Ferdi Özbeğen kırgın gitti!

Müzik tarihinde tüm türlerde albümler yaparak önemli ilklere imza atan Türk piyanist ve sanatçı Ferdi Özbeğen’in 17 Ağustos günü doğum günüydü. 17 Ağustos 1941 yılında dünyaya gelen Ferdi Özbeğen, 2013 yılında aramızdan ayrıldı. Biliyorsunuz ki, hayattayken kıymetli sanatçılarımızın değeri bilinmiyor ve hep öldükten sonra bu değer anlaşılıyor. Çok acı ki, Ferdi Özbeğen de son dönemlerde hak ettiği değeri bulamayıp, bu dünyadan kırgın ayrılan değerli sanatçılarımızdan…

Ferdi Özbeğen İzmir’de varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geliyor ama babası öldükten sonra ardından kalan bir ton borcu ödeyebilmek ve ailesine bakabilmek için çalışmak zorunda kalıyor. Çalışma hayatına atılan Ferdi Özbeğen, müziğe de böyle giriyor ve ilk taverna albümünü yapıyor. Bir plak firması Ferdi Özbeğen’e sahne performansını plak yapmayı teklif ediyor. Tabi Ferdi Özbeğen’in inancı yok, fakat yine de pek de umutlu olmadan teklifi kabul ediyor. Yıl 1977 ve “Ferdi Özbeğen’le 45 Dakika” ismindeki bu albüm 1-2 ay satmıyor ama sonrasında patlıyor. Daha sonra sahne dünyasının sevilen isimlerinden biri oluyor ve tek başına orgla şarkı söyleyen tek kişilik orkestra olarak taverna müziğini başlatıyor. Aynı zamanda "Piyanist şantör" kültürünün de öncüsü olmuş oluyor.

“Çok güzel şarkılar vardı, neden yayınlamıyorlar anlamıyorum.”

O dönemlerde vergi rekortmeni olan Ferdi Özbeğen, kariyerinin 20. sanat yılında 1,5 yıl süren şan konserlerini gerçekleştirip, muhteşem senfonik konser serisine imza atıyor. Hatta son dönemlerde patlayan “Gündüzüm Seninle” şarkısının versiyonu da, bu şan konser kaydının versiyonu. Mütevazı ve nezaket sahibi bir isim olan Ferdi Özbeğen, "Halk gazinolara gidemiyor" diyerek ücretsiz konserler düzenleyen ve izdihamdan yıkılan salonlara ev sahipliği yapan yüreği pamuk bir sanatçı! Albümlerinden 1 lira bile kazanmayan Ferdi Özbeğen, son yıllarında hak etmediği vefasızlıklar görüyor ve yayınladığı son albümü için şöyle diyor: “Çok güzel şarkılar vardı, neden yayınlamıyorlar anlamıyorum.”

Ferdi Özbeğen’in son günlerinde mutsuz ve kırgın olduğunu bir yakını söylemişti bana. Sanatçı arkadaşları Ümit Besen ve Coşkun Sabah da, son zamanlarda müzik dünyasına küstüğünü ve kırgın gittiğini açıklamışlardı. Yani sonuç olarak son dönemlerde şarkıları çalınmadı, video klipleri yayınlanmadı, hak ettiği değeri göremedi ve böylesine müzik dünyasına yenilik getiren değerli bir sanatçı kırgın gönderildi... Emeği geçen herkese yazıklar olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi