Fikirleriniz umrumda değil!

İnsanlara bir şey danıştığınızda veya söylediğinizde, ilk baktıkları şey, bu olayın kendilerine bir faydası olup olmayacağıdır. Olayla uzaktan yakından alakası olmayan insanlar dışındakiler, tamamen kendi faydaları çerçevesinde size bir fikir söylerler. Olaydan bir çıkarı olmayan tabii ki objektif bir yorum yapar, ama bir çıkarı olanlar için öncelik muhakkak kendi menfaatleridir. Buradan ‘insanlar bencildir’ sonucunu çıkarabilir miyiz? Evet çıkarabiliriz; insanlar bencildir. İnanın kimsenin umrunda bile değiliz. İnsanların fikirlerini alsanız da kendi bildiğinizi uygulayın çünkü sizin için en doğrusunu inanın yine siz bilirsiniz. Sizin geçtiğiniz yolları ve sizin hislerinizi en iyi yalnızca siz bilirsiniz! Onlar bilemez. Onlar yalnızca kendi hislerini ve menfaatlerini bilirler. Varsa yoksa kendileridir. Kendi bildiğiniz doğruları uygularken onlara gülümseyin ve şöyle söyleyin: “İnanın fikirleriniz umrumda bile değil.”

Yaptığınız şeylerin faydası da size zararı da size. Sizin hayatınızdan kime ne? Herkes önce kendi hayatıyla ilgilensin, kendi yanlışlarını toparlasın. İnsanların yapısında bencillik vardır; yalnızca kimisinde daha az, kimisinde ise daha fazladır. Kendi hayatınıza insanların burnunu sokmasına izin vermeyin. Karar vermeyi çok seviyorlarsa ve bu konuda çok isteklilerse, kendi hayatları hakkında karar versinler. Burnunu sokacakları hayat sizinki olmasın. Sizin hayatınız, bir başkasının müdahale edemeyeceği, gelip de yönetemeyeceği kadar değerli olsun.

Bir arkadaşım bana şöyle bir şey demişti: “Bence kimse menfaati olmayan biriyle görüşmez, dostlar bile… Aslında hepimizin birbirinden bir menfaati var, yalnızca bunun farkında değiliz. Mesela benim senden bir menfaatim var. Beni çok iyi dinliyorsun. Sana her derdimi anlatabiliyorum. Bana çok iyi geliyorsun. Bu bile bir menfaat.”

Bu cümleleri bana söylemişti ve gerçekten çok doğru söylüyordu. Hak vermiştim ona. Bir insanı sevdiğiniz için görüşmeniz bile menfaat. Çünkü sevgi ihtiyacınızı tatmin ediyorsunuz ve sevdiğiniz insanı görüp mutlu oluyorsunuz. Sonuçta yine sizin mutluluğunuz ön planda. Ancak size hiç iyi gelmeyen, sizi zora sokan bir insanla sırf o istiyor diye görüşüyorsanız bu karşılıksız bir şeydir ve o zaman menfaat olmaz işte.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi