

Tarihçi Erkan Karagöz’ü Kars tarihinde bilinmeyen çok şeyi ortaya çıkardığı için bir anlamda Kars Lobisi’ne kaydedebiliriz.


 

KARSLI HALK OZANLARI


 

Her ne kadar Kim Kardashian gibi günümüz fenomenlerinin Kars'lı olduğunu yazıp çizerek övünmeye kalksak da bana göre Kars'ın en ünlüleri günümüzde değil geçmişte yaşamış ve şuan aramızda olmayan çok ünlü ozanlar, şairler, yazarlar, askerler.

Onlardan bildiklerimi tabi ki sizlerle paylaşacağım.

Mesela bir Aşık Şenlik. 1850'de Çıldır'ın Suhara (Yakınsu) köyünde doğan, Terekeme/Karapapak boyundan gelen Aşık Şenlik özellikle Osmanlı Rus savaşı devam ederken yaptığı besteler ile Türk askerlerine verdiği moral ve motivasyon ile tanınmakta.

oyundandır.

1785-1868 yılında Kayseri'de doğan, Türkmen – Avşar soyundan gelen Dadaloğlu'nun soyu da bazı rivayetere göre Kars'tan gitmedir.

Kars’ta yaşayan birsine uzatın mikrofonu en çok arabanda kimi dinlersin sor yüz kişiden doksanı erken yaşta trafik kazasında yaşamını yitiren ozan Sabri Şimşekoğlu cevabını verir.

Kiziroğlu’nu meşhur eden Murat Çobanoğlu ve akademisyen halk ozanı Şeref Taşlıova ilk üçe girerler.


 

PEK BİLİNMEYEN KARSLILAR KİMLER


 

1998 - 2005 yılları arasında MİT Müsteşarlığı yapan Şenkal Atasagun.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun kayınbiraderi 80 olaylarında öldürülen radyocu, yazar Ümit Kaftancıoğlu.

Sivaslı bilinen Büyük Birlik Partisi Kurucusu Muhsin Yazıcıoğlu ve daha sonra BBP Genel Başkanlık Görevine Getirilen Yalçın Topçu.

Genelkurmay eski başkanlarından Yaşar Güler.

Elazığ’lı bilinen eski bakanlardan Mehmet Ağar.

Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez 1952 Kars Sarıkamış doğumludur.

Van’lı bilinen gazeteci Fatih Altaylı da Karapapak soyundan gelmekte.

İnternet Mahir / Mahir Çağrı.

Kürt İdris adı ile tanınan yeraltı dünyasının isimlerinden İdris Özbir vefat etti şimdi oğulları İdris Ali Özbir ve Ömer Erol Özbir iş dünyasının tanınan isimlerindenler.

Kürt İdris’in cezaevi arkadaşı Yakup Süt.

Semih Tufan Günaltay, Mehmet Özbay, Gökhan Özbay, Bülent Aramaz gibi genç kabadayılar.


 

KARS’LI GAZETECİ YAZARLAR


 

Ali Ağaoğlu Anadolu Ajans kurucusu Atatürk görevlendirdi. İstanbul  Üniversitesi Rektörü Reşat Baysal.

Deniz Zeyrek, Doğan Şentürk, Hadi - Süleyman Özışık, Ercan Sarıkaya, Ataol Behremoğlu, Ekber Yeşilyurt, Levent Gültekin, Barış Yarkadaş, Esfender Korkmaz, Erhan Öztürk, Mahmut Övür, Erol Mütercimler, Nedim Şener, CAndaş Tolga Işık, Selahattin Duman Tayfun Talipoğlu. Barış Doster, yazar Neşe Doster ve Psikiyatrist Beşir Doster’in evladı olarak 1973 yılında Kars’ta dünyaya gelmiştir.


 

KARS’LI SANATÇILAR


 

Ayna şarkısıyla Şeh Şamil parçasını yeniden parlatan Erhan Güleryüz İstanbul Büyükçekmece doğumlu aslen Kars’lıdır.

Azer Bülbül Kars’ın Arpaçay ilçesinde dünyaya geldi.

Talat Bulut Kars Sarıkamış 1956 doğumludur.

Çağla Şıkel’in babası aslen Kars Azerbaycan Türklerinden.

Peken Açıkalın, Yavuz Bingöl, Tuğba Ekinci, Ahmet Mekin,

Tamer Karadağlı Azeri kökenli Kars Sarıkamış’lıdır.

Tiyatrocu Yalçın Özden Kars Susuz İlçesi’nde dünyaya gelmiştir. 

Turan Çelik, Sinan Çetin, Reis Çelik, Zafer Alagöz, Eşref - Harun Kolçak, Hülya Nuri Alço, Yadigar Ejder, Hülya Avşar.


 


 

KARS’LI SİYASİLER


 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yapan Ahmet Arslan.

Eski devlet bakanlarından Gürcan Dağdaş ve İlhan Aküzüm.

AK Parti Milletvekilleri Şamil Ayrım, Tülay Kaynarca, Ahmet Arslan, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili PM üyesi İlhan Cihaner. Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Özgen Nama, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Gürbüz Çapan, Gürsel Tekin, Ensar Öğüt, İyi Parti MYK Üyesi Özdemir Polat, KARAPAPAK Başkanı Erkan Koçali, DİSK 1.Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi.


 

KARS’LI İŞ İNSANLARI


 

Bora Jet sahibi Sezgin Baran Korkmaz son yıllarda adından epey bahsettiren ünlü iş insanı. Aras Kargo sahibi Evrim Aras, Aytemiz Petrol Sahibi İsmail Aytemiz, MODA Federasyon Başkanı Hüseyin öztürk, Dijikom Sahibi Sabri Yiğit, Bayramoğlu Holdink Yönetim Kululu Başkanı Bayram Tanrıverdi, Otel zinciri sahipleri Ali - Erdal Yavuz Torunoğlulları. 


 

KARS’LI SPOR ADAMLARI


 

Atletizm Federasyonu eski başkanlarından 1980 10 km Berlin Maraton şampiyona Mehmet Yurdadön. Profesyonel ağır sıklet boksörü Sinan Şamil Sam 2015 yılında böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Eski milli futbolcu Servet Çetin aklıma gelenler.

*

Liste böyle uzayıp gider.

İsmini yazamadıklarımız var biliyorum, onlardan özür diliyorum.

Bana mailden ulaşırlarsa bir dahaki yazımızda bahsederiz.

Gördüğünüz gibi Cüneyt Özdemir ‘kaz lobisi mi Kars Lobisi mi’ gibi yarı ironik yarı gırgır tiye alsa da, ’Kars Lobisi’ zaman zaman siyasette, spor dünyasında, sanat ve iş dünyasında bazılarının fobisi de olabiliyor ne yazık ki…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi