Uzman Diyetisyen Özlem Araz kimdir? Randevu için iletişim bilgileri

Uzman Diyetisyen Özlem Araz kimdir? Randevu için iletişim bilgileri
Uzman Diyetisyen Özlem Araz hem kuruculuğunu üstlendiği Özlem Araz Beslenme ve Diyet Danışmanlığı 'nda hem de Medical Park Hastaneler Grubu'nda danışanlarına hizmet veriyor. Uzman Diyetisyen Özlem Araz kimdir? Randevu için iletişim bilgileri haberimizde yer alıyor.

Uzman Diyetisyen Özlem Araz hem kuruculuğunu üstlendiği Özlem Araz Beslenme ve Diyet Danışmanlığı 'nda hem de Medical Park Hastaneler Grubu'nda danışanlarına hizmet veriyor. Uzman Diyetisyen Özlem Araz kimdir? Randevu için iletişim bilgileri haberimizde yer alıyor.



Uzman Diyetisyen Özlem Araz kimdir?

2010 yılında Avrupa Birliği tarafından desteklenen Erasmus bursunu kazanarak İngiltere 'de Oxford Brookes University'de öğrenim görmeye hak kazandı. Bu süreçte Obesity and Energy Regulation, Human Health and Disease, Food Quality ve Hygiene, International Nutrition  derslerini alarak başarıyla tamamladı.

2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden başarıyla mezun oldu.

2017 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp  Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamlayarak 'Uzman Diyetisyen' ünvanı kazandı.

Şu anda Medipol Üniversitesi'de doktora yapmakta olup Medipol  Mega Üniversite Hastanesi'nde adölesanlarda non alkolik karaciğer yağlanması ile ilgili doktora tezini yürütmekte.

2016-2018 yıllarında çalışanlarının sağlığını önemseyen Panasonic'te kurumsal beslenme danışmanlığı yaptı.

2017 (Eylül) - 2018 (Ocak) döneminde Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

2011 yılından beri Medical Park Hastaneler Grubu'nda çalışıyor.

2022 yılı itibari ile Özlem Araz Beslenme ve Diyet Danışmanlığı'nı kurarak bütün danışmanlık hizmetlerine kendi markası adı altında devam etmektedir.

Uzman Diyetisyen Özlem Araz
 


Uzman Diyetisyen Özlem Araz randevu için iletişim bilgileri

Eğer kilo vermek veya farklı bir nedenden dolayı diyetisyen arayışınız varsa Uzman Diyetisyen Özlem Araz'dan randevu alarak seanslara başlayabilirsiniz.

Medical Park
Adres: E5 üzeri Merdivenköy, 23 Nisan Sokağı No :17 Kadıköy/İstanbul
Telefon: 444 44 84


Uzman Diyetisyen Özlem Araz



Diyetisyen Araz: Elma, domates ve muzu buzdolabında diğer meyvelerin yanına koymayın

Yiyeceklerin buzdolabında saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Özlem Araz, “Elma, domates, muz gibi yüksek oranda etilen gazı üreten meyveleri, buzdolabında başka meyve ve sebzelerin (örneğin salatalık, üzüm, çilek ve havuç gibi) yanında bırakmayın. Aksi takdirde diğerlerinin daha çabuk olgunlaşıp bozulmasına sebep olurlar” uyarısında bulundu.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Özlem Araz, yiyeceklerin buzdolabında saklama koşulları ve tükettiğimiz besinlerin bozulmasına yol açabilecek hatalar hakkında açıklama yaptı.
 


BUZDOLABINI AŞIRI DOLDURMAK HAVA DOLAŞIMINI ENGELLER

Buzdolabının maksimum 4 derecede tutulması gerektiğini vurgulayan Araz, “Buzdolabını yiyeceklerle tıka basa doldurmaktan kaçının. Havanın içeride dolaşabilmesi ve buzdolabının düzgün çalışabilmesi için öğeler arasında boşluk bırakın. Sıcak yemekler hemen dolaba konulmamalı, oda sıcaklığına geldikten sonra uygun bir kaba alınıp buzdolabına yerleştirilmelidir. Pişmiş hiçbir yiyecek de buzdolabına ağzı açık konulmamalıdır” diye konuştu.
 

Uzman Diyetisyen Özlem Araz

 

MİKROORGANİZMALAR GIDALARI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Dünyada üretilen gıdaların bir bölümünün mikroorganizmaların etkisi ile duyusal, fiziksel, enzimatik ve kimyasal değişimlere uğrayarak bozulduğunu belirten  Araz, “Gıdaların bozulmasına neden olan bu değişimler, kontrol altına alınarak bozulma tamamen veya kısmen engellenebilir. Mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu besin zehirlenmesi ortaya çıkar” dedi.

Bazı tükettiğimiz gıdaların soğuk tutulması gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dyt Araz, “Dünyada üretilen gıdaların bir bölümünün mikroorganizmaların etkisi ile duyusal, fiziksel, enzimatik ve kimyasal değişimlere uğrayarak bozulmaktadır. Gıdaların bozulmasına neden olan bu değişimler, kontrol altına alınarak bozulma tamamen veya kısmen engellenebilir. Enzimatik ve mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelen bu olumsuz değişmeleri yavaşlatmak veya durdurmak için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bu sayede bozulma sebepleri ortadan kaldırılırken aynı zamanda gıdanın besin değeri, renk, aroma ve fiziksel yapısına ait duyusal nitelikleri yani kalitesi de korunmuş olur. Düşük sıcaklıklarda mikroorganizmaların gelişme hızı yavaşlar. Gıdada meydana gelebilecek diğer kimyasal ve enzimatik reaksiyonların yavaşlaması, bu reaksiyonlar sonucunda gıdada meydana gelebilecek olumsuz değişikliklerin oluşumunu da yavaşlatır” diye konuştu. 


Uzman Diyetisyen Özlem Araz



BAZI BESİNLERİ UZUN SÜRE MUHAFAZA ETMEK DOĞRU DEĞİL

Tükettiğimiz besinlerin buzdolabında en fazla ne kadar süre durması gerektiğine değinen Uzm. Dyt. Araz, “Çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler ayrı raflarda muhafaza edilmeli, pişmiş yiyecekler üst raflara ve üzeri kapalı şekilde yerleştirilmelidir. Çiğ kümes hayvan etleri, balıklar veya diğer etlerden damlayan suların kesinlikle diğer yiyeceklerle teması engellenmeli ve bu tur yiyecekler mümkünse buzdolabının dondurucu kısmında depolanmalıdır. Pişmiş yemekler hemen servis edilmeyecekse en fazla 2 saat içerisinde uygun koşullarda soğutularak buzdolabına kaldırılmalıdır. Örneğin, artmış et yemekleri buzdolabında 1-2 günden, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemelidir” ifadelerini kullandı.


Uzman Diyetisyen Özlem Araz


BESİNLERİN SAKLANMA SÜRELERİNİ BİLMEK ÖNEMLİ

Uzm. Dyt. Özlem Araz, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu besin zehirlenmesinin ortaya çıkabileceğini vurguladı. Uzm. Dyt. Araz, buzdolabında saklanan gıdaların raf ömrünü bilmenin gıda israfını önlemek için oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Uzm. Dyt. Özlem Araz, hangi besinin buzdolabında kaç gün saklanabileceğini şöyle sıraladı:

“Yumurta: 3 hafta.

Süt: 4-5 gün.

Yoğurt: 7 gün.

Peynir çeşitleri: 3-4 hafta.

Balık: 1-2 gün.

Tavuk: 3-5 gün.

Biftek: 3-5 gün.

Yeşil yapraklı sebzeler: 3-5 gün.

Turunçgiller: 2 hafta.

Kayısı, şeftali, armut: 3-5 gün.

Böğürtlen, çilek: 2-3 gün.”

Uzman Diyetisyen Özlem Araz
 


SÜT VE DENİZ ÜRÜNLERİ 5 DERECENİN ALTINDA TUTULMALI

Buzdolabında muhafaza ederken diğer besinlere göre daha çabuk bozulabilecek gıdalardan bahseden Uzm. Dyt. Özlem Araz, “Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanapeler, sosis, salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış besinler, sandviçler çabuk bozulacağından devamlı olarak 5 derecenin altında tutulmalıdır” dedi.

Uzman Diyetisyen Özlem Araz
 


DONDURULMUŞ ETLER ÇÖZDÜRÜLDÜKTEN HEMEN SONRA TÜKETİLMELİ

Dondurulmuş gıdalar konusunda da dikkat edilmesi gereken durumların altını çizen Uzm. Dyt. Araz, şu bilgileri paylaştı:

"Donmuş gıdalar çözdürüldükten sonra oda ısısında bekletildiğinde çabuk bozulur. Bozulmanın nedeni, donma ve çözünme sırasında doku hücrelerinin zarar görmesidir. Bu nedenle de dondurulmuş etler çözdürüldükten sonra hiç bekletilmeden kullanılmalıdır. Dondurulmuş sebze ve meyveler çözdürülmeden kullanılmalıdır. Küçük parçalar hâlinde dondurulmuş bazı gıda maddeleri ise hiç çözdürülmeden pişirilmelidir. Gıdayı çözdürmek zorunluysa mikrobiyal gelişmeye ortam hazırlamayacak koşullarda buzdolabı veya mikrodalgalarda yapılmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.