Halit Çelikbudak

Halit Çelikbudak

İhtiyat ve sağduyu

Avrupa'da herkes bir noktada hemfikir: Ukrayna'da durum giderek zorlaşıyor. Rusya, Avdiivka'nın ele geçirilmesinden sonraki ivmeyi kullanıyor. İnisiyatifi ele aldı. Ukrayna savunmaya mı geçmesi yoksa 2023 yaz taarruzunu tekrarlamaya mı kalkışması konusunda kararsız gözüküyor, ama her şey eksik: asker, mühimmat, hendek, mayın tarlaları. Alman şansölye buna aylar önce Avrupalı müttefiklerine Ukrayna'ya yaptıkları yardımları büyük ölçüde artırma çağrısında bulunarak yanıt vermişti.
* * * *
Ancak konu Ukrayna'ya Alman Taurus seyir füzelerinin teslim edilip edilmemesi. Taurus şu anda başka hiçbir silahın olmadığı kadar siyasi tartışmaların bir parçası. Ukrayna, seyir füzelerini Mayıs 2023'te Almanya'dan talep etmişti. Alman şansölye sonuçta Almanya'nın savaşa çekilebileceği endişesiyle verilmesini reddediyor. Bu yüzden dört bir yandan sert eleştirilere maruz kalıyor. Anamuhalefet partisine ilaveten yönettiği koalisyonda dahi bu füzelerin Ukrayna'ya verilmesini şiddetle destekleyenler var. Fransa ve İngiltere'nin benzer füzeleri zaten teslim ettiğini iddia ediyorlar.
* * * *
Aslında Taurus füzelerinin, Fransız ve İngilizlerin sağladığı füzelerden farklı olduğu söyleniyor. Her üç sistem de (Alman Taurus, Fransız SCALP ve İngiliz Storm Shadow) uçaklardan fırlatılan seyir füzeleri. Ancak Alman üretici MBDA'ya göre Taurus’un menzil oldukça farklı: Fransız ve İngiliz füzelerinin menzili 250 kilometre civarında. Taurus ise 500 kilometreden fazla yol kat edebiliyor; bu da Moskova'yı Ukrayna sınırından menziline sokuyor.
* * * *
Basında yer alan bilgilere göre, Taurus çok alçaktan uçuyor ve iki patlayıcı yükü var. Birincisi zırhı, duvarları veya tavanları kırıyor, böylece 480 kilogramlık ikinci başlık patladığı yerde hedefi delebiliyor. Taurus’un diğerlerinden önemli bir farkı olduğu söyleniyor. Örneğin çok katlı bir sığınakta ilk başlık dış katmanı kırdıktan sonra, takip eden ikinci patlayıcının tam olarak nerede patlayacağı akıllı bir fünye ile programlanabiliyor. Bu da onu bu kadar özel kılan şeylerden biriymiş.
* * * *
Frankfurter Allgemeine gazetesinde yer alan bir habere göre, Taurus, dört bağımsız navigasyon sistemine sahip. İngiliz ve Fransız füzelerinin de benzer şekilde çalıştığı ancak Taurus füzelerinde kızılötesi kamerayla navigasyondaki hedefin optik olarak da tespit edildiğini yazıyor. Hassas navigasyon sayesinde Ukrayna'nın Rusya için çok önemli olan Kırım'a giden Kerç Köprüsü'ne saldırmasını sağlayabileceği söyleniyor.
* * * *
Alman Şansölye, İngiliz ve Fransızların teslim ettikleri seyir füzelerinin "hedef kontrolü" konusunda yaptıklarının 'Almanya'da yapılamayacağını', Alman askerlerinin 'hiçbir noktada veya yerde bu sistemin ulaştığı hedeflerle bağlantılı olmaması' gerektiğini her fırsatta yineliyor. ABD’nin Ukrayna’ya verdiği ATACMS füzelerinin de kısa menzilli, karadan karaya bir balistik füze olduğu söyleniyor. Balistik füzelerin seyir füzelerinden farklı olarak motoru yok ve kendi itici güçleri olmadan balistik bir eğri içinde hedeflerine ulaşıyor. Ukrayna’ya verilen versiyonu yaklaşık 160 kilometre menzile sahip.
* * * *
"İhtiyat, bazılarının yaptığı gibi zayıflık olarak nitelendirilebilecek bir şey değil - ancak sağduyu, bu ülkenin vatandaşlarının hakkı olan şeydir‘ diyen Alman şansölye, Taurus gibi 500 kilometreye kadar menzile sahip bir sistemde Alman askerlerinin nerede yer aldığının bir önemi yok. Bu, insanların nereye nişan aldıklarına, nereye ateş ettiklerine ve nerede vurulduklarına dahil olmakla ilgili. Ve bu Alman askerleri için olmamalı. Şansölye olarak, Almanya'nın bu savaşa katılmasını engelleme sorumluluğum var‘ diyor.
* * * *
Şöyle söyleyelim. Taurus füzeleri konusunda Almanya içindeki siyasi bölünme, savaştan önce Rusya'ya yakın görülen Sosyal Demokratların eski pasifist konumlarına tekrar kademeli bir geri çekilme gibi görünüyor. Sosyal Demokratların parlamento grubu başkanı geçen hafta mecliste yaptığı konuşmada şu soruyu sordu: 'Savaşın nasıl yürütüleceği değil, bu çatışmanın nasıl dondurulacağı ve daha sonra nasıl sonlandırılacağı hakkında düşünmeye başlamanın zamanı gelmedi mi?' Almanya’da durum şimdilik böyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halit Çelikbudak Arşivi