Herkes onu konuşuyor! Oppenheimer kimdir?

Herkes onu konuşuyor! Oppenheimer kimdir?
Nolan’ın büyük ses getiren ve bugün vizyonla buluşan filmine konu olan Robert Oppenheimer'ın hayatı merak konusu oluyor.

Yönetmen Christopher Nolan'ın fizikçi hakkındaki filmi bugün sinemalarda gösterime girdi. Film, nihai silahı yaratmak için yeteneklerini ödünç veren bilim adamının yükselişi ve düşüşü hakkında 30 yıllık araştırmaya dayanan ustaca bir biyografi olan 'Amerikan Prometheus'a dayanıyor.

Buluşu dönüm noktası oldu

Rahatsız edici atom bombasının babası unvanı için birkaç yarışmacı var. Ancak Manhattan Projesi'nin yaratıcısı ve ilham kaynağı olan baş bilim adamı Robert Oppenheimer'ın yanında hepsi sönük kalıyor. Bu yeteneği en korkutucu askeri amaçlar için, 20. yüzyıl tarihini değiştirecek nihai silah için kullandı. Oppenheimer adlı film, Kai Bird ve Martin Sherwin'in dönüm noktası niteliğindeki biyografisi American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer'a dayanıyor.

depophotos-15631212.webp

fizikci-j-robert-oppenheimer-kimdir-kac-yasinda-oldu-nereli-oppenheimer-atom-bombasini-ne-zaman-buldu.webp

BÜYÜK BUHRANI BİRE BİR YAŞAMIŞ

Oppenheimer genç bir adamken 1929'daki Büyük Buhran'ı ve Avrupa'da faşizmin yükselişini yaşamıştı (1920'lerde Almanya'da kuantum fiziği okudu). New York'ta, komünistlerin ve diğer solcu sempatizanların ırk ayrımcılığına ve ekonomik eşitsizliğe karşı savaştığı toplumsal hareketlerde yer aldı. Daha sonra, ABD Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası attıktan sonra, Oppenheimer - Los Alamos'ta birlikte çalıştığı diğer birçok bilim adamı gibi - nükleer silahların yayılmasına karşı bir aktivist oldu. 1953'te Cumhuriyetçiler iktidara geldiğinde, Beyaz Saray'da kitlesel atom bombası kullanımını savunan askeri figürler ve stratejistler güç kazandı. Çok geçmeden gözlerini savaşın bilimsel kahramanı ve inatla stratejilerine karşı çıkan ses Oppenheimer'a diktiler. Bu onun kamusal itibarının ve entelektüel etkisinin sonuydu.

depophotos-15631212.webp

BİNLERCE KAYNAKTAN ARAŞTIRILDI

Yazarlar bu kitabı yazmak için dünyanın dört bir yanındaki arşivlerden binlerce belge derlediler, Oppenheimer'ın tüm yazılarını incelediler ve akrabaları, meslektaşları, arkadaşları, askeri şefleri ve siyasi bağlantıları ile görüştüler. Ayrıca, FBI'ın çeyrek yüzyıldan fazla bir süredir devam eden ama her zaman gerekçelendirilemeyen gözetim için onun hakkında topladığı binlerce sayfayı da gözden geçirdiler. Bird ve Sherwin'in biyografisi, bu akıl almaz uçuruma güçlü bir bakış sunuyor; Temmuz ayında, Nolan'ın Oppenheimer'ın hikayesini beyaz perdede hayata geçirmesi için de temel oluşturacak.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.