Emeklilerin yılı hayırlı olsun!

Ülkemizde yaşayan ve yaşamaya çalışan 16 milyon emekli kardeşim (Bende bu rakama dahilim) gözümüz aydın. Hükümetimiz emeklileri çok sevip saydığı için ve sizlere değer verdiği için 2024 yılını Emekliler Yılı olarak ilan etti.

Bu ilanı yaparken bu insanlar ne yer. Ne içer, nasıl ısınır, nasıl yaşar, çarşıya pazara rahatlıkla gidebiliyor mu, ihtiyaçları nedir, bağlanan maaşla kaç gün geçebilirler gibi sorular inanın hiç akıllarına gelmedi.

En az emekli maaşı 10 bin lira olurken, SSK ve Bağ Kur emeklilerine Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanının onayı ile yüzde 5 zam daha ilave edilerek 37.6 dan yüzde 42.6’ya çıkarıldı.

Bu oranı, “Emeklileri enflasyona ezdirmemek için tüm önlemleri alıyoruz” diyen ve 183 bin lira maaş alan Cumhurbaşkanımız açıkladı.

Arkasından yine emeklilere gerekeni yapmak için 2024 yılını Emekliler Yılı olarak ilan ettiklerini belirtti.

Memurlar ve memur emeklileri arasındaki farkı da ortadan kaldırmak için, Temmuz ayında yapılacak zamda tüm emeklilere aynı oranda zam yapılacağı belirtildi.

Bu durumda emeklilere yapılan zam yeterli oldu mu? Elbette kocaman bir hayır.

TÜİK neden buluyor ve nasıl hesaplıyorsa kırpa kırpa enflasyonu en düşük halde gösterme çabalarına rağmen yüzde 65’e bağladığına göre yüzde 49 ve 42’lik zam sizce makul ve adaletli midir? Emeklileri korumak bu mu dur?

Emekli lir ve kuruluşları, “Birleşip gereğini yapacağız” diyorlar da gerçekte ne yapacaklarını biliyorlar mı ya da bu zamana kadar ne yaptılar. Ortada bazı laflar söylense de değişen bir şey yok. Tüm emekliler birleşip parti kursalar ülkemizde duruma göre iktidar olma şansları var.

Ancak her zam sonrasında memnun olmayıp, “Biz bunun hesabını sorarız” deniliyor da ortada hesap filan yok. Her seferinde atı alan Üsküdar’ı geçiyor.

Emekliler ayrıca aralarında ayrım yapılmasına da kızgın. “Bu haksızlık, hukuksuzluktur” diyorlar da duyan ve kâle alan yok. Onlar, “Biz aynı fırından, kasaptan, manavdan alışveriş yapıyor ve aynı pazara gidiyoruz. Oturup sohbet ettiğimiz kahvehane bile aynı. Orada fiyatlar farklı olmuyor da, siz neden fark yaratıyorsunuz” diyenlerde var.

Zamlardan memnun olanlar da var

Evet, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının altında zam alan ve şehirlerde yaşayan emekliler, bulundukları yerlerde fiyatların kira, Pazar, doğalgaz, su elektrik vs. gibi astronomik artışlarından dolayı elbette mutlu değiller.

Peki; kimler memnun. Ağırlıklı Anadolu da yani kırsal kesimde yaşayan emekliler. Onlar şu veya bu şekliyle SSK’lı ya da Bağ-Kurlu olarak şura da, bura da çalışmış primini yatırmış yada borçlanarak emekli olmuş insanlar yaşadıkları ortamda mutlular.

Çünkü; onların şu veya bu şekilde barınacakları babadan ya da kendilerinde kalma evleri var. Nereden bakarsan 5-10 tavuk, üç keçi, beş koyun bir ineğe sahipler. Bunlardan et, süt, yumurtasını temin ederler.

Nereden bakarsan en azından birkaç evlek toprağı da vardır. Bu bostanına, lahana, biber, soğan, domates, patlıcan, patates, fasulye, nohut ve aklınıza gelecek her türlü meyve ve sebzeyi ekip ihtiyaçlarını karşılaya biliyorlar. Köy veya kentinde suya para verilmiyor, teknoloji çok gelişmiş değil insanlar erkenden yatıyor. Eğlence mekânları yok kahvehanelerde çay şehirlerde olduğu gibi 15-20 TL değil oralarda henüz beş TL’yi bile geçmedi. Bu durumda olan emekli elbette memnun olmayıp ta ne olacaktı. Bu durum seçim sonuçlarına bakılınca net olarak görülüyor.

Emekliler yılında neler yapılmalı

* Emekli kuruluşları dernekler sendikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı ile işbirliği yaparak, şimdiden halaylı. Horonlu, zeybekli etkinliklerin olacağı toplantılar düzenleme hazırlıkları yapılmalı.

* Devletimiz, Emekli Yılı nedeniyle, piyango çekilişi, paneller, yurt dışı ve yurt içi geziler düzenlemeli.

* En önemlisi 10 bin lira ile geçinip kışı kazasız, belasız ve hasta olmadan geçinen hatta tasarruf ederek bahar ve yaza ulaşan emeklilerin büstleri yapılmalı, bazı cadde ve sokaklara üst geçitlere isimleri verilmeli.

* Emeklilerin yaşamları ile ilgili şiir, kompozisyon, öykü yarışmaları düzenlenmeli.

* Geçinememekten şikâyetçi olup, “Ne yapalım bu bir kısmettir. Kader böyle imiş, her şey Allah’tandır düzelir inşallah” diyenler için şükür geceleri düzenlenmeli. Enflasyona karşı direnenlere ona yenilmeyenlere plaket verilmeli.

Tüm emeklilerimize iyi yaşamaları dilek ve temennisiyle yılları kutlu ve mutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi