İYİ Parti'nin İstanbul adayı sanayici Ali Fatinoğlu’mu?

Mahalli seçim günlerinin yaklaşması ile il, ilçe ve beldelerde adaylar belirlenmeye başlandı.

Cumhuriyet Halk Partisi beşi büyükşehir, toplamda 10 il olmak üzere 217 ilçe ve belde adayını açıkladı. Böylece Parti Meclisi kararı ile 227 aday belirlenmiş ve oy birliği ile onaylanmış oldu.

İstanbul ve Ankara’yı geri almayı düşleyen Ak Parti de ise adayların kim olacağı belirsiz. Daha önce Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında CHP’yi ‘Adayınız kim?’ diye sürekli zorlayan Ak Parti, İstanbul ve Ankara'ya aday bulamıyor. Şu ana kadar ne büyük şehirlerde nede başka bir il veya ilçe ve beldelerde açıklanmış adayları yok.

Fatinoğlu kimdir?

CHP’nin İstanbul Adayının Ekrem İmamoğlu olacağını önceki Genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu açıklamıştı. Nitekim Parti Meclisi yaptığı toplantıda İmamoğlu’nun adaylığı oy birliği ile kabul edilip açıklandı. Genel Başkanı Özgür Özel, İmamoğlu’nu makamında ziyaret ederek adaylığını kutladı.

Ak Parti o mu olacak, bu mu olacak diye çeşitli isimlerin aday olarak geçtiği isimlerden birini açıklayamazken, Türkiye'nin her seçim bölgesinde aday çıkaracağını açıklayan İYİ Parti'nin İstanbul adaylığına Sanayici Ali Fatinoğlu’nun talip olduğu ortaya çıktı. Fatinoğlu Meral Hanım ile görüştüğünü ve İBB’ye aday olabileceğini belirtmiş. Fatinoğlu, İstanbul’u çok iyi bildiğini, Sanayi ve Ticaret Odası’ndaki arkadaşları ile görüştüğünü, CHP kanadında Kemal Bey'e karşı yapılan hareketi tasvip etmeyenlerin kendisine oy vereceğini ve iddialı olduğunu belirterek İstanbul başkanlığına talip olduğunu belirtiyor.

Fatinoğlu’nun geçmişine bakıldığında ilgi çeken önemli hususlar var.

Ali Fatinoğlu; Lice Kaymakamı iken 1915 Ermeni Tehciri sırasında İttihat ve Terakki’cilerin politikaları ile uyuşmayan tehcir sırasında Ermenilere zamanla iyi davranılmaması nedeniyle rahatsızlığını belirttiği için, zamanın Diyarbakır Valisi Dr. Reşid’in bilgisi olduğu iddiası ile bir çete, bazılarına göre derin devlet tarafından öldürüldüğü ileri sürülmüş olup, cinayet zanlıları bulunmamıştır. Mezarı Diyarbakır Lice yolu üzerindeki Kocaköy yakınlarında Kaymakam Türbesi olarak bilinen yerdedir.

Girit'in Hanya Tekkesi Şeyhi Fatinzâde Ahmet Efendinin oğlu olan, Galatasaray ve Mülkiye Mezunu olup Lice Kaymakamı iken öldürülen Hüseyin Nesimi’nin Torunudur.

Ali Fatinoğlu’nun babası, Abidin Nesimi, Babası Hüseyin Nesimi’nin Bingöl Kiğı Kaymakamı iken orada doğduğu için Kiğı nüfusuna kayıtlıdır.

Öğrencilik yıllarında siyasal faaliyetlerde bulunmuş zamanın önemli yazarlarından olup çeşitli dergilerde yazarlık ve çok sayıda kitabı olan, Sosyalist ve Kominist Hareketin önemli isimlerinden olan Abidin Nesimi, devlet memuru iken kendi işlerini kurmak için İstanbul’a gelmiş ve başarılı işler yapmıştır.

Ali Fatinoğlu Bakırköy doğumlu olup, yüksek öğrenimini bitirdikten sonra ANAP’ta politikaya başlamış, sonrasında CHP’ye geçip 2014 yılında Bakırköy Belediye Başkanı aday adayı olmuştur.

Daha sonraki 2019 seçimlerinde yine CHP’den aday gösterilmeyince DSP’den Bakırköy adayı olarak seçimlere katılmıştır.

Gelelim günümüze...

Politika ve siyaseti seven ve oralarda olmayı çok seven Ali Fatinoğlu Galatasaray Kulübü üyesi olarak yapılan genel kurul toplantılarında da yönetime girmek için listelere girmiş olup girdiği listeler başarılı olamamıştır.

Kendisi ile görüştüğüm Fatinoğlu’na, “Sen doğma büyüme Bakırköylüsün çocukluğun ve gençliğin orada geçti. Şimdi mevcut Belediye Başkanı aday olmuyor şimdi oraya aday ol” dedim.

Kendisi, “Ekrem Bey'den böyle bir davet almadım” dedi.

Sen böyle bir talebin olduğunu belirttin mi diye sordum. Yine ben davet beklerim dedi. Sonrasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüştüğünü ve İstanbul’a talip olduğunu ve açıklama yapacaklarını belirtti.

Ben, “Kazanamayacağını bildiğin bir yere ne diye aday oluyorsun? Gelecekte bir beklentin mi var?” dedim.

Fatinoğlu, “Gelecek için bir beklentim yok. Ben İstanbul’u kazanmak için adayım.” cevabını verdi.

Benim tanıdığım İyi Partililer ve parti yöneticileri, “Biz AKP’nin önünü kesmek için partiye girdik. Şimdi adayımız kim olursa olsun biz İmamoğlu’nu destekleyeceğiz” diyorlar.

Ali Fatinoğlu ise “Ben kimlerden oy alacağımı biliyorum. İstanbul’u biliyorum. Ben sanayiciyim nereden nasıl verim alacağımın fizibilitesini yapıp öyle işe başlarım. Hesabım net” diyor.

Ben, partiden ayrılan Durmuş Yılmaz, Ümit Özdağ, Ece Üner, Ümit Dikbayır, Adnan Beker, Bahadır Erdem, Salim Ensarioğlu, Ahmet Zeki Üçok var. Daha kimlerin katılacağı belli değil. İBB İYİ Parti meclis üyelerinin bir kısmı ihraç istemiyle disipline sevk edildi. Bu dağılmayı görmüyor musun? Gireceğin yarışta emeğine ve yapacağın masrafa yazık olmayacak mı? Diye sordum.

Ali Fatinoğlu, “Bunları biliyorum. Onlar parti meselesi. Ben İstanbul’a odaklıyım” cevabını verdi.

Durum bu hadi bakalım bekleyip göreceğiz. İYİ Partililer tabanda güç birliği yapmışken, Fatihoğlu’nun adaylığının kime fayda kime zarar vereceğini ve kendi durumunun ne olacağını bekleyip göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi