Kışlık sepet cep yakıyor

Kışlık sepet cep yakıyor


Kış aylarının soğuğun ve karın sesi yavaştan gelmeye başladı. Sonbahar geldi. Odun, kömür, doğalgaz ve giysiden oluşan, ‘Vatandaşın Kışlık Madde Sepeti’  neye mal oluyor biz ona bakacağız. Öncelikle vatandaşı kara bir kışın bekliyor. Zam üstüne zam gelen doğalgaz, odun, kömür gibi kış aylarının temel gider kalemlerinde bir yılda yüzde 400’ü aşkın artış yaşandı. Zaten cep yakan bu kalemler daha kış gelmeden vatandaşa kara kışı yaşattı .Vatandaş bu fahiş fiyatlar karşısında ne yapacak, nasıl odun kömür alacak, nasıl ısınacak? Yönetenler bu soruların cevabını veremiyor, çünkü soruna sebep olanlar çözüm üretemezler. Vatandaşın derdine çare olamazlar.


Her yıl gaz buluyorlar!


AKP iktidarının yanlış ekonomi politikasının vatandaşa ek gider olarak yansıyor. Uçucu bir madde olan gazı andıran AKP’nin enerji politikası vatandaşlarımızı bu sene çok üşütecek. AKP’nin hemen her ‘gaz bulduk’ açıklaması vatandaşa zam olarak döndü. Doğalgaz son zamla birlikte artık iyiden iyiye lüks haline geldi. Konutta kullanılan doğalgaza gelen yüzde 20.04’lük son zamla birlikte vatandaş geçen kışa göre yüzde 111 zamlı fatura ödeyecek. Yani geçen kış bin lira doğalgaz faturası ödeyen vatandaş bu yıl, şayet başka zam gelmezse, 2 bin 113 lira doğalgaz faturası ödeyecek. Benzer şekilde geçen yıl eylül ayında 137,81 TL olan 12 kilogramlık mutfak tüpü bugün 335 TL. Dolayısıyla tüp gaz fiyatı da son bir yılda yüzde 143 artmış oldu. Netice itibarıyla AKP’nin beceriksizliğinin faturası yine gariban vatandaşımıza kesildi.


Soba kurmak bile lüks


Her geçen gün zamlanan doğalgaz ve elektrik ücretlerinin ardından sobaya yönelimin arttığını, artık bu bile artık zorlayıcı bir durum oldu. Son bir yılda doğalgaz ücretlerinde yaşanan yüzde 111’lik artış sonrası vatandaşlarımız sobaya mecburi dönüş yaptı. Sobaya rağbetin artması da haliyle soba ücretlerinde artışa sebebiyet verdi. Geçen yıl eylül ayında TÜİK madde sepetinde soba ücreti 563,49 lira olarak belirtilmişti. Bu yılın fiyatlarına baktığımızda soba fiyatları bin 500 ila 2 bin 500 liradan başlıyor. Soba kurmak için gerekli olan ve ortalama fiyatı bin 100 lira olan soba borusu takımı da eklenince soba kurmanın maliyeti üç bin lirayı aşıyor. Bir şekilde soba kurmayı başaran yurttaşlarımız bu defa da yakacak fiyatlarıyla cebelleşecek


Yakacak fiyatları uçuyor


Hemen her kalemde olduğu gibi odun ve kömür fiyatlarında da fahiş artışlar yaşandı. TÜİK’e göre vatandaş geçtiğimiz yıl odunun tonuna 893,87 lira öderken bugün piyasada odunun ton fiyatı 2 bin 500 lira bandında. Yine geçen yıl TÜİK’e göre vatandaş kömürün tonuna bin 677 lira öderken bugün bir ton kömüre 4 bin lira ile 6 bin lira arasında ücret ödeyecek. İthal kömürde muhtelif satıcı fiyatları geçen yıl eylül ayında ortalama 2 bin 800 lira bandında iken bu yıl ortalama 7 bin 360 lira bandında. Bir ailenin yakacağı ortalama kömür miktarının 4 ton, odun miktarının ise 1 ton olduğu düşünüldüğünde sobayla ısınmaya çalışan bir ailenin bu kış için yakacak masrafı şimdilik ortalama 22 bin 500 lira ile 31 bin 900 lirayı bulacak.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Aslan Arşivi