Sizin doğrularınız sadece sizin doğrularınızdır!

“Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol” derler ya hani; ya ben olduğum gibi görünüyorsam da sen beni öyle görüyorsan?

Mevlana çok güzel söylemiş ama bundan bağımsız olarak insanlar bu cümleyi bilinçsiz çok fazla kullanıyor. Hepimiz birbirimizin hayatı hakkında bazı kanılara varıyoruz. Peki hiç düşündük mü ya bu sadece bizim düşüncemizse diye? Evet, gördüğünüz ve düşündüğünüz şeyler, gerçekten bağımsız olarak sadece sizin düşüncenizdir. Yani düşünceleriniz gerçeği çoğunlukla yansıtmaz. Düşüncelerinizi çok fazla ciddiye almayın çünkü onlar çok basit bir şekilde ‘sadece sizin düşüncelerinizdir’.

Mesela size göre oldukça normal olan bir davranış sergilersiniz, fakat karşınızdaki insan sizin için şunu diyebilir: “Söylediklerinle yaptığın uymuyor, ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.” Burada çok ince bir detay var fark ettiniz mi? Paragrafın başında yazdığım gibi size göre oldukça normal olan bir davranış sergilersiniz. Yani bu davranış aslında size göre normaldir ve zaten sana göre olduğun gibi görünüyorsundur. Ama karşındaki insana göre de olduğun gibi görünmüyorsundur çünkü o öyle görüyor! Bu olayı 20 kişiye sorarsanız bir kısmı sizinle aynı düşünecek, diğer kısmı da o kişiye hak verecek. Çünkü herkes düşünceleri, bakış açısı, fikirleri ve niyeti doğrultusunda insanlar üzerinde belli başlı yargılarda bulunur. Bana göre çok yanlış bir olay, bir başkasına göre çok doğrudur. Yine aynı şekilde başkasına göre çok yanlış olan bir şey, bana göre çok doğru olabilir. Herkesin bakış açısı farklıdır ve mesele, sizin yapınızdadır.

Etrafımıza baktığımızda o kadar çeşit görüyoruz ki, bunu saymakla bitiremeyiz. Bir mağazaya girdiğimizde herkesin farklı kıyafetlere baktığını görürüz. Mesela size göre çok saçma olan ve ‘bunu kim giyer ki?’ dediğiniz bir kıyafeti, bir başkasının bayılarak aldığını görürsünüz… Mesele tam da bu işte! Herkes çok farklı şeyleri beğenip, seviyor ve doğru buluyor. Tabi doğal olarak bazı insanların bazı insanlarla düşünceleri benzerlik gösteriyor. Bizimle aynı doğrular sahip olan insana elbette şaşırmamalıyız. Bundan güç alıp da “Evet işte onlar da benimle aynı fikirde, demek ki benim düşüncem doğru” demeyin çünkü onlarla da aynı düşüncede olanlar var. Siz tek değilsiniz.

Kendi doğrularımızı insanlara dayatmaya çalışmaktan, onları düşünceleri ve yaptıklarından dolayı yadırgamaktan kaçınmalıyız. Unutmayalım ki, bizim doğrumuz çoğunlukla, gerçekten doğru olan değildir. O sadece sizin doğrunuzdur. Başkalarının sınırlarını ihlal etmemeyi ve onların doğrularına saygı duymayı bilelim. Zira bunun aksini yapmak, kendini büyütmek ve yüceltmektir. Aksi bencilliktir, kibirdir, üstün görmedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi