Devlet, ana, bacı ve yârinden korkar mı?

Dünya Emekçi Kadınlar günü hemen, hemen tüm devletlerde kutlanan ve Kadınlar Günü'nü yaratan haklarını almak için ABD’de yakılarak katledilen ama, haklarını alan kadınları hem anmak hem de onların zaferini kutlamak için her 8 Mart'ta etkinlikler düzenlenir.

Emekçi Kadınlar Gününü kutlamak ve o günü yaratan kahramanları anmak için bir araya gelmeyi planlayan kadınların Taksim’e, İstiklal Caddesine kısaca Beyoğlu’na girmeleri Beyoğlu Kaymakamı tarafından yasaklandı.

Metro seferleri durduruldu yollar kapatıldı. Cadde başlarına çelik bariyerler kuruldu ve binlerce polis, toma, jop, gaz sıkma aletleri ile vaziyet alındı. Aynı durum Ankara ve başka şehirlerde de uygulandı.

Neden bu kadar önlem?

Peki, mesele neydi, ve neden Taksim'e sokmadılar?

Cevap yak ama biz soralım. Emekçi kadınların elde ettiği hakkın yıl dönümünü kutlamak ve o hakkı almak için can veren hemcinslerini anmak suç mudur?

Kadınlar silahsız, ellerinde ve eteklerinde çevreye zarar verecek bir şey olmadığı halde bu durum bir terör olayı mıdır?

Anamız, bacımız ve yârimiz deyip baş tacı yaptığımız kadınlarımızdan neden korktunuz?

Kadınların bir araya gelmesini ve hak aramalarını engellemek için, Taliban kafalı ve kutsal dinimizi kendi kafalarına göre uyduran tarikatlar mı istedi?

Daha çok şeyler yazılıp sıralanabilir. Akıl var mantık var. Kadınlarla derdiniz ne?

Oraya toplanan on binlerce kadın, etraf yakıp, yıkıp bir yerlere saldıracaklar mıydı ki, o kadar polisi onların önüne yığdınız?

Talimat verenler ve bu talimatı uygulayan Polis arkadaşlar, onlara müdahale ettiğiniz anda ananız, bacınız ve yâriniz aklınıza geldi mi? Ya da bizzat onlar orada olsalardı tavrınız ne olurdu?

Kadınların yok sayılmasını benimseyen, onların sadece çocuk doğurma vasıtası olarak gören Taliban kafalılarla yine onları aşağılayan bazı tarikatlar gibi mi değerlendiriyorsunuz?

Kadınların bir araya gelmesini engellemek için emir verenlerle, onu uygulayanlar, kimseye zarar vermeden bir olayı anan ve kutlayan analarımız, bacılarımız ve yârimiz dediğimiz kadınlarımıza müdahale etmekten memnun musunuz?

Engellediğiniz, kimilerini gözaltına aldığınız için vicdanen rahat mısınız?

 

Ülkemize yakışmıyor

Olmaz arkadaşlar, Beyler, ülkemiz kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüz kadınlarımıza bilindiği gibi şimdi demokrat olarak övünen birçok Avrupa devletinden önce onlara hak verdi. Eğitimlerinin önünü açtı, Üniversitelere kapılarını açtırdı. Lokantalara girmelerini sağladı. Biz böyle bir gelenek ve kültürden geldiğimiz, kadın Başbakan ve Bakanlarımız, Parti ve Dernek Genel başkanlarımız, Vali ve Kaymakam, çok sayıda yöneticilerimiz olduğu halde sizlerin derdi ne?

Güvenlik güçlerimizin görevi böylesine bir etkinlikte, o etkinliği yapanların güvenliğini sağlamak mıdır? Yoksa önceki günkü gibi onlara gaz sıkıp kalkanlara onları itmek düşürmek, hatta coplamak mıdır? Güvenlik önlemi alınır, topluma zarar verme şüphesi olanlar bertaraf edilerek huzur sağlanamaz mıydı?

Yöneticilerimiz ve uygulamacılar bu tür davranışlar demokrat, çağdaş ve laik olan ülkemize yakışmamaktadır.

Lütfen bu ve benzer kararlar vermeden önce başınızı iki elinizin arasına alın iyice düşünün ve kararınızı sonra verin. Ayrıca kutsal kitabımızda bizlere konuşma, danışma yani müşavere etme emri de verilmiştir. Bu iki hususa insanların Anayasal hakları da eklenince böyle bir ortamın olmayacağı çok net. Zaten oraya toplanan on binler kendilerine müdahale edilmeseydi konuşup, eğlenip dağılacaklar, teşekkür mahiyetinde güvenlik güçlerini de alkışlayarak dağılıp evlerine gideceklerdi.

Bu nedenle çok ciddi bir durum olmadan ortamı germenin, olay yaratmanın, insanları huzursuz etmenin bir anlamı olmadığı kanaatindeyim.

Umarım bundan sonraki benzer olaylarda böyle olur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi