Zafer Peker’in “Diyemedim”i nasıl patladı?

Müziğe henüz 11-12 yaşlarında başlayan Zafer Peker’in en çok sevilen şarkısının ben “Diyemedim” olduğunu düşünüyorum.
“Bakarken ardından gitme kal diyemedim. Gururum engel oldu, seviyorum diyemedim.” gibi duygusal sözler içeren “Diyemedim”, 1990’ların başında Peker Müzik tarafından müzikseverlere sunulmuştu.
Kardeşi Hakan Peker’in, Zafer Peker’e ‘Sana kaset yapalım’ diye ısrar etmesi sonucunda Zafer Peker kaset yapmaya karar veriyor. 1992 yılının temmuz ayında kaset yayınlanıyor ve tabi kimse Zafer Peker’i henüz tanımadığı için “Hakan Peker’in kardeşi kaset yapmış” gibi bir algı ortaya çıkıyor. Bir gün Zafer Peker Pamukkale’ye tatile gidiyor ve bir bakıyor ki Denizli’de her yerde “Diyemedim” şarkısı çalıyor. Daha sonra Bulgaristan’a gidiyor ve orada da şarkının patladığını görüyor. İstanbul’a döndüğünde ise Hakan Peker’in “Bu şarkıya mutlaka klip çekmemiz lazım çünkü şarkı patladı gidiyor” demesi üzerine klibi çekiyorlar…
Bu arada o dönemler bir şarkının patladığı, her yerde çalmasından anlaşılıyordu… “Diyemedim” patladıktan sonra ise insanlar artık Zafer Peker’i “Hakan Peker’in kardeşi” olarak değil, “Zafer Peker” olarak tanımaya başlıyor.
“Diyemedim” benim de çok sevdiğim bir şarkı ama sadece o değil, Zafer Peker’in “Anlamazsın”, “Giderim”, “Güllerim Solmadan”, “Yalan mıydı?”, “Sensiz Sabah Olmuyor” gibi pek çok güzel şarkısı var. Zaten “Diyemedim”den sonra üzerinde romantik ve duygusal bir imaj kaldığı için ve dolayısıyla da insanlar Zafer Peker’den romantik bir şarkı beklediği için “Sensiz Sabah Olmuyor” şarkısıyla buna cevap veriyor. O şarkı da oldukça ses getirmişti.
Yıl 2023 oldu ve hala “Diyemedim” dinleniyorsa, demek ki Zafer Peker müzikte önemli bir şeyi başarmış. İşin özü aslında ruhu olan şarkılar yapması. Neredeyse bütün şarkılarında bir ruh var. Ben yeni olan çoğu şarkıda bir ruh göremiyorum açıkçası. Bu insanlarda da geçerli. Tıpkı kendisini çok beğendiğiniz ama ruhu olmadığı için bir anlam ifade etmeyen insanlar gibi… Bu yüzden “Diyemedim”in ve ruhu olan şarkıların yıllar sonra bile dinlenen ve tercih edilen şarkılar olacağını düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Tuğçe Marik Arşivi