Maltepe mitingi ve halkın sesindeki çığlık

Cumhuriyet halk partisi İstanbul Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun cezası onanıp kendisine siyaset yasağı getirildiğinin açıklanması üzerine, bildiğiniz gibi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tüm milletvekillerini ve partilileri İstanbul İl Başkanlığına davet etmişti.

Milletvekilleri ve parti yöneticileri partililerle birlikte kendi de İstanbul’a gelerek tüm partililere hitaben yaptığı konuşmada, kararı tasvip etmediklerini ve siyasi bir karar olduğunu belirterek, “Kaftancıoğlu İl Başkanımızdır ve başkanlığa da devam edecektir” diyerek Bursa’da yapılması planlanan mitingin İstanbul’da yapılacağını açıklamıştı.

Kısa sürede görkemli bir şekilde mitinge hazırlanan Maltepe Meydanı’nda önceki gün miting büyük bir katılımla yapıldı.

Maltepe ruhu ve notlar

Daha önceleri bu meydanı Muharrem İnce, Adalet Yürüyüşü sonrası ve Ekrem İmamoğlu mitingleri ile bilen ve ulaşım konusunda çekilen sıkıntıları bilen partililerin tedbirli olduğu görüldü.

Mitinge sahil kesimindeki ilçelerin tümü otobüs yerine gemi ile geldiler. Bu bakımdan ulaşım kolay oldu.

Otobüs, kendi aracı ve Tren yolu ile gelen izleyiciler alınan polis tedbiri nedeniyle kilometrelerce yürümek zorunda kaldı.

Miting alanına gelen herkes birkaç yerde didik, didik aranarak alana alındı.

Milletvekilleri, Belediye Başkanları miting öncesi halkın arasına katılarak onlarla sohbet edip fotoğraf çektirdiler.  Halkın arasından gelen vekillerin hemen hepsi basın tribününü ziyaret ederek demeçler verdi. Tv’lere yorum yaptılar.

Geç başladı

Alanı dolduran yüz binler güneş altında saatlerce mitingin başlamasını beklediler. Bu arada organizasyon bozukluğumu, ya da düzenlemedeki yanlışlık mı bilemem ama, Kılıçdaroğlu'nun kürsüye geç çıkması için sanki tüm tedbirler alınmıştı.

Miting bana göre hiç gereği yokken başlama saati olan 18.00 de milletvekilleri, Belediye Başkanları, Büyükşehir Başkanları, Disiplin Kurulu üyeleri, parti meclisi üyelerinin teker teker sahneye çağırılıp tanıtılmasıyla başlandı.  Yapılan bu takdim gösterisinde en çok alkışı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul başkanı Canan Kaftancıoğlu aldı.

Sonrasında Gezi şehitleri ve mahkumu aileleri sahneye çağrıldı.

Milletin sesi

Takdimlerden sonra Milletin Sesini dinlemek için önce Gezi Mahkumu Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Kahraman’ın konuşmasıyla başladı. “Gezi eşitlik,  özgürlük, adalet, ve demokrasi için bu ülkenin sönmeyecek umududur” dedi. Ve meydan, “Her yer Taksim, her yer direniş ve hak hukuk adalet” sloganı atıldı.

Arkasından kağıt toplayıcısı Nusret Güllü, 65 yaşında olmasına rağmen hala bulaşıkçılık yapan Nazife Canoğlu, Kasap Fatih Uludağ, ev işçisi Muazzez Süngün, torna ustası Abdullah Korkunç  konuşma yaparak yaşadıkları zorlukları ve geçinemediklerini yüksek enflasyon nedeniyle aldıkları ücretin ihtiyaçlarını karşılamadığını belirttiler.

İyi güzel de!..

Tüm bu takdimler ve tanıtımlar Kılıçdaroğlu'nun kürsüye geç gelmesine neden oldu. Bu tanıtımlar yapılacak ve insanlarımız konuşturulacak ise, neden saat 18.00 beklendi? Bu seramoni saat 17.00 de başlayamaz mıydı? Halkımızı temsilen dertlerini anlatanlar daha kısa konuşamaz mıydı?

Bu işlemler nedeniyle Kılıçdaroğlu kürsüye 19.15’te gelebildi. Konuşmasına, “Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın, haramilerin sonu geliyor” diyerek başladı. Adalet yürüyüşünü hatırlatıp, “O gün bu meydanda ‘kimse bu yürüyüşün son olduğunu düşünmesin, bu bizim ilk adımımızdır’ demiştim. Beş yıl önce ilk adımımızı attığımız yürüyüşün finaline yaklaşıyoruz. Az kaldı, bu kentin meydanlarında, sokaklarında, tarlalarında, fabrikalarında, üniversitelerinde özgürce kucaklaşacağız. Meraklanmayın az kaldı.. Kimse korkmasın ve çekinmesin. Bunların tek amacı var: korku iklimi yaratmak ve bundan nemalanmak istiyorlar. Az kaldı kardeşlerim az kaldı, uzun zamandır değişim rüzgarları esiyor. Türkiye bu değişime hazır. Bunu görüyoruz. Benim vatan sevgimde sınır namustur. Yol geçen hanına dönen sınırlarımızı koruyamayanlar bu devleti yönetemezler yönetemiyorlar. Gelen sığınmacıları onlarla ve geldikleri devletlerle anlaşarak davulla zurnayla ülkelerine göndereceğiz. Bunun planları hazır. Bu ülkede çalınanları tavuzsiz geri alacağıma milletimin huzurunda söz veriyorum. Güzel halkım yeter ki sesini yükselt. Kim olduğunu asla unutma. Ben inanıyorum sizde inanç ve umudunuzu kaybetmeyin Geliyor gelmekte olan” diyerek konuşmasını bitirdi.

Erken gidenler

Takdimlerin geç başlaması ve konuşmaların uzaması nedeniyle kürsüye geç gelen Kılıçdaroğlu, bana göre konuşmasını metinden okumak yerine sahnenin tümünü kullanarak yapsaydı çok çok daha etkili olurdu. Mitinge katılanlar geri dönme endişesi nedeniyle Genel başkan’ı9n konuşmasının tamamını dinlemeden alanı boşaltmaya başladılar. Bunların içinde daha önce Adalet yürüyüşüne neden olan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’de vardı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını değerlendirdiğimiz meslektaşım Mehmet Şehirli, “Bak Dolu CHP’nin ekmeğini yiyenler Genel başkanlarını dinlemeden gidiyorlar” diyerek gösterdi.

ABD’ye ne oldu?

ABD’ Büyükelçisi miting öncesi sanki üzerine vazife ymiş gibi gereksiz bir açıklama yaptı. Büyükelçi Jeff Flake sözde Amerikalılara hitaben yaptığı açıklamada, “Daha önce bu ve benzer toplantı ve gösterilerde polis, tazyikli su, gaz, ve öldürücü olmayan mermiler kullandı. Bu nedenle şiddete dönüşebilecek bu gibi toplantılardan ve gösterilerden kaçının” gibi provokasyona uygun bir açıklama yaptı. Be adam bu mitingin ABD ile ne alakası var ki böyle bir açıklama yapıyorsun. Yoksa bu açıklamayla halkın mitinge katılmasını engellemek mi istediniz. Sanıyorum dersini almış olmalısınız. Halk açıklamanızı dikkate almadığını gösterdi. Bu nedenle işinize bakmanızı ve ülkemizin işlerine karışmamanızı öneririm.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi