Emeklilerin sesini duyun!

2023 yılının bitimine sayılı saatler kala asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte emeklilerin gözü kulağı yeni yılda yapılacak maaş zammında..

Çalışma hayatında olan herkes, belli bir yaşa gelip emekli olmak için can atar. Özellikle belli bir yaşa gelindiğinde birçok kişi yıllarca primini ödediği ve emekli olmanın hayalini kurarken maalesef ki günümüz şartlarında refah içinde yaşama hayallerinin kursağında kaldığı ve ne yazık ki maaşlarının yetersizliği sebebiyle köşeye çekilip hayatının tadını çıkarmak yerine maaşlarına zam yapılması için eylem yaparak sesini duyurmaya çalışıyor.

Özellikle emekli aylığının taban fiyatı 7.500 liradan başlıyor olması da emekli vatandaşlarımızı oldukça zorluyor. Memur, SSK ve Bağkur emeklisinin yaşadığı bu sorun, birkaç aydır sosyal medyada da çokça yer alıyor. Hele ki son aylarda emeklilerimiz sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelerek maaşlarının yetmediğini duyurma çabasına girip türküler eşliğinde protesto ettikleri bile görüldü.

Geçtiğimiz hafta Marmaray’da bir araya gelen emeklilerimiz “Dam üstüne çul serer” türküsünü kendilerince uyarlayarak “Emekliler aç yatar” olarak uyarlayıp hep bir ağızdan düşük emekli maaşlarını protesto etmişti. Bu türkülü protesto oldukça dikkat çekmiş ve konuşulmuştu.

Ne acı ki emekli ya da emekli maaşı kelimelerini arama motorlarında arattığımızda “sadece para hesaplayan insanların fotoğrafları” çıktığı gerçeğini de unutmamamız lazım..

“Geçinemiyoruz”

Türkiye ve tüm dünyada pandemi nedeniyle görülen artan fiyatlar ve yüksek enflasyon nedeniyle en çok mağdur olan vatandaşlar arasında emekliler ve asgari ücretle çalışan vatandaşlar etkileniyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde Bakan Işıkhan tarafından açıklanan 2024 asgari ücret zammı sonrası birçok sektör, maaşlar daha hesaplara yatmadan zam üstüne zam yapmaya başladı. Vatandaşlar tarafından “sözde uygun fiyatlı ürün satan zincir marketlerde” açıklama yapılmasının ardından 24 saat geçmemişken etiketlere anında zam geldi.

Ülkemizde maaşlara zam yapılmasını fırsat bilip çıkarcı, ar damarı çatlamış zihniyetler yüzünden maalesef ki milyonlarca kişi “geçinemiyoruz” diyerek feryat ediyor. Özellikle en çok etkilenen kesim olan emekliler ise ya çareyi ek iş yapıp çalışarak ya da devlet yetkililerine sesini duyurmak için zarar vermeden, yıkmadan, dökmeden türkülü veyahut farklı şekillerde sesini duyurmaya çalışıyor.

Fırsatçılığın önüne acilen geçilmesi gerekiyor!

Senede 2 kez yapılan emekli maaşı zammı, artan fırsatçılar nedeniyle eriyip gidiyor. Her vatandaşın veryansın ettiği bu konuda acilen çözüm bulunması ve caydırıcı yöntemler kullanılması gerek! Fırsatçılığın önüne geçilmedikçe 2024 yılında geçerli olacak maaş zammı yine vatandaşlarımıza yetmeyeceği ve geçim derdiyle baş başa kalacağı aşikar… Zira fırsatçılık peşinde koşanların gözleri korkmadıkça her gün yeni bir zam haberiyle uyanmaya devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 2024 yılı emekli maaşı zammı için “emekli vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz” demesinin ardından milyonlarca kişi umutla 03 Ocak 2024’de açıklanacak 5 aylık enflasyon verilerini ve yeni maaşlarının ne kadar olacağını öğrenmeyi iple çekiyor. Umarım yetkililer mağdur olan ve seslerini duyurmaya çalışan emeklilerin sesini duyar ve gerekli olan önlemleri tez vakitte alır..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi