Beklenen tarihi zirve oldu

Aylar yıllardır beklenen özlenen tarihi zirve nihayetinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti ile 6 partinin Genel Başkanı K. Kılıçdaroğlu, M. Akşener, Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu, Ahmet Davutoğlu ve Gültekin Uysal’ın bir araya gelmesi ile gerçekleşti.

Bu toplantı milletin yüreğine gelecekleri için su serptiği gibi halk eski liderlerin bir araya geldiği anları da hatırlamış ve onları yar etmiş oldular.

Liderlerin ülke ve millet için bir araya gelmelerini yıllar önce bir araya gelen İ. İnönü S. Demirel, B. Ecevit, N. Erbakan, A. Türkeş, T.  Özal, M. Yılmaz, E. İnönü, N. Calp,  ve T. Sunalp dönemlerinden bu yana çok özlemiştik.

Ne güzel günlerdi. Onların kimi iktidar kimi muhalefetti ama devletini milletini hepside seviyor ve onlar için bir araya gelmeleri gerekirse geliyorlar ve çözüm arıyorlardı.

Birbirlerinin önerilerini dinliyor ve tartışıyorlar iyi olanı seçiyor ve uyguluyorlardı. Sonrasında ise partilerinin programları gereği iktidar ve muhalefet görevlerine devam ediyorlar ve önemli konularda gizlileri saklıları olmadan fikir alışverişinde bulunuyorlardı.

Ezeli rekabet halinde olan S. Demirel ile İ. İnönü ve B. Ecevit hiç birbirlerini üzmemiş ve ülke konusunda hep yardımcı olmuşlardır. Dönemin birinde İnönü’ye çatan bir milletvekilini yanına çağıran Demirel ona, “Sn. vekilim çattığın kişinin arkasında koskocaman bir Sakarya ve Kurtuluş Savaşı var. Konuşmalarına dikkat et” diyerek uygun bur dille uyarmıştır. Yine Demirel ile Ecevit’in arası limoni iken bir görüşme sonrasında bizim kendisine , “Efendim aranız iye değildi. Elini sıktınız mı?”  sorumuza karşın Demirel kendi edası ile, “Kardeşim elini sıkmayıpta neresini sıkacaktık” diye cevap vermişti.

O günlerden günümüze baktığımızda neredeyse liderler fırsat bulsalar birbirlerini boğazlayacak duruma gelmişler. Dolayısıyla da vatan millet meseleleri güme gidiyor. Herkes , “Dediğim dedik, çaldığım düdük” deyince de ülke meseleleri görüşülmüyor ve halledilmiyor.

Zirve çok önemliydi

Ülkemizde Cumhur ittifakı iktidarına karşılık Millet İttifakı çalışmalarını ve birleşmeleri konuşulup duruyordu. Hatta birçok görüş bu partilerin bir araya gelmeyeceği görüşündeydi.

Halk büyük bir umutla bu liderlerin bir araya gelip, “Bakın biz buradayız ve el eleyiz. Yarınlar için düşün arkamıza” demelerini bekliyor ve bu durumu da bir mitingle taçlandırılmasını bekliyordu. BU ortamı hazırlamak için partilerin Genel başkan Yardımcıları defalarca bir araya gelerek bir mutabakat metni hazırlayıp Genel başkanlarına sundular.

Tam bu sırada altı partinin Genel Başkanı bir araya gelip beş buçuk saat süren bir yemek li toplantı ile bir araya geldiler. Toplantı sonrasında, “Bu tarihi bir gündür” diye başlayan bir bildiri yayınladılar.

Bu bildiride, güç birliği yaparak Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı Metninde, tarafsız, bağımsız, şeffaf, hesap verebilir, özgürlükçü, demokratik adil bir sistem inşa etme kararlılığı içinde olduklarını belirttiler.

Ülkemizin yaşadığı ekonomik zorlukların sebebi “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” ile uygulanan keyfi ve kural tanımaz yönetimdir. Amacımız kutuplaşmayı değil, istişare ve uzlaşmayı esas aldık. Anlaşmaya vardığımız konuları kamuoyuna 28 Şubat 2022 günü paylaşmayı kararlaştırdık. BU tarih kimilerine göre ayrı bir anlam da taşımaktadır. 

Ayrıca seçimlerde ve sonrasında uygulanmaya başlanacak politikalar konusunda ortak çalışma yapılacak alanlarda görüşlerimiz belirtildi. Amacımız milletimizin rahat bir nefes almasını sağlamak ve refah düzeyinin yükselmesini sağlamaktır.

Ülkemizin istişare ve uzlaşı ile çözülmeyecek hiçbir sorunu yoktur. Önemli olan her şeyimizle “Biz” diyebilmemiz dir. Herkes kendini eşit ve özgürlük vatandaş olarak gördüğü, düşüncelerini özgürce ifade edebileceği, inandığı gibi yaşayabileceği demokratik bir Türkiye’yi inşa etmektir.

Konu vatan ise gerisi teferruattır

Öte yandan kamu yönetiminde şeffaflık, eşitlik, tarafsızlık ve liyatin sağlanması, yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi Siyasi Erk Kanunu siyasi makamların millete hizmet etmekten başka bir amacının olmayacağının garantiye alınmasıdır.

Altı parti olarak, bundan sonra işbirliği alanlarını daha da genişletip, hep birlikte inşa edeceğimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i milletimize ve gelecek nesillerimize, adalet, barış, refah ve huzur getirmesi inancıyla taahhüt ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarızla biten bir metni sundular.

 Sevinenlerin ve şimdiden umutlananların varlığı yanında, böyle bir toplantının nasıl yapıldığına şaşanların olduğunu biliyorum.

Mesele bu zaten, “Mevzu vatan ve millet ise gerisi teferruattır” lafını söyleyenler boşuna dememiş.

Bekleyip göreceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi