Halit Çelikbudak

Halit Çelikbudak

Türkiye - AB ilişkisi üzerine...

AB Dönem Başkanlığı 1 Temmuz’dan itibaren Almanya’ya geçti. Başkanlığı Hırvatistan’dan devralan Almanya, 1 Ocak 2021’de Portekiz’e devredecek. Dönem Başkanı olan üye devlet, başkanlığı sırasında doğal olarak kendisinin önemli bulduğu konulara öncelik vermekte… Ama bu kez öncelik belli… Alman Şansölye Angela Merkel dönem başkanlığında Covit19 salgınıyla mücadelenin ön planda olacağını söyledi… 13 yıllık bir aradan sonra başkanlığı devralan Almanya’nın sloganı da ‘Birlikte Avrupa’yı tekrar güçlü yapalım’…

* * *

Almanya’nın başkanlığında AB-Türkiye ilişkileri merak edilen bir konu… Türkiye-AB ilişkilerinin ilk dönüm noktası bence 10-11 Aralık 1999 Helsinki’deki AB Zirvesi’dir bence… Bu zirvede Türkiye'nin AB adaylığı resmen onaylandı… Ardından beş yıl geçti… Türkiye diğer aday ülkelerle birlikte 17 Aralık 2004 Brüksel Zirvesi’ne davet edildi, Türkiye'nin siyasi kriterleri karşıladığı söylendi. ‘3 Ekim 2005'te müzakerelere başlıyoruz’ dendi…

* * *

Aradan on yıl geçti… 2015 AB açısından önemli bir yıl… Suriye’deki içsavaş nedeniyle büyük bir göç dalgası başladı… Önce Türkiye, Lübnan ve Ürdün‘ün sorunuydu… 2015 yazında artık Avrupa’nın, özellikle de Almanya‘nın da sorunu oldu. 29 Kasım 2015 Brüksel’deki Türkiye-AB Zirvesi yapıldı… Zirveye 28 AB üyesi ile AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu Başkanları katıldı.

* * *

Zirvede AB’ye göçün engellenmesi için Türkiye’den beklentiler dile getirildi. Buna karşılık Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin hızlandırılması, düzenli zirveler gerçekleştirilmesi, yeni fasılların açılması, vize serbestisi için Ekim 2016’nın hedeflenmesi, Geri Kabul Anlaşması’nın 2016 Haziran’dan itibaren uygulanması, sözleri verildi… Türkiye’deki Suriyeliler için 3 milyar Euro yardım sözü verildi… Gelişmeleri yazılı veya sözlü medyada takip etmişsinizdir. Yoruma gerek yok…

* * *

En son 24 Ocak’ta Türkiye’ye gelen Alman Şansölye Angela Merkel Ekim 2021’de siyasete veda edecek. Bu konuda kesin kararlı. Bu yüzden altı aylık dönem başkanlığında AB siyasetine bir iz bırakmak isteyebilir. Şansölye Merkel, Almanya’yı zor zamanlarda başarıyla yöneten pragmatik bir lider… Ama bu kez masası dolu… Covit19’un yol açtığı sağlık ve ekonomik sorunlar… Bu krizlerin tetiklediği sosyal huzursuzluk, siyasi gerginliklerden AB’nin kırılgan bir duruma gelmesi, üye ülkelere kısmen hibe, kısmen kredi 700 milyar Euroluk kurtarma fonunun paylaştırılması, üyelikten ayrılan İngiltere ile Brexit görüşmeleri, AB bütçesi de masadaki sorunlardan belli başlıları…

* * * *

Görüşülecek olan 2021 AB Bütçesi Türkiye’yi de ilgilendiren bir konu... Çünkü AB’nin Türkiye’ye ayırmayı öngördüğü mali yardım da açıklık kazanacak. AB ile Çin ilişkileri de ele alınacak konulardan sayılabilir… Bir süre önce AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’in, kısa bir süre önce video konferans yöntemiyle yapılan AB-Çin Zirvesi bitiminde düzenlediği toplantıda ‘Çin, AB ile müzakere ortağı olmakla birlikte ekonomik ve sistemik bir rakip’ demesi dikkat çekiciydi…

* * * *

Görüldüğü gibi Almanya yüklü bir gündem ile işe başladı. Bu gündemde Türkiye ilişkilerinde önemli bir ilerleme sağlanabileceğini düşünmek pek kolay gözükmüyor maalesef… Zaten Hırvatistan başkanlığında son Brüksel toplantısında, salgın dolayısıyla kapattığı dış sınırlarını öncelikli olarak hangi ülkelere açacağına karar verdi. Türkiye, salgın açısından ‘güvenli’ addedilen ve seyahat uyarısı kaldırılan 14 ülke arasında yer almadı. Kararın AB içinde iki haftalık aralıklarla inceleneceği, listenin sürekli gözden geçirileceği açıklandı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halit Çelikbudak Arşivi