Başarılı olabilmenin pratik yolları

Hayatın her noktasında başarılı olmak kimileri için oldukça önemlidir. Bu her konu için aynıdır. İster kariyer, eğitim hayatı ya da bambaşka konuda olursa olsun herkes aklına koyduğu bir konuda başarılı olmayı ve istenilen hedefe ulaşmak ister.

Burada konu ve olay herşey olabilir. Özellikle konuyu belirledikten sonra öncelikle şunu bilmek gerekir. Hedefe ulaşmak için gerçekçi olmak kadar kimseye güvenmemek de önemlidir. Kariyer hayatınızda terfi istemek, spora başlamak, daha fazla para kazanmak, üniversite sınavını kazanmak ya da yeni bir dil öğrenmek vs. konular ne olursa olsun temel başarı kavramları net ve belirgindir. Elbette belli kurallar ve tiyolar vardır ve 5 maddede sizler için kısaca bunlardan bahsedeceğim.

Motivasyon ve eğlence aracı bulun!

Başarı genel anlamda çok kapsamlı ve konuya göre değişkenlik gösterebilecek bir plandır. Bu nedenle de başarıya giden yolların belli başlı anahtar kuralları vardır. Mesela spora başlamak için ilk olarak gerekli motivasyonu sağlamak en kritik noktadır. Burada da konu ne olursa olsun öncelikle eğlenceyi ya da eğlenebileceğiniz, size enerji veren ve iyi hissettiren motivasyon araçlarına yönelmelisiniz.

Kararlı olun!

Hedefiniz her ne ise (iş hayatında terfi, eğitimde başarı vs. ) sonucuna odaklanın ve olumlu yanlarını düşünün ve gerçekleşeceğine inanın. İlk maddede verdiğim spor örneğine ek olarak burada da kararlı olursanız sporu düzenli yaparsanız daha sağlıklı ve fit görüneceğinizin hayali kurun ve istediğiniz görüntüyü aklınızdan çıkarmayın. Bu sizi hem motive edecek hem de kararlılıkla devam ederseniz başarılı olmanın en temelini ve hedefin yarısını geçtiğinizin farkına varacaksınız. Aynı yöntem kariyer hayatınızda terfi ya da bambaşka bir konuda da geçerlidir. Burada asıl mevzu kararlı olmak için kendi içinizde bulduğunuz motivasyon yöntemleri ve sabretmeniz olacaktır.

Bakış açısını olumlu yönde tutun!

Hayatın her aşamasında olumlu düşünmek başarılı olmanın temel nedenleri arasındadır. Negatif ve olumsuz yönleri düşünmek hedefi tamamlayamamayı doğurur. Olumsuz düşünceler enerjinizi düşüreceği gibi bireylerin özgüvenini zedeler. Bu sebeple hedefe giden yolda mümkün olduğu kadar kaygı ve endişeyi bir kenara bırakmak gerekir. Burada polyannacılıktan bahsetmiyorum. Sadece hem kendinize dürüst olun ve hedefinizdeki başarı kıstaslarına ulaşabilmek için olumlu düşünmeye gayret edin.

Başarabileceğinize inanın ve takıntı haline getirmeyin!

Başarıya ulaşmak için fazlasıyla hırs yapılabilen durumlar yaşanabiliyor. Hırs elbette iyidir ve kimileri için motive eden bir araç olabilir fakat fazlası oldukça zararlıdır. Hırs kimi zaman takıntıya dönüşüp kişilere zarar verebiliyor. Buradaki ön önemli kriter hedefteki konu her ne ise takıntıya dönüştürmeden kimi zaman küçük molalar vererek hata payı bırakabilmektedir. Örneğin bir sınavdan geçerli not almak isteyen öğrencinin düzenli çalışma yapması, bazen molalar vermesi ve planlı olması başarının en büyük temel anahtarıdır. Eğer son gün ders çalışmaya başlayan öğrenci sınav yaklaştıkça strese girer ve panikler. Bu da tabiki başarılı olmanın yüzdesini oldukça düşürür.

Planlı olun!

Kararlı olmak kadar planlı olmakta son derece önemlidir. Hatta başarının yarısıdır denebilir. Başarı çaba olmadan kendiliğinden gerçekleşmez. Bu sebeple mücadeleyi asla bırakmamalısınız. Plana uymak için erteleme yapamamaya özen gösterin. Arada minik molalar verebilir ve hedefinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Sabırlı ve cesur olmayı ihmal etmeyin. Unutmayın başarmanın meyvesi en tatlı olanıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi