Refah değil yoksulluk büyüyor!

HERKES gider Mersin'e biz gideriz tersine diye bir deyim var bilirsiniz. Aynen öyle. Bir yılda dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırır toplam 9 bin 351 TL arttı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, açlık sınırının ağustosta 7 bin 282 TL'ye, yoksulluk sınırının ise 21 bin 784 TL'ye çıktığını açıkladı. Bir yanda siyasiler sabır ve dua çağrısı yapsın diğer yanda hayatın acı gerçekleri insanları vurmaya devam ediyor.Böyle giderse de daha ağrı dalgalar haline vurmaya devam edecektir.
2022 Ağustos’a ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verileri bu çarpıcı gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Yüksek enflasyon nedeniyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken aylık harcama tutarı (açlık sınırı), ağustosta 7 bin 282 TL’ye yükseldi. Dört kişilik bir ailenin aylık tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gerekli olan tüm harcamaları ifade eden yoksulluk sınırı ise ağustosta 21 bin 784 TL’yi buldu.
 

Süt ürünlerine uçuk fiyatlar
En fazla alışveriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlarına göre, sağlıklı beslenebilmek için et- balık-yumurtaya aylık olarak harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 50 lira, son bir yılda ise 778 lira artarak bin 816 lira oldu.Süt, yoğurt ve peynir için yapılması gereken harcama ağustosta bir önceki aya göre 73 lira artarak 2 bin liraya yükseldi.Son bir yıllık dönemde ise bin 104 liralık artış oldu.Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre 6 lira arttı, geçen yılın aynı ayına göre ise 116 liralık artışla 209 lira oldu.
 

Açlık sınırının altında yaşamak hasta ediyor
Uzmanlar halkın bu dönemde ucuz gıdaya mecbur bırakılmasının gelecek dönemde sağlık harcamalarının patlamasına yol açacağı uyarısını yapıyor. Halk en ucuz gıda olan hamur işine yönelince obezitede büyük artış yaşanıyor. Son BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre Türkiye'de yetişkin obez sayısı 17.8 milyonu aşmış durumda. Gıdaya erişememek birçok hastalığı tetikliyor, aynı zamanda önlenebilir birçok hastalık tedavi edilemez duruma geliyor.
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar Türkiye'de 42 milyon kişinin açlık sınırının altında yaşadığını ve büyük bir çıkmaz içinde olduğunu söyledi. Çakar, “Asgari ücretin zamlı hali de açlık sınırının altında. Ekmek bile pahalı artık. İnsanlar un alıp evde hamur işi yaparak karnını doyurmaya çalışıyor. Meyve yemek unutuldu, ucuzsa sebze alabiliyorlar. Eskiden köyden gıda ürünleri gelirdi artık tarımı öyle bir hale getirdiler ki o bağ da koptu. Hastalıklar arttı ama sağlık özelleştirildiği için iyileşmek de artık mümkün değil” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Aslan Arşivi