Arif Şentürk

Arif Şentürk deyince akla gelen “Deryalar” türküsü bir ezgi olmaktan çok anlatımı vardır, hani diyor ya aman bre deryalar kanlıca deryalar ikimiz bir fidanız bir fidanın dalıyız ikimizde delikanlıyız.
Delikanlı sözü ortak bir kelimedir erkek dişi ayrımı yoktur şayet erkek dişi ayrımı olsaydı bir fidanın dalıyız ikimizde delikanlıyız diye ifade edilmezdi.
Sekizinci padişahımız ikinci Beyazıt Balkanlarda toprak bütünlüğümüz bin yedi yüz elli bin kilometre kare Anadolu’da 650 bin kilometrekare.
Osmanlı Rus harbi olarak bilinen 24 Nisan l877 tarihinde 34 padişahımız 287 kilometre kare toprak kaybedilir tek kurşun atmadan ve göçler başlar.
Anayurt Anadolu kabul edilir ve göçler başlar 1912 Balkan savaşları 1923 Lozan göçleri velhasıl arkası kesilmedi Anadolu'nun her yerine yerleştirildiler ve halen zaman zaman göçler devam ediyor en son Bulgaristan soyadları değiştirilenler asimile edilmek istenenler.
Göçlerle gelenler soy isimlerini özlemle anımsadıkları Vatansever, yurtsever Şentürk gibi.
Arif Şentürk ailesi de 1956 yılında gelirler İstanbul Zeytinburnu ilçesine yerleşirler ve Şentürk soy ismini alırlar
Osmanlı 28 kavimden oluştuğu bilinmektedir Oğuz, Karahan, Boşnak, Arnavut, Dağlı, Tahtacı gibi, en iyi yaptıkları her topluma nasip olmayan barışık yaşamaktı.
 Arif Şentürk anne baba ve 5 kardeşten oluşur birde amcaları vardır babada meslek yok, at arabacılığı ile nakliye yaparak yaşamlarını idame ettirirler amca aynen.
 Gel gör ki bunların atı istedikleri işi görmez atı satmaya karar verirler bir sabah baba ve kardeşler atı zorla ayağa kaldırırlar ve amcalarını arabasına bağlarlar ve bu günkü Sultan Ahmet Meydanı o gün at pazarı olarak iş görmektedir.
At pazarına varırlar bir at alan satan yanlarına gelir bu ata kaç para diyorsunuz diye sorarlar 125 lira biz bu atı 150 satsak 25 bizim olur mu olur.
Alıcı verir 5 lira aldırır bir şişe rakı atın kafasını kaldırırlar rakıyı ata içirirler atın kuyruk havada gözler açılmış ve irileşmiş, hemen bir alıcı çıkar at kaç para 150 arabaya gelir mi aha ata aha araba koşarlar arabaya düzde yokuşta at fırtına babası aracıya çabuk kap parayı ata ayılacak elimizde kalacak zorluklar ne yaptırmıyor insana.
Arif Şentürk ilk TRT'ye girene kadar berberlik yapar berberlik deyip geçmeyin her tıraşa gelen kelleyi ona teslim eder Cumhurbaşkanının şapka çıkardığı meslektir.
Berberlerin piri efendimizin berberi Selma-ı Farisi Pak bundan dolayı berber dükkânlarında Selma-ı pak pirimiz her sabah hayır dua ile açarız mekânı biz Arif Şentürk’te inançlı bir dostumuzdu ben şahitlik ederim.
Arif Şentürk TRT sınavında Aydın yöresi bir ezgi ile katılır eklemedir koca konak ekleme, sınavı yapan sorar evladım sen neresin Balkanlardan Rumeli neden yörenden söylemiyorsun. Bir saat dolaş gel der sonra tekrar hiçbir adaya gösterilmeyen ayrıcalık ona gösterirler.
Bulut gelir seher ile çiçek açar bahar ile herkes sarılmış yârine yağma yağmur esme bre deli rüzgâr yârim yoldadır Arif seslendirince sınav heyeti şimdi oldu der.
Arif Şentürk yurdumuzun her köşesinde coşku ile karşılanır fuarlara katılır aranan sanatçı olur. Selami Şahinle Karadeniz turnesi sahil üzerinde bir köyden geçerken bir horozu ezerler horozu alırlar köy kahvesine götürürler biz bu horozun sahibini arıyoruz kaza oldu kaç para isterse bedelini ödeyelim.
Kahvede olanlar horoza bakarlar ve sonunda arkadaş bizim köyde böyle yassı horoz yok derler.   
Arif Şentürk değer veren değer verilen önce insan sonra sanatçı idi ben 1980 baldızımı evlendiriyorum oğlumun düğününe de katılmıştı beni tanıştıran Muharrem Gümüşdağ ışıklar içinde uyusunlar.
İsmet Paşa Milli Şef olarak anılıyordu nedeni Başvekil olunca yabancıların ve yerlilerin çalıştırdığı bütün madenleri millileştir. İsmet Paşanın kardeşi Hasan Rıza Temelli abi benim madenime dokunma ben burada bir nafaka kazanıyorum birilerinde ekmek veriyorum İsmet Paşa ayrım yok der onun işletmesinide millileştirir.
İsmet Paşanın en sevdiğim sözü önemli olan iktidar olmak ancak asıl önemli olan itibarlı olmaktır der. Arif Şentürk vefatında 2 hafta önce bir televizyon programının canlı yayın konuğu oldu ve rahatsızlığı görülüyordu.
Davet edenler sizi yorduk keşke gelmeseydin dediklerinde Arif ağa söz verdik ölmek var dönmek yok dedi.
Genç kuşak sanatçılarda isteği türküleri özüne bağlı kalarak icra etmeleri idi bu dünyadan bir Arif Şentürk geçti bu dünyada beraberdik inşallah öbür dünyada da beraber oluruz.
Yakınlarına sevenlerine sabır diliyor Allah rahmet etsin Allahım af edicisin af etmeyi seversin Arif kulunu af edilenlerden eyle mezar taşına Fatiha suresini yazdırmayı hak edenlerden, meleklerin tarafından selam ya mümin kulum diye karışılanlardan eyle Allah’ım.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi