Bilim insanları yaşlanmayı geciktirmenin ilginç bir yolunu buldu

Bilim insanları yaşlanmayı geciktirmenin ilginç bir yolunu buldu
Bilim adamları, yaşlanma sürecini geciktirmek için fareler üzerinde ilginç bir deney yaptılar.

Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'dan bilim adamları olağanüstü bir bilimsel iş başardılar. Bu yenilikçi deney, yaşlı farelerde hücresel yaşlanmayı yavaşlatarak %0,31'e varan etkileyici bir yaşam süresi uzatması sağladı.

Bilim adamları yaşlanmayı geciktirmek için genç farelerin kanını kullandılar

Harvard genetikçisi Bohan Zhang liderliğindeki bilim adamlarından oluşan bir ekip, yaşlanma sürecini geciktirmek ve hatta daha genç görünmek için bir dizi deneye girişti. 3 aylık dişi ve erkek farelerin dolaşım sistemlerini iki yaşındaki erkek ve dişi farelere bağladılar. Sonuçların karşılaştırmalı analizi, genç kan enjekte edilen yaşlı farelerin, normalde yaşlanma tarafından engellenen kimyasal süreçlerin gençleştirici bir belirteci olan trikarboksilik asit gibi yüksek seviyelerde düzenleyici bileşikler ifade ettiğini gösterdi. Ayrıca mitokondriyal üretimde, hücresel enerjide artış, inflamasyonda azalma ve uzun ömürle ilişkili gen üretiminde artış gösterdiler. Ekip, bu etkilerin, uzatılmış yaşam süresi, iyileştirilmiş fizyolojik önlemler ve hücrenin protein sisteminin genetik düzenleyici mekanizmalarla kapsamlı bir şekilde yeniden şekillendirilmesi ile tutarlı olduğunu belirtiyor. Özetle, genç farelerden alınan kan, eski farelerden alınan hasarlı hücreleri yeni, daha genç hücrelerle değiştirebilir veya hasarlı hücrelerin sayısını azaltabilir. Sonuç olarak, yaşlı farelerin ömrü ortalamaya göre uzadı.

Bu yeni gelişmeyi insanlara uygun hale getirmeye çalışıyorlar

Araştırmacılar, toplulukları bu bilime çeken fizyolojik gelişimin inceliklerini çözerek insanlar için olağanüstü faydalar sağlayabilen bu fenomeni düzeltmek için çalışıyorlar.
Bu çalışma, genç memelilerin kanında değerli yaşlanma önleyici bileşenlerin varlığını vurgulayan önceki araştırmalara göre önemli bir gelişmedir. Sonuçlar inkar edilemez derecede dikkate değer olsa da, insanlara uygulanabilmesi için daha kat edilmesi gereken çok yol var. Fareler ve insanlar arasındaki önemli biyolojik farklılıkların yanı sıra, bu prosedürler iyi belgelenmiştir ve bağışla ilgili etik ikilemlerin yanı sıra alıcılar için ciddi riskler oluşturmaktadır. Dahası, bir farenin 12 haftalık ömrü, bir insanın 8 yıllık ömrüne eşdeğerdir.

İlgili Haberler

Kaynak:Beyza Pınar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.