8 soruda Barış Manço

1 Şubat tarihi, Türkiye’nin efsane sanatçılarından Barış Manço’nun ölüm yıl dönümü… Barış Manço ile “Kurtalan Ekspres” grubunda yıllarca beraber çalışan onun kadim dostu Rec Rocero ile Barış Manço’nun ölüm yıl dönümüne özel bir program yaptık ve bu programda Rec Rocero, Barış Manço hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Sorulardan öne çıkanlar şu şekilde:

Barış Manço hangi insanları sevmezdi?

Yüzsüz, yalancı ve negatif enerji veren insanları sevmezdi. Sevdiği insanlar ise pozitif, güler yüzlü ve başarılı insanlardı.

En çok hangi şarkısını severdi?

En çok “Unutamadım” ve “Kara Sevda” şarkılarını severdi. Bu iki parçayı her konserde mutlaka okumak isteyip, listeye eklettirirdi.

2023” şarkısının anlamı nedir? -

2023” şarkısını 1970’li yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel yazdı. Bu şarkıyı 70’li yıllarda 2023 yılını düşünerek yazması, ne kadar ileri görüşlü bir insan olduğunu gösteriyor. 2023 yılında ise Cumhuriyet’in 100. yılına özel, Japonya’da konser vermek istiyordu. Olmadı maalesef.

Barış Manço ile çalışmak nasıldı?

Onunla çalışmak gurur vericiydi. Aynı zamanda zevkli ve mükemmeldi. Kendisi de mükemmelliyetçiydi ve sahne disiplini oldukça yüksekti. Sahneye çıkmadan önce kimse ağzına alkol süremezdi. Herkes çok iyi konsantre olup, çok iyi dinlenip, hatasız bitirmek durumundaydı.

Allah’ım Güç Ver Bana” şarkısının hikayesi var mı?

Barış Manço’nun bu şarkıyı zor gününde yazdığını düşünüyorum, çünkü her şeyi düşünerek yazardı...

Barış Manço gelse ve bir gün geçirme hakkı olsa, o bir günde ne yapardı?

Kesinlikle önce çocuklarını görmek isterdi. Sonra 1 günde olsa piyano başına oturup sevenlerine mutlaka bir beste yapardı.

Barış Manço, Fikret Kızılok’a kırgın mıydı?

Hayır kırgın değildi çünkü Barış Manço, arkaya değil önüne bakardı. Geçmişten ders çıkartıp geleceğe bakardı. Kavgaya ve ağız dalaşına hiç girmezdi. Kimseyle iddialaşmazdı.

Barış Manço’ya göre aşk mı, para mı?

Barış Manço’nun aşkı Türkiye’ydi. Çok vatanseverdi. Para onun için hiç önemli değildi. Eğer paraya değer verseydi, Türkiye’nin en zengin sanatçısı olabilirdi. Aksine o hep ücretsiz halk konserlerine ve yardım konserine çıkıyordu, para da almıyordu.

Barış Manço, her zaman halkı düşünerek manevi şarkılar yazmaya gayret ederdi. "İnsanın öğrenmesi gereken ilk dil, tatlı dildir” diyerek iyiliği aşılar, doğruyu gösterir ve adam olacak çocuklar yetiştirirdi. 1 Şubat 1999 yılında aramızdan ayrılan Barış Manço’yu ölüm yıl dönümünde sevgiyle, saygıyla ve büyük bir özlemle anıyorum.

yazi-icine-gomelim.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi