Sayın Adana Valisi bu yasağı niye koydun ki?

Yıllardır duyar ve merak ederdim. Adana kebap ve rakı festivali nedir? Nasıl yapılar?
Bu yıl kısmet oldu ve yerinde görmek hatta o coşku ve kardeşliği yaşamak üzere Adana’ya gittim. Adana’ya vardığımız da festivalin sokak bölümünün iptal edildiğini ve kapalı mekanlar da kutlanacağı bilgisini aldım.
Ayrıca festivalin içinde rakı olduğu için geçtiğimiz yıl adının ‘Adana Şalgam ve Kebap Festivali’ olarak değiştirildiğini öğrendim.
8-9 Aralık ta kutlanacak festivalden bir gün önce, Cuma namazından çıkan cemaatin bir kısmı, “Bu festivalin adı değişti ama, buraya gelenler şalgamın yanında mutlaka rakı içerler. Biz Adana’mızda sokakta rakı içilmesini istemiyoruz” diye bağırıp çağırmışlar.
 Bunun üzerine Sn. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, bir gün önce, Festivalin yapılacağını gerekli önlemlerin alındığını, bunun için çevre illerden takfiye güvenlik güçleri getirildiğini belirtmiş.
Cuma namazından sonra çıkarılan gürültüler üzerine Vali geri adım atarak akşama doğru, “Adana Valiliği’nin 07.12.2018 tarih ve 40098 sayılı onayıyla 8-9 Aralık tarihlerin de  gerçekleştirilmesi planlanan ‘Kebap ve Şalgam Festivali’ kamu düzeni  güvenliği ile kişilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması nedeniyle iptal edilmiştir…”
Daha sonra Kazancılar Caddesi ve Saat Meydanı ve çevresindeki esnaflarla tüm Adana da ki, esnafların dışarıya masa koymaması hususu da birer birer tembihlenmiş.
Bu arada Adana’nın güvenlik güçlerine takfiye olarak getirilenler daha önce kutlanan sokak ve meydanla girişlerine sevk edilmiş. Tüm sokak girişleri tıpkı 1 Mayıs’lar da Taksim Meydanı ve girişlerinin bariyer, tomo ve zırhlı araçlarla kapatılıp çevirme işlemi Adana da uygulanmış.  
Esnaf boynunu büküp talimata uymuş. Hazırlık için aldığı malzemeyi kapalı alanına kimler geldiyse onlara ikram etmiş. Festivali zararla kapatmak durumunda kalmış.
Kapalı mekanlar da ise vatandaş festivali kutlamak için, “Şalgam, kebap olur da rakı olmaz mı” diyerek çoşku ile kutlayıp eğlendiler.
Güvenlik güçleri tedbir aldıkları sokak girişleri ve meydanda beklerken, Mekanların içi, önleri ve sokaklar yine coşkuyla çınladı. Vatandaş Türkiye’nin her yöresinden halaylar çekerek şarkı ve türkü söyleyerek çoşup festivalin hakkını verdiler.
Güvenlik bölgesini merak ettiğimiz için, ilerleyen saatlerde Gazeteci Mehmet Mert ile neler olup bittiğini anlamak için tura çıktık.
Hakikaten 1 Mayıslarda ya da diğer gösterilerde olduğu gibi İstanbul da alınan tüm tedbirlerin Adana da tam tekmil alındığını gördük.
Güvenlik güçleriyle yaptığımız görüşmelerde bazıların burada neden beklediklerini bilmediklerini, bazılarının ise nöbetlerinin gün ağarıncaya kadar devam edeceğini     öğrendik.
Adana’da Pazar sabahları aynı bölge de ciğer ve rakı ziyafeti olduğunu, sonrasında insanların bazılarının hamama diğerlerinin ise evlerine gitmelerinin gelenek olduğunu öğrendik.
O saatlerde kuşlar uyuyor olmasalar bile, Festival alanında neredeyse uçamaz olarak tedbir alınmıştı.
Giriş alanları dışında, toplananlar ise yine halay çekmeyi ve eğlenmeyi sürdürüyor, güvenlik güçleri ise onları uzaktan seyrediyorlardı.
Festival için Adana’ya gelenlerin hevesleri kursağında kalmış ve kapalı mekanlarla önlerinde coşku sürer ve hiçbir olay çıkmaz, esnafta zararını sineye çekerken, bizde otelimize çekildik.
Sn. Vali bu yasak kararını almayıp, takfiye edilen güvenlik güçlerini yasaklayıp kapattığı meydan da halkın arasına soksa, inanın hiçbir olayın çıkmasının mümkün olmadığını, münferit küçük bir olay olsa bile, yüzlerce güvenlik gücünün anında müdahale eder, dolayısıyla da kişilerin can ve mal güvenliğine bir halel gelmesi önlenirdi.

BÖLGEDE POLİTİKA
Çukurova’nın iki önemli ili, Adana ve Mersin. Yaklaşan Yerel seçimler için hep ön planda, tansiyon yüksek. Nabızlar atıyor.
İttifak çalışmalarını sürdüre Cumhur ittifakının MHP kanadı Adana Büyükşehir’de Hüseyin Sözlü, Mersin’de ise Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı aday gösterdi. AKP iki adayı destekleyeceğini açıkladı.
Mersin’de bir başka olay ise mevcut başkan Burhanettin Kocamaz, MHP’den istifa ederek İYİ Partiden aday oldu. Bu parti ile ittifak görüşmesini sürdüren CHP burada İYİ parti adayını destekleyecek mi, kendisi aday mı çıkaracak belli değil.
CHP ise diğer il ve ilçelerde olduğu gibi bu iki ilde beklemeyi sürdürüyor. Adana Büyükşehir için ismi öne çıkan ve başarılarıyla halkın beğenisini kazanan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’in isimleri öne çıkmış durumda.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi