Zirvedeki Gazeteciler

28 Kasım 2015 tarihinden bu güne Dernek Başkanı olduğum İstanbul Gazeteciler Derneği her yıl en az 3 tane ciddi törene ve organizasyona imza atıyor.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü.
24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılış yıl dönümü.
Her yıl bahar piknikleri.
Seminerler.
Söyleşiler.
Ödül törenleri.
İşte onlardan birisini 26 Ekim 2018 Cuma akşamı, Hilton Hotel Avcılar'da gerçekleştirdik.
Tam dokuz arkadaşımız manevi değeri yüksek olan 'Zirvedeki Gazeteciler' ödüllerine     kavuştu.
İnanın bana bu ödüller dağıtılırken en az ‘Berlin Hakimleri’ kadar adil olmaya çalıştık.
***
Daha önceki ödüllerde olduğu gibi.
Üçüncüsü gerçekleşti ödül törenlerinin.
Her sene sekiz kişi idi, bu sene (Artık ne yazık ki gazetecilik internet haberciliğine doğru kaydığından olsa gerek) web sitesi dalında çok başvuru vardı, onlardan iki tanesi ödüle layık görüldü.
Dolayısıyla bu sene dokuz kişi ödül aldı.
Yani üç senenin ardından toplamda 25 (yirmibeş) arkadaşımız ödül sahibi oldu.
***
İnanıyorum ki artık bundan böyle İstanbul Gazeteciler Dernek Yönetimi bu ödüllere sahip çıkacak ve geleneksel olarak devam ettirecektir.
Artık ezberlemişsinizdir.
Ödül törenleri konuşmalarımda bilerek şu cümleleri kullanıyorum:
 “Bu ödüllerin; demokrasi kültürümüzün yaygınlaşmasına ve gazetecilik mesleğinin daha üst seviyelere taşınmasına katkı sunacağına inanıyorum. Gazetecilik hala çok özel ve ayrıcalıklı bir meslek. Gazeteciliği ayakta tutan ve gelecekte daha iyi noktalara taşıyacak en önemli özellik ise yine bu özel mesleğin hakkını veren meslektaşlarımız olacaktır. 'Hakkını veren' diyoruz ya düzenlediğimiz bu ödül törenlerinin en büyük amacı da işini hakkı ile yapanlara hakkını teslim etmek” …

Amaç, hakkı teslim etmek
İşte püf nokta burası.
İşini hakkı ile yapanlara hakkını teslim etmek.
Daha önce ödül sahibi olan 16 arkadaşımız dahil, bu sene ödül alan 9 arkadaşımıza bir kişi çıkıp yaptığı gazetecilik üzerine bir laf söylerse bana söylemiş saylarım.
Bildiğiniz gibi dağıttığımız ödüllerde daha fazla spekülasyonlar olmasın diye ödül alacaklarda dernek üye şartı ve ödüller daha adil dağıtılsın diye dernek yönetim kurulunda olmama şartı koyduk.
Yani ‘Zirvedeki Gazeteciler Ödülleri’ne aday olmak için ya dernek üyesi olacaksınız veya dernek yönetim kurulunda olmayacaksınız.
Aksi halde adaylığınız kabul görmez.
Bu şartlarda bu sene ödül alan arkadaşlardan bahsedeyim.
İsimlere bakar mısınız?
Cengiz Alçayır; gerçekten haber yazmıyor, haberi içiyor. Bizler normal çalışma saatlerini geride bırakınca gezeriz, tozarız, eğleniriz, hatta uyuruz.
Adam -abartmıyorum- 24 saat haberi kovalıyor, çok yönlü araştırıyor, irdeliyor, gecenin beşi, gündüzün üçü hiç fark etmez, haberde kimin adı geçiyorsa ona ulaşmaya çalışıyor ve ortaya koyduğu haberini ölümüne savunuyor.
Baki Çiftçi; dediğiniz kişi 30 senedir bir konuyu köşesine taşıdığında o konunun savunucusu olduğu gibi, savcısı, yargıcı, avukatı oluyor. 
Alev Gürsoy Cimin; saymadım ama galiba senede 100’den fazla röportaja imza atıyor. Üstelik bu röportajlar şöyle böyle değil. Türkiye gündemine oturan röportajlar.
Murat Özdemir; içimizden birisi. Sayfa tasarımı denince ilk akla gelen isimlerden. Sayfayı tasarlamıyor adeta İran halısı işliyor.
Özgür Deniz Kaya’ya güveniyorum. İyi bir gazeteci olacak. Gelecek Vaad Aden Gazeteci ödülümüzde hak ettiği yere gitmiştir.
Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne dernek üyemiz çok arkadaşımız layıktır ancak Engin Köklüçınar galiba tecrübe bakımında en uzun süredir bu işi yapan meslek büyüğümüz durumunda.
Bu ödülleri dağıtırken en çok fotoğraf dalnda ödül vermekte zorlanıyoruz. 
Çünkü günümüzde meslektaşlarımız fotoğraf makinesi kullanmadıklarından çok iyi haber fotoğrafı çekemiyorlar. Geçen yıl ödül alan arkadaşımız dışında bu sene bir arkadaşımızın başvurusu vardı. Ödül, Yağmur Selin Tanış a nasip oldu.
Ödül alan haber sitelerimiz; YENİSOLUK ve SİLİVRİDEN gibi belki çok sayıda haber sitemiz var ancak bu sene ödüller bu arkadaşlara kısmet oldu.

Eleştiri olmadan olmaz
Mutlaka eksikler ve hatalarımız da olmuştur. Ancak kabul edelim ki derneğimizin imkanları ölçüsünde bu tür organizasyonları yapmakta zorlanıyoruz.
Ve bir ilki başlatarak bu ödülleri dağıtmayı düşündük.
Üçüncü yılımızda bitti, umarım önümüzdeki dönemlerde çok daha az hatalı organizasyonlarımız olur.
Ve umarım ödül almayı düşünen arkadaşlar; ’’Özen yoksa ödül de yoktur'' Alman Atasözünü anımsarlar.

95. yıl pastası kesildi
Bu arada ödül töreninimizde “Cumhuriyetimizin 95. Yılı Kutlu Olsun pastası” ‘Onuncu Yıl Marşı’ eşliğinde kesilerek bu güzel bayramımızı bir kez daha coşku içerisinde kutladık.

TEŞEKKÜRLER
Ödül törenimizi onurlandıran; AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Gelişim Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Nusret Bayraktar, FoxTv Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, Basın İlan Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Ömer Şatır, CHP Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen, CHP Çatalca İlçe Başkanı Halil Gök, İstanbul Sanayici ve İş Adamaları Derneği Başkanı Muammer Ömeroğlu, Moda Federasyon Başkanı Hüseyin Öztürk, AK Parti Büyükçekmece eski ilçe başkanı İlker Gürbüz, İstanbul Dernekler Federasyon Başkanı Velişan Yerli, KAI Federasyon Başkanı Gürsel İlgüz, İGD eski dernek başkanları; Yavuz Kaynarca, Metin Karakoç, Ali Tarakçı, DİSK İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, ve derneğimizin bu günlere gelmesinde katkısı olan tüm basın dostlarına, meslektaşlarımıza, iş, sanat, spor ve siyaset dünyasının kıymetli temsilcilerine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi