Köpek balıkları, neden insanlara saldırır?

Son zamanlarda oldukça fazla köpek balığı görüntüleri ve haberleri görmeye başladık. En son Mısır’da bir köpek balığı ile sanırım Rus turistin talihsiz görüntülerini izlemiştik. Sonrasında Marmaris’te ve Antalya’da denizin derinlerinde köpek balığı görüntüleri ortaya çıktı. Çocukluğumdan beri bu konu hep dikkatimi çeker ve bununla ilgili pek çok film ve belgesel izlemiştim. Hatta beni o kadar etkiliyor ki, Mısır'da yaşanan o felaket olay sonrası köpek balığı rüyama girmişti ve beni de yemek üzereyken uykudan uyanmıştım :)

Köpek balıkları, gezegenimizde milyonlarca yıldır var olan ve hatta dinozorlardan bile önce var olduğu iddia edilen hayvanlardır. Peki köpek balıkları insanlara neden saldırıyor?

Macquarie Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, köpek balıklarının insanlara saldırmasının arkasındaki nedenlere ışık tuttu. Elde edilen bulgulara göre köpek balıkları, objeleri yeterli düzeyde ayırt edemedikleri için insanlara saldırıyor. Bilim insanları, yaptıkları araştırma kapsamında köpek balıklarının yüzdüğü hızda hareket edebilmesi için gönderilen bir scooter'a bir su altı kamerası taktı. Kaydedilen görüntüleri elde eden bilim insanları, köpek balıklarının sudaki nesneleri nasıl gördüklerini simüle etmek için bir modelleme programı oluşturdu. İnsanlara yönelik en fazla sayıda ölümcül saldırıdan sorumlu olan büyük beyaz köpek balıkları da dahil olmak üzere köpek balıklarının çoğunun renk körü olduğuna inanılıyor. Bu nedenle de gördüğü şeyin ne olduğunu ayırt edebilmek için önce ısırdığı söyleniyor. Tabi o anlama ısırması, maalesef insanı paramparça edebiliyor.

Ayrıca bu konuda uzman olan birisinin yorumlarını da eklemek istiyorum. Su altı görüntü yönetmeni, kurgucu, yazar ve kamera üzerinde "köpek balığı uzmanı" olarak görev yapan Jeff Kurr, verdiği bir röportajda şunları söylemiş: “İlk dalışımda korkmuştum ancak hemen sonrasında fark ettim ki onlar benimle zerre kadar ilgilenmiyor. İlk dalışımda anladım ki köpek balıkları oldukça dikkatli ve tedbirli yırtıcılar ve eğer bir köpek balığının size yaklaşmasını istiyorsanız onlara yem uzatmak gibi bir sebep vermelisiniz. Köpek balıklarının insanlara saldırdığı çok nadir durumlar var. Bence tamamen kimlik kargaşasından kaynaklanıyor. Köpek balığı deniz dibinde seyrederken yukarı bakıyor ve bir yüzücü ya da dalgıç görüyor, ne gördüğünü merak ediyor böylece yukarı çıkıyor ve bir ısırık alıyor ki bu da köpek balığının yüzeydeki objenin ne olduğunu anlamak için kullandığı yöntemdir. Ne yazık ki büyük beyazlar öyle büyükler ki bu ısırık insanlara büyük zararlar verebiliyor. Ancak filmlerimizde de her zaman açıkça anlatmaya çalıştığımız gibi büyük beyazlar insanları hedef almazlar. Bazen insanlar büyük beyazların avlandığı bölgelere giriyor ve birtakım kazalar meydana geliyor ve ben bu anları tamamen kaza olarak görüyorum. Eğer geriye döner ve bir köpek balığı saldırısını incelerseniz insanların bu saldırılarda oynadıkları rolü göreceksiniz: ya köpek balıklarının bulunduğu alanda balık tutuyor oluyorlar ki bu çok kötü bir fikir, ya da fokların yoğun nüfuslu olduğu bölgelerde yüzüyorlar ki bu da çok kötü bir fikir, çünkü foklar köpek balıklarının avıdır.”

Söylentiler böyle olsa da siz yine de tedbirleri alın. Derinliklerden ve köpek balıklarıyla karşılaşma ihtimalinizin olduğu her yerden elinizden geldiği kadar uzak durmaya çalışın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi