Sıcaklık rekoru 2024’te kırılacak

İçimi kararttığı için haber izlemeyi hiç sevmem. Özellikle son dönemlerde bu daha da kötü bir hal aldı ki zaten haber olmasa da birebir yaşayıp şahit oluyoruz. Maalesef Türkiye’deki ekonomik krize bağlı olarak yaşanan intiharlar, salgın hastalıklardan dolayı yaşanan toplu ölümler, küresel ısınmanın etkisiyle oluşan orman yangınları, susuzluk tehditi, yaşadığımız ve her an gerçekleşme riskinin olduğu deprem felaketi gibi çok üzücü ve can sıkıcı durumlar bütün tadımızı tuzumuzu kaçırıyor. Sanırım artık eskisi gibi keyifli değiliz… Dünyanın sonuna doğru felaketler ardı ardına gelecekmiş ya hani, o sonun bazen çok yaklaştığını düşünüyorum. Ekonomi dışında sanki yaşanan her şey bunun habercisi gibi.

2024 yılında sıcaklık rekoru kırılacağı söyleniyor. Prof. Dr. Ecmel Erlat, 2024’te ‘El Nino’ etkisi ile dünyada sıcaklık rekorlarının kırılacağını söyleyip şöyle konuşmuş: “Marttan itibaren ‘El Nino’ yılı başladı. Bu, ekvatoral pasifikte okyanusta depolanan enerjinin atmosfere geri verildiği yıl olacak. Ama asıl 2024’te sıcaklık rekoru kırılacak. Çünkü insan faktörüne ‘El Nino’ etkisi eklenecek.”

Yani uzmanlar, dünyada ısınmaya neden olan El Nino hava olayının başladığını açıklıyor ve önümüzdeki aylarda etkisini kademeli olarak artıracağını belirtiyor. 2024'te ise muhtemelen dünyanın sıcaklık rekoru kırılması bekleniyor. El Nino'nun Afrika'da, Avustralya'da ve Asya kıtasının bazı bölgelerinde kuraklığa, Hindistan'daki muson yağmurlarının zayıflamasına, Amerika kıtasının güney ve orta kesimlerinde ise şiddetli yağışlara neden olması bekleniyor. Bazı bölgeler kuraklık ve orman yangınlarının etkisi altına girerken, bazı bölgeler sel ve fırtınalarla mücadele etmek zorunda kalıyor.

Küresel ısınma için herkes elinden geleni yapmalı, aksi takdirde zaten dünya denen bir şey kalmayacak ve hep beraber kuraklıkta yok olup gideceğiz. Öncelikle bir birey olarak yapmamız gereken şeyler; evlerimizde sebep olduğumuz gereksiz sera gazlarını basit yöntemler uygulayarak azaltıp, bazı tedbirlerle kimyasal maddelerin suya ve toprağa karışmasını önlemek. Başlıklar halinde yazacağım, siz detaylı araştırmasını yaparsınız. Elektronik eşyaları stand-by konumda bırakmayın ya da fişlerini prizden çekin. LED ampuller ve enerji dostu elektronik eşyalar tercih edilmeli. Ütü, saç kurutma makinesi, fırın gibi malzemeleri çok sık kullanmayın. Evdeki ısı yalıtımını artırın, kışın ev içinde dahi kalın giyinin; bu sayede daha az elektrik ve doğal gaz yakacak ve karbon salımını azaltmış olacaksınız. İşinize toplu taşıma ya da bisikletle gidin. Mevsiminde sebze meyve yiyin, yerel ürünler tüketmeye çalışın. Evinizde bitki, çiçek, sebze ve meyve yetiştirin. Çamaşırları doğal yolla kurutun. Su kaynaklarını verimli kullanın.

Küresel ısınma gerçek ve etkileri büyük. Lütfen herkes elinden geldiği kadar dikkat etsin. Yoksa küresel ısınmanın sonumuzu getirmesi sürpriz olmayacak…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi