Soğuk havalar gençleştiriyor

Pek çok kişi soğuk havaları sevmiyor ve soğuktan dolayı rahatlıkla depresyona girip kendisini yorgun hissedebiliyor. Karanlık ve soğuk havalarda insanın içinden hiçbir şey yapmak gelmeyebiliyor ve hatta çoğu şeyi ihmal edebiliyoruz.

Fakat biraz araştırdım ve soğuk havaların da faydası olduğunu gördüm. Mesela gözenek problemi olanlar, buz uygulamasının gözeneklere iyi geldiğini bilir ve hatta yüzüne buz uygulaması yapar. Peki ya soğuk havalarda bu uygulamanın kendiliğinden olduğunu biliyor muydunuz?

Soğuk hava insan cildine iyi geliyor; yüzdeki gözenekleri sıkılaştırıyor, şişkinliği azaltıyor. Hatta Rus uzmanlara göre, gençleştiren soğuk havanın estetik faydası da var. Hem cildi, hem de vücudu diri tutan soğuk havalarda sadece cildimiz sıkılaşmıyor, saç derimiz de güçleniyor ve dökülme oranı azalıyor.

Soğuk havada metabolizmanın çalışma hızı da artıyor ve bu da zayıflamaya yardım ediyor. Vücuttaki yağın ve kötü kolestrolün yakılması soğukta daha hızlı oluyor. Bu da zayıflamak isteyen insanlar için artı bir durum oluyor.

Kışın soğuk havada alınan temiz oksijen, yaza göre yüzde 30 daha fazla. Kana daha fazla oksijen gidince insanın zihinsel aktivitesi artıyor. Bilim adamları, aşırıya kaçmadan soğuk havaya çıkmanın ‘mutluluk hormonu’ diye bilinen serotonini artırdığı görüşünde. Yani özellikle karlı havalarda psikolojiniz bozuksa veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız mutlaka dışarı çıkın ve yaza göre yüzde 30 daha fazla temiz olan oksijeni alın. Bilimsel araştırmalar beynimizin soğuk havalarda daha aktif çalıştığı yönünde.

Soğuk havanın, özellikle ilerleyen yaşlarda hissedilen eklem ağrılarına iyi geldiği de saptanmış. Pek çok mikrop ve virüs, eksi 10-15 derece civarında üremiyor. Ayazda özellikle grip, yaşama şansı bulamıyor. Termometre sıfıra doğru ısındıkça grip riski artıyor. Ancak uzmanlar aşırı soğukların bu sıcak yüzüne rağmen, -10 dereceden soğuk havalarda dışarıda geçirilen sürenin yarım saati aşmaması uyarısında bulunuyor.

Sonuç olarak kendini soğuk havalarda yorgun, halsiz ve mutsuz hissedenler, soğuk havaların avantajlarından yararlanmayı deneyerek eksiyi artıya çevirebilir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi