Türklere tatil neden daha pahalı?

Senenin başında olmamıza rağmen yaz ayında tatile çıkmak isteyen vatandaşlar şimdiden tatil fiyatlarını araştırmaya başladı.

Yıllardır her Türk vatandaşının kanayan yarası fahiş tatil ücretleri oluyor. Özellikle Avrupa’daki Türkiye tatil ücretleri ile ülkemizdeki vatandaşların ödediği tatil fiyatlarının arasında adeta uçurumlar var. Haliyle Türk vatandaşları da otelciler Türk insanını istemiyor mu? sorusunu soruyor.

Türkiye’de ekonomik şartlardan dolayı tatil yapmak kimileri için hayal olsa da kimileri için de nispeten en az harcamayla biraz dinlenmek ve aile içinde keyifli bir vakit geçirmek için tatil seçeneklerini kış aylarında araştırmaya ve rezervasyon yaptırmaya başlıyor.

Öyle ki geçtiğimiz günlerde Almanya’da bir tatil şirketinin Alanya’da tatil seçeneğini herşey dahil 7 gece 8 gün paketiyle toplamda 350 Euro’ya satması ve bir reklam afişinde görülen bu görüntü aslında her yıl şahit olduğumuz ve alıştığımız durumlardan biri haline geldi. Almanya’daki vatandaşın 350 Euro verip 8 gün boyunca Alanya’da tatil yapmasının bedeli şuan ki kurla yaklaşık 11.500 TL’ye tekabül ediyor. Haliyle Türkiye’de yaşayan milyonlarca vatandaşta ben bu fiyata Alanya’da neden tatil yapamıyorum? sorusunu sormadan kendini alamıyor.

Türkiye’de Temmuz-Ağustos aylarında Antalya’da tatil yapmak en az 50 bin Türk Lirasından başlarken, Avrupa’da yaşayan bir turist hem daha az para ödeyerek Türkiye’nin en gözde illerinde tatil yapıyor, hem de ülkemizdeki insanlardan çok daha fazla itibar görmesi kendi ülkemizdeki vatandaşların 2. sınıf muamele görmesine neden oluyor. Peki bunun sebebi gerçekten nedir? İşletmeciler Türk vatandaşı yerine neden yabancı turistin daha az para ödemesine rağmen turiste daha öncelik gösteriyor?

dnoqzyl3luughwta04qhqa.webp

Türk vatandaşı neden 2. sınıf muamelesi görüyor?

Bir takım araştırmalarım sonucunda otel işletmecileri ve yurt dışındaki tatil firmaları arasında toplu rezervasyon yapıldığını ve bu firmaların çok fazla sayıda paket alarak nakit para ile ödeme yaptıkları için Türkiye’deki tatilleri Eylül-Ekim aylarında gelecek yıl için kapattıkları iddia ediliyor. Bu sebeple x bir otelin toplamda 10 bin odasının nakit olarak satın alındığını varsayalım. Odaların fiyatları önceden nakit olarak ödendiği için yurt dışındaki tur acenteleri de duruma göre ellerinde kalan oda sayısı ve talebe göre otel fiyatlarını ayarladıkları ortaya koyuyor.

Türkiye’de ise tatil yapmayı düşünen Türk vatandaşlarının son dakika karar vermesi ve en çok tercih edilen zamanda tatil yapmak istemesi nedeniyle de daha fazla para ödemek zorunda kalıyor. Bu elbette otel işletmecilerinin iddia ettiği beyanlar..

Tabi birde başka bir durum daha yaşanıyor. Türkiye’deki vatandaşlar tatili daha uyguna getirmek için erken rezervasyon yaptırmasına rağmen işletmecilerin fırsatçılığına takılabiliyor.

Şöyle ki birçok vatandaş tatil ücretini önceden ödemesine rağmen otelcilerin sonradan rezervasyonlarını iptal ederek aynı tarihlerde odayı boşaltıp daha fazla ücret talep etmesinden dert yanıyor. Otel işletmecilerinin fiyatları yükselterek aynı tarihlerde aynı tip odayı daha yüksek ücretle yeniden satışa sunması vatandaşlarında daha fazla para ödemesine ve bu fırsatçılığa ne yazık ki boyun eğmek zorunda bırakılıyor.

Hal böyle olunca tatil yapmakta soğumaya başlanıyor ve kendi ülkemizde tatilin tadını çıkartamaz hale geliyoruz. Aslında bu konuda oldukça mağduruz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak.. Mağdur olduğumuz kadar ülkemizde tatil yapmak istemiyor ve gözümüzü yurt dışına çevirmeye mecbur bırakılıyoruz.

Türkiye ve yurt dışındaki tatil fiyatının hemen hemen aynı fiyatlara denk gelmesi sebebiyle de rotayı yurt dışına çeviriyoruz. Halbuki ülkemizin onca güzel yerleri ve keşfedilmesi gereken yerlere sahip çıkmamız gerekirken bazı fırsatçılar yüzünden binlerce kişinin hayali çöp oluyor ya da maddi imkanı yetmeyince tatil yapmaktan vazgeçebiliyor. Zaten hepi topu 1 hafta keyif yapmak ve dinlenmek isteyen insanlara bu yapılanlar fazlasıyla adaletsiz ve aşağılıkça geliyor bana.

Velhasıl kelam tatil yapmak isteyen fakat mağdur edilen çok sayıda vatandaş var. Keşke daha caydırıcı önlemler alınsa da gözümüzü yurt dışı yerine ülkemizdeki güzellikleri görmeye devam edebilsek..

Sevgilerimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi