Korona günleri (10)

Sümerler ne demiş? Mademki biliyorsun neden öğretmiyorsun? Boş vakitte çürüyorsun, neye, bazı insan çok okur okur, okur, çok okuyorum der. Ama okuma seninle gidecek okumandan kime ne fayda var. Paylaşmazsan kime ne faydası var?.

Arkadaşı arkadaşına ben ölümden korkuyorum der. Arkadaşı da ona sen ölümden korkmuyorsun malını geride bırakmaktan korkuyorsun. Unutma malın çokluğu mirasçıları bedenin semizliği mezar kurtlarını sevindirir. Asıl götürmemen gereken yaşarken öğrendiklerindir, onları anlatır yazar paylaşırsan o zaman az götürenlerden olursun.

Muharrem ayı ay takviminin birinci ayı, aşure ayı, matem ayı. Tarihte üç takvim vardır bunlardan Hicri takvimin ayının ilk ayı muharremdir. Peygamber efendimizin Mekke’den,  Medineye göçü ile başlar.

Osmanlı zamanında okullarda ve anlaşmalarda Rumi takvim öğretilir anlaşmalar doğum tarihleri Rumi takvime göre yazılır ve öğretilir. Hicri takvim yaşanırdı. Recep, Şaban Ramazan gibi ramazanın Türkçe karşılığı yanmak, yenilenmek, keskinlenmek ve arınmak.

Aklın zekâtı mizah, tenin zekâtı oruç, malın zekâtı para, mizah yapıp aklımızın zekâtı oruç tutup tenimizin zekâtını para kazanıp malımızın zekâtını verenlerden eyle Allahım.

Oruç Arapça sam ve siyam demektir. Türkçe hareketsiz kalmak demektir. Peygamber efendimize sorarlar?. Oruç nasıl tutulur? Oruç aç kalarak tutulmaz şaşarım şu insanlara peki nasıl tutulur?,  Her türlü kin ve nefretten şiddet ve cebirden kelime’ i küfürden şehvet duygusundan uzak kalarak tutulur.

İki kurban iki oruç vardır bizler ne bildiğimizi birimize öğretme yerine her zaman kendi yaptıklarımızla öğünür diğerlerini hor görürüz.

İlk kurban Hazreti İbrahim arasında, bir evlat ver yoluna kurban edeyim. İkinci kurban Zeynel Abidin,  Peygamber efendimize ebdel derler ebdel soyu kesik demektir. Efendimiz Cebrail Aleyselam şikayet eder bu putperestlere bana ebdel diyorlar. Varsınlar desinler biz sana Kevser’i verdik sen daha ne istersin.

Kevser en kısa duamız cennetteki pınarın ve Fatma Zöhre anamızın adıdır. Ey Muhammed doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse Rabbin için namaz kıl kurban kes.

Muharrem ayı onuncu günün adı Aşure bu 12 çeşitten oluşan nimetin adı değil Muharrem ayının onuncu gününün adıdır.

Muharrem acıların yaşandığı matem ayıdır. Muharrem ayında ilk orucu Adem babamızla Havva anamızın buluştukları gün bir gün oruç tutarlar, Nuh’un gemisi karaya oturduğunda bir gün oruç tutar, Yakup peygamberin oğlu Yusuf kuyudan çıktığında, Yunus Peygamber balığın karnından çıktığında Musa Firavunun zulmünden kurtulduğunda, Hz. İdris’in diri olarak göğe yükselmesi, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulması, Eyüp Peygamberin oğlu hastalıktan kurtulması Hz. İsa nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükselmesi, onuncu gün orucu.

Kerbelaya Hz.Hüseyinin kellesini almak için gelen Yezidin askerine Hz. Hüseyin dönüşünde yollarda kuyular kuru su bulamazsın bizim kuyulardan suyunu alda yola çık deyince kale almayan gelen Hür Efendimizin ciğer parçası güllerin en goncası Hüseyin tarafına geçer ve ilk saldıran ben olayım der ve ilk şehit olandır. 

Ramazan orucu Sahurla başlar Allahım izninizle bu yılda niyet ettim 30 gün orucumu tutmaya denilir ayrıca her gün ayrı ayrı niyet edilir ilk gün niyet 30 gün için edilir ola ki uyanmadığı gün olursa ilk niyet geçerli olsun diye. Orucu açarken kısaca allahım verdiğin nimetlere şükürler olsun rızanla orucumu tutum rızanla orucumu açıyorum.

Muharrem orucuna nasıl niyet edilir, önce sazlar bağlanır 12 gün boyunca su içilmez zevk sefa edilmez hatır kırılmaz helali ile dahi şehvet duygusuna girilmez her türlü kötülüklerden uzak durulur. Şarkı türkü söylenmez nefes yani mersiye söylenir ağıt söylenir                

On ikinci günü kurban kesilir bu kurban efendimize soyu kesik dediler ya işte  Kerbela da kadınlar etten duvar örerek Hz. Hüseyin’i sağ kurtarırlar onun yaşadığını görenler 12 günü kurban keserler.  Şahsen bende o kurbanı kesenlerdenim. Bilenlerle bilmeyenler hiçbir olur mu?

Abdest Farsça ab su dest el demektir alırsınız belli bir zaman sonra tekrarlanmaya ihtiyaç duyulur, vücuttan çıkanlar abdest i bozar. Oruç’u vücuda girenler bozar iki sinide almak elimizde bozmamak elimizde değildir. Alırız Tutarız ancak bir müddet sonra yenilemek gerekir

İmanı bozan ne? Bozmamak elimizde tatbiki inanır ister ve uygular isek:

Kul hakkı yememek, işi ehline vermemek, emeği hiçe saymak, işine ve tartısına hile karıştırmak, hırsa kapılmak, zayıf bulunca zulmetmek, büyük görünce dalkavukluk etmek, topluluk fitne sokmak, bölücülük yapmak, dostu bile kısmak yalan söylemek buğz beslemek.

Osmanlı zamanında bakkal kasap manav ürünlerini tartarken dirhem kefesi hacmi küçük mal kefesi hacim olarak büyük, el kesmesin diye kenarları kıvrılıyor. Mal koyduğu kefenin kıvrılan kenarına tel sarar ele geçince bakkal kasap manav terazinin kefesine tel sarar ele geçince kabahati çırağa atarmış.

Ramazan gününde yeniçerilerden oluşan zaptiyeler kahveye girerler bakarlar Bektaşi babası nargilesini çekiyor, sen Müslüman değilmişsin bilmez misin ramazan, elhamdülillah Müslümanım ne zamandan beri Karı beladan beri deyince zaptiyeler o dediğin nedir? Karı ben belada sizsiniz.

Bu Ker belada işte tam bir beladır. Efendimizin torunlarını ve yakınlarını katletmekle kalmayıp bütün felaketleri acıları çektiren birinci derece yakınlarıdır.

Bir kahvede iki ozan karşılaşırlar ahali bir atışında dinleyelim derler Sünni ozan alır sazı eline vurur sazın teline oruç tutmazsınız namaz kılmazsınız siz nasıl Müslümansınız.

Bu defa alevi ozan alır sazı eline vurur sazın teline ker belada hazreti hüseyni katledenlerde tutmuşlardı oruçlarını kılmışlardı namazlarını siz nasıl Müslümansınız.

Üstünlük takvadadır yani ahlaktadır. İmamlar cenaze hizmetlerini eda ederken sübhanike duasını okuyun ve celle sanaük atlamayın derler manası bir gün bende burada olacağım demektir.             

Peygamber efendimiz: Yönelelim ilme bilme fene çıkalım aydınlık güne

Damadı Hz. Ali bana bir kelime öğretenin kölesi olurum.

Oğlu Hasan İslam’ın özü ahlak ahlakın özü bilgi bilginin özü akıldır.

Oğlu Hüseyin yaşam boyunca akıl gibi mal edep gibi miras iyi huy gibi dost bilgi gibi şeref dilerim.

Hünkar Hace Bektaş Veli ilmin ışığından gidilmeyen yolun sonu karalıktır.

Çok uzattım bir aşure duası ile bitirelim:

Bismi şah Allah Allah, Aşure lokmaları kabul ola,  Aşureyi pişiren, payını hak bilen, cümle canların ceddine rahmet, hanelerine dirlik, birlik, göz gönül zenginliği ve bereket yağa, her lokma bin derde dermen ola, bin belayı def eyleye.

Üçler, beşler, yediler, on iki imamlar, kırklar, kaynayan aşure kazanında canlarla birlikte ola, dirlik getire. Mansur’ un, Nesiminin, Hatai’nin, Pir Sultanın, yanan yakılan, diri diri üstü toprakla örtülen erenlerin, evliyaların, hak şehitlerinin canlarına değe. Lokma için gelen, nefesten nasip alan canlara Bozatlı Hızır yardım eyleye.

Aydınlığın kaynağı olan delil lokma sahibinin sofrasına nur ola, Dil bizden nefes pirden ola Gerçeğe hü mümine ya Ali.

Oruçlarınız ibadetleriniz hak katında kabul ola Muradınız hasıl kısmetiniz gani ömrünüz  uzun, kazancınız helal den ola.     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi