Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Marmara balıkçılığında tehlike

Marmara Denizi’ndeki canlı türlerinin artan kirlilik ve sulak alanlarının bozulması nedeniyle tükenme tehdidi altında olduğu vurgulandı. Raporda, şu ifadelere yer verildi. Bu gün Marmara’da ekonomik değeri olan balık türü 120 civarında iken bu sayı bu gün 5-10’a düştü. Bu konuyu işlemeden önce bu konuda geniş bilgisi olan İstanbul Çevre Konseyi Başkanı Zafer Murat Çetintaş’tan da bilgiler aldım sizinle paylaşıyorum.

MARMARA’DA KRİTİK ALANLAR: Marmara Denizi, Karadeniz’in getirdikleri yanında, İstanbul ve çevresindeki yerleşim alanlarından ağır kentsel ve endüstriyel atık su almaya devam ediyor. Endüstriyel atık suyun büyük bir kısmı ile önemli miktarda kentsel atık su, halen arıtılmadan deniz suyuna karışıyor. Özellikle, daha yüksek kirlilik kontrolüne ihtiyaç duyulan kritik alanlar arasında Türkiye’nin en önemli sanayi merkezinin atıklarını alan İzmit Körfezi ve Gemlik Körfezi bir takım iyileştirme çalışmalarının yapılmasına rağmen yer almaktadır. Buralarda ve boğazlarda önemli bir kirlilik kaynağı, giderek artan ağır gemi trafiğine bağlı katı atıkların yanı sıra, sintine ve balast sularının denize boşaltılmasıdır. Kirlilik kontrol öncelikleri, programlama ve yatırımlar, Marmara Denizi Yönetim Planı çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Yeni atık su arıtma tesislerine büyük çaplı yatırımların yapılması yolunda kara kökenli kirlilik kaynaklarının kontrol altına alınması önemli bir odak noktasıdır.

MARMARA’DA TURİZM DE ÖLECEK: Geçtiğimiz 10 yıldaki çabalara rağmen su kalitesi düşmeye devam etmiş, bulanıklık seviyeleri yükselmiştir. Denizdeki izleme istasyonlarının çoğunda biyokimyasal oksijen ihtiyacı ve patojenler tespit edilmiştir. Bu durumun halk sağlığına ve kıyı sularındaki zengin turizm potansiyeli ile kıyıların açıklarındaki adalara getirdiği riskler, yakın vadede kirlilik kontrolüne daha büyük yatırımların yapılması gerektiğini göstermektedir. Yaklaşık 15-20 milyon insanın yaşadığı ve günde 3-4 milyon metreküp su kullanılan bu şehirde sulak alanlara yapılan 3. Hava Alanı, Kanal İstanbul için kullanılacak Sazlıgöl gibi müdahaleler İstanbul’un ilerde su sıkıntısı çekeceğini göstermektedir. Büyükçekmece kâh yazlık tutup kâh askeri kampa geldiğimizde bir balıkçı ismi duyardım gider balık yerdik. Balık Osman ve sonradan öğrendiğim bu kirliliklerle hep beraber mücadele etmeliyiz. Marmara’ya kıyamıyorum. Demek ki hepimizin daha bilinçli olup denizimizi korumamız lazım. Ne olur bu yazdan başlayarak benim yaptığım gibi sahildeki alanda yürürken yazın denize gelen çevre ilçelerden insanların ortalarda bıraktığı rüzgârla sürüklenen poşetleri, plastik şişeleri yakalayıp en yakın çöp sepetine atalım. Hepimiz elimizden geleni yaparsak kirliliği azaltabiliriz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi