Bülbül güle, karga çöplüğe götürür

Az önce annem şöyle bir şey söyledi: “Tuğçe hani senin bir sözün vardı ya, bülbül güle karga çöplüğe götürür diye…” “Evet anne” dedim gülerek. “Ne kadar doğru söylüyormuşsun. İnsan rahatlıyor.” dedi. Aslında bu tabii ki benim sözüm değil. Ara ara kullandığım için annemin aklında kalmış. Mevlana’ya ait olan bu sözün tamamı şu şekilde: “Kiminle gezdiğinize, kiminle arkadaşlık ettiğinize dikkat edin. Çünkü bülbül güle, karga çöplüğe götürür.” Ve Mevlana diyor ki: “Ne kargayı gül bahçesine, ne de bülbülü çöplüğe alıştırabilirsin.” Siz eğer bülbülseniz, çöplüğe alışmanızın mümkünatı yoktur. Hayatınıza aldığınız kargaları da kendi gül bahçenize alıştıramazsınız ama onlar sizi kendi çöplüklerine çok rahat alıştırırlar.

Mevlana, hayatımıza aldığımız insanların önemini bu sözüyle muhteşem vurgulamış. En çok kimlerle vakit geçiriyorsak onlara benziyoruz, onların huylarını kapıyoruz. Az sayıda görüşüyor olsak bile mutlaka bir etki bırakıyorlar üzerimizde. Dedikodu yapan bir arkadaşınız varsa, kendinizi bir süre sonra dedikodu yapar halde bulursunuz. Yalan konuşan bir arkadaşınız varsa, kendinizi bir süre sonra yalan konuşur halde bulursunuz. Küfürlü konuşan bir arkadaşınız varsa, bir süre sonra küfüre alıştığınızı ve kullandığınızı fark edersiniz. Onlarla görüşme sıklığınız, onlara benzeme hızınızla doğru orantılıdır. Ne kadar çok görüşürseniz o kadar hızlı kaparsınız. Farkındaysanız özellikle yaşı küçük çocukların arkadaş çevresi, aileleri için çok önemlidir. Çünkü arkadaş çevresi, çocuğun gelişiminde ve hareketlerinde büyük rol oynar. Bu yüzden her aile çocuğunun iyi bir arkadaş çevresine sahip olmasını ister. Mesela hiç kimse çocuğunun sorumsuz veya daha küçük yaşta sigara içen bir arkadaşı olsun istemez; çünkü bilirler ki böyle bir arkadaşı olursa, etkilenip o da sigara içmeye başlayabilir veya sorumsuz birisi olabilir. Ki genelde dinlediğimiz kötü alışkanlıkların arkasında arkadaş çevresi çıktığını görüyoruz. “İraden güçlüyse benzemezsin” diye bir şey yok. Evet iraden güçlüyse başlarda benzemezsin. Ama sık sık görüşürsen mutlaka benzersin. Asıl iraden güçlüyse, benzememeyi düşünmek yerine direkt olarak benzemek istemediğin insanı atarsın hayatından. Güçlü irade bunu gerektirir çünkü.

Sizin vakit geçirmenizin doğru olduğu insan türü kimdir biliyor musunuz? Hayatınızdaki her insan için kendinize şu soruyu sorun: Karakter olarak ben böyle birisi olmak ister miydim? Cevabınız kesinlikle hiç düşünmeden hayırsa, o insanla iletişimi kesmeniz gerekiyor. Eğer cevabınız evetse veya bir düşünüp yani kısmen diyorsanız, o insanla gönül rahatlığıyla görüşebilirsiniz.
Son olarak, kötü iyiye benzemez ama iyi kötüye benzer. Kiminle görüşüyorsanız siz o olursunuz. Ne kadar çok bülbül arkadaşınız olursa o kadar çok gül bahçeniz olur ve ne kadar karga arkadaşınız olursa, o kadar çok çöplüğünüz olur! Unutmayın ki hayat seçimlerden ibarettir ve herkes kendi tercihini yaşar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi