Akran zorbalığı nedir?

Son yıllarda oldukça artış gösteren akran zorbalığının nedenlerini ve ailelerin bu gibi durumlarda neler yapması gerektiğini hakkında kısaca bilgilendireceğiz.

Akran zorbalığı aslında okul yıllarında birçoğumuzun yaşadığı fakat son zamanlarda daha sık adını duyduğumuz bir sorun haline gelmiş durumda. İlk olarak akran zorbalığının ne demek olduğunu anlatmakla başlamak isterim.

Akran zorbalığı; bir yada bir grup öğrencinin kendilerince daha güçsüz gördüğü yaşıtlarına uyguladığı fiziksel ve psikolojik saldırıdır. Sözlü aşağılama, lakap takma, alay etme, tekme atma, kızdırma, fiziksel olarak vurma, arkadaşlar arasında dışlama, küçük düşürme, eşyalarına gasp etme, bir yerde sıkıştırıp bir odaya kilitleme yada korkutma gibi birçok örnek çeşitlendirilebilme durumlarını kapsamaktadır.


Okul yıllarında ne yazık ki birçoğumuzun yaşadığı veya bu gibi durumları gördüğü olaylar yaşanmıştır. Özellikle son yıllarda dizilerde de akran zorbalığıyla ilgili konular sıkça işlenmeye başladı.


Geçtiğimiz günlerde bir dizide rastladığım bu konu hakkında hem biraz araştırmak hem de ailelerin akran zorbalığı hakkında bilgi sahibi olmalarını isterim. Her ebeveynin olası bir akran zorbalığına karşı ne gibi önlemler alabileceği ve haklarını bilmeleri konusunda naçizane tavsiyeler vermek istiyorum.


Öncelikli olarak anne ve babaların en dikkat etmeleri gereken nokta çocuklarını anlamaya çalışmaktır. Çocuğunuzda olası bir duygu durumunda farklılıktan şüphelendiğinizde evladınızın üzerine gitmeden empati kurarak iletişim kurmaya özen gösterin. Bu gibi durumlarda psikolojik destek almaktan lütfen çekinmeyin.

Akran zorbalığında anne babalar çocuklarıyla nasıl iletişim kurmalıdır?

  • Çocuğunuza yardımcı olabilmeniz adına sakin ve yapıcı olmaya özen gösterin.
  • Çocuğunuzun yaşadığı bu zorbalığın kendi suçu ya da hatası olmadığını sakin bir dille ifade edin.
  • Çocuğunuzun olası bir akran zorbalığına maruz kalmaması için okuldaki yetkililerden, öğretmeninden yardım istemesi gerektiğini söyleyin. Yardım istemekten çocuğunuzun çekinmemesi gerektiğini örneklendirerek anlatabilirsiniz.
  • Çok küçük yaştaki çocukların akran zorbalığında içe kapanma gibi durumlar yaşıyorsa rehberlik öğretmeninden ya da psikolojik destek almaktan asla çekinmeyin.
  • Ebeveyn olarak evladınızın yaşadığı zorbalık karşısında olumlu ve cesaretlendirecek, özgüvenini tazeleyecek aktiviteler yapın. Oyun parkında etkinlik, kitap okuma vs. gibi

Aileler akran zorbalığı karşısında neler yapmalıdır?

  • İlk olarak akran zorbalığına maruz kalındığı fark edildiği anda okul yetkilileriyle iletişime geçin. Okul ile irtibatta olmak bu konuda oldukça önemlidir.
  • Okul yetkilileri ile işbirliği içerisinde olmak ve kendi içinizde kaba kuvvetle sorunu çözmeye çalışmak en büyük hata olacaktır. Bu yüzden okul kuralları gereği, akran zorbalığını gerçekleştiren öğrenciler uyarı alır ve gereken disiplin cezası verilecektir.

Akran zorbalığı hala devam ederse veliler ne yapmalıdır?

  • Okul yönetiminin yaptığı önlemler yetersiz kalırsa ya da çocuğunuz hala akran zorbalığına maruz kalmaya devam ediyorsa hukuki yollara başvurabilirsiniz.
  • Okul yönetimi akran zorbalığı konusunda herhangi bir sorunu çözmek için gerekli adımları atmadıysa noterden ihtar çekerek yasal hakkınızı kullanabilirsiniz.
  • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gidip idari şikayette bulunabilirsiniz.
  • Son olarak hiçbir çözüm yolu sorunu gidermediyse emniyet, jandarma ya da savcılığa başvurabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi