İstanbul’un enflasyonunda yeni rekor!

Ekonomi tıkırında gitmiyor. yamalı bohça artık yama tutmuyor. Arkadaşlar ! Son dakika bilgilerine göre İstanbul Ticaret Odası, İstanbul'da toptan fiyatların eylül ayında yıllık bazda yüzde 107.42 oranında arttığını açıkladı. Bu rakam en son Aralık 1997'de 102.83 görüldü.
 

Ekonomik kriz vatandaşın belini büküyor. Vatandaşlar pazarda ikinci el elbise alıyor, kavun-karpuz dilimle satılıyor, birçok pazarcı tezgaha fiyat etiketi koymaktan çekiniyor. Artan fiyatlar vatandaşın cebini yakıyor. İstanbul'un en büyük pazarlarından olan Kadıköy Salı pazarında vatandaşlar ikinci el elbise alıyorlar. Karpuz, kavun dilimle satılıyor, birçok pazarcı sattığı ürünlerin fiyatlarını tezgahlarına koymaktan çekiniyor.Pazarda kavun, karpuz bu sene ilk defa dilimle satılmaya başladı. Kavun, karpuzu artık dörde bölüyorlar.Bir karpuzu 4 kişi alıyor. memleketin hali budur.
Bakın arkadaşlar ! Pazarlarda fiyatlar çok yüksek. Düşük olduğunu kim söylüyorsa insin pazara baksın. İnsanlar açlık sınırında.Asgari ücretle, kredi kartıyla borçlarla geçiniyor. Borcu borçla ödemeye çalışıyor. Çocukların boğazından kesemiyor, kendileri yemiyor  çocuklara yediriyorlar.
 

Sürünenlerde ilk sıra emeklinin
Ya Emekliler; iktidar emeklilerle alay etmekten başka bir şey yapmıyo. 3 bin lirayla nasıl geçinilirse öyle geçiniyorlar. Sağlık konusu zaten bitmiş. Ultrason çektirmek için bile 3 ay sonraya  gün veriyorlar. Sağlık bitti, eğitim bitti, insanlık bitti. Kendileri 3-4 maaş alırken sorun yok, emekliye düzgün bir maaş çok görülüyor. Fiyatlar çok kötü. Pazarda vatandaşlar zor alışveriş yapıyor. Üç domatesle eve gidiyor. Başka bir şey alamıyoruz. Artık tane tane alıyor.  Türkiye çok şey kaybetti, mahvettiler ülkemizi. Durumu iyi olanlar kendini idame ettiriyor. Asgari ücretle geçinenlere, emekliler iser per perişan. Felaket ayları da geldi. Şimdi elektrik doğalgaz kömür boş olan cüzdanları daha vuracak. İnsanlar ısınmaya para bulamaz hale geldi.
 

Fiyatlar uçuyor vatandaş bakıyor
İstanbul'da son bir ayda fiyatlar daha da uçuk hale geldi. Buna göre, 2021 Eylül ayına göre 2022 Eylül ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 107.42, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 98.17 arttı. Böylece, ağustosta yıllık yüzde 99.91 oranında artarak yüzde 100’e dayanan toptan fiyatlardaki artış, eylülde yüzde 100’ü aşmış oldu.
 

Aylık artış yüzde 6'yı geçti
2022 Eylül ayında İstanbul'da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 6.06, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 2,94 oranında arttı. Eylül 2022’de Perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; diğer harcamalarında yüzde 53.23, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 9.66, ev eşyası harcamalarında yüzde 9.54 ve giyim harcamalarında yüzde 8.63 artış gözlendi.
 

Yakacak ve enerji ocak söndürüyor
Sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 8.37, konut harcamalarında yüzde 6.43, gıda harcamalarında yüzde 3.64 artış yaşandı. Eylül 2022'de toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 8.42, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 5,39, kimyevi maddeler grubunda yüzde 3.58, mensucat grubunda yüzde 3,22, gıda maddeleri grubunda yüzde 2.32, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 2 artış ve madenler grubunda yüzde -1,.8, azalış izlendi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Aslan Arşivi