Selvi Sarıtaç

Selvi Sarıtaç

Eğitim dünyası sekteye uğradı!

Bu kararla birlikte yurtlardan apar topar çıkarılan öğrenciler mağdur edildi. Eşyaları çöp poşetlerine konuldu Birçok depremzedenin yardım çağrısında bulunduğu sosyal medya hesabı Twitter ve TikTok’a kısıtlama getirildi. Yardım bekleyenlerin sesi olan platformların kısıtlanması siyasetçiler ve yurttaşlar tarafından sert dille eleştirildi.
 

Çocuklar kayboldu
Depremin üzerinden bir ay geçmesine karşın, enkazdan çıkarılan bazı çocukların nerede olduğuna dair net bir cevaba ulaşılamadı. Çocuklarını arayan aileler her gün sosyal medya aracılığıyla sesini duyurmaya çalışıyor. Gönüllü olarak bölgede çalışanlar, depremden bu yana 1000’e yakın çocuğun kaybolduğunu öne sürdü. Öte yandan depremzede çocukların tarikatlara teslim edildiği iddia edildi. En son 9 depremzede çocuğun, İsmailağa cemaatine yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yönetilen bir Kuran kursuna götürüldüğü ortaya çıktı. Kurstan alınan çocuklar devlet yurtların yerleştirildi
 

Malatyalı yalnız kaldı
Tüm seçimlerde yüzde 732 varan oylarla AKP'yi destekleyen Malatyalılar ortada kaldı. oay vern CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Sanki Malatya’da deprem yaşanmamış gibi bir görünüm var kamuoyunda. Malatya, tabii depremde çok acı çekti ama bir acıyı da AFAD’ın yaptığı açıklamayla çekmiş oldu. Afetten daha az etkilenen iller kapsamında Malatya’yı da ifade etti. Maalesef bu, acılarımızı çok artırdı. Ardından bir özür yayınladı, AFAD tarafından bir yazım hatası olduğu ifade edildi. AFAD’ın nasıl yönetildiği, nasıl bir yazım hatasıyla karşı karşıya kaldığımızı görüyorsunuz. İnsan, bunu söylerken biraz utanır." dedi.
 

Depremde hasar çok büyük
Malatya’da toplam bina sayısı 126 bin 814, depremde yıkılan bina sayısı 31 bin 604. Ağır hasarlı ve acilen yıkılması gereken bina sayısı 89 bin 676. Yani toplam bina sayısı içindeki oran yüzde 71. Malatya’nın yüzde 71’i yıkılmış durumda. Ağır yıkık konut sayısı 70 bin 939, iş yeri sayısı 14 bin 398, yıkık ahır sayısı bin 991. Malatya merkeze gelin, Malatya diye bir şehirden söz etmek mümkün değil. Malatya merkez yerle bir olmuş durumda. Özellikle ticaretin yoğun olduğu alan yerle bir olmuş. Doğanşehir ilçesinden söz etmek mümkün değil. Maalesef köylerimiz yerle bir olmuş durumda.
 

İmar izni verenler yargılanmalı
Malatya, diğer illerden farklı olarak depremde tecrübeli bir il. 2020 depremini yaşamış bir iliz. 2020 depreminde ‘ağır hasarlı’ verilen, daha sonra ‘az hasarlı’ verilen bina yerle bir oldu. Liyakatin, mühendisliğin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bu, bir cinayet teşebbüsüdür. Hep eski binaların yıkıldığı doğru değil. Malatya’nın en lüks semti Bostanbaşı. Bostanbaşı’nda hasarsız bina yok. Yeni binalar, Malatya’nın en pahalı binaları. Bostanbaşı’na 12 kat, 8 kat imar veren belediye başkanlarının tamamı yargılanmalı, bunun bedelini ödemeli. CHP’li mi, MHP’li mi, AK Partili mi; hangi partiden olursa olsun bunun bedelini ödemeli. Maalesef bedel ödemeyi bırakın, utanma duygusu yok; hâlâ ortada geziyorlar. Yeşilyurt Belediyesi’nin 6 ay önce yapmış olduğu toplu konutlar var, orası da ağır hasarlı.
 

Yoksulluk asgari ücretin üç katı
Bugün Türkiye'nin gündemi yokluktur. Yoksulluktur. Yolsuzuktur. Bu sorunlar biz çözeriz diye ortalığa çıkan AKP 20 yılın sonunda aynı sorunları devasa hale getirmiştir. 2023 için yüzde 20 olarak ilan edilen yıllık enflasyon hedefinin yarısı, iki ayda gerçekleşti. TÜİK, deprem bölgesinde veri derleyemediğini açıkladı. Dolayısıyla resmi şubat enflasyonunun, açıklanan yüzde 3,15’ten daha yüksek olduğu öngörülebilir. Asgari ücret, enflasyon artışıyla 2 ayda 9 bin 425 TL’ye çıkan açlık sınırının altında kaldı. Şubatta açlık sınırının 9 bin 425 TL’ye, yoksulluk sınırının 30 bin 700 TL’ye yükselmesi, resmi enflasyonun gerçeklerle örtüşmediğinin en somut göstergesidir. Ocakta yüzde 55 artışla 8 bin 500 lira olan asgari ücret, iki ayda açlık sınırının yaklaşık bin TL altında kaldı. Yoksulluk sınırı ise asgari ücretin üç katının üstüne çıktı. Yüzde 3,15 olarak açıklanan enflasyon, kitlelerin açlık ve yoksulluğa mahkum edildiğini görmezden gelmektir. İktidar, asgari ücret, memur ve emekli maaş zamlarının mart-nisanda gözden geçirileceği sözünü tutmalıdır.
 

Yeni zamlar yokluğun habercisi
Özellike deprem bölgesi tarımsal üretimler açısından önemli bir yere sahipti. Ne yazık ki şimdi bundan söz etmek çok zor. Deprem yeni zamların yokluğun ve kıtlığın habercisi. Geçtiğimiz yılın son aylarında yavaşlamaya başlayan ihracat, şubatta depremin de etkisiyle düşüşe geçti. İhracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalırken ithalat yüzde 10,6 arttı. İlk iki aydaki dış ticaret açığı 26 milyar doları aştı. 2023 sonunda 80 milyar dolar öngörülen dış ticaret açığının dörtte birinden fazlası, iki ayda gerçekleşti. Domates başta olmak üzere sebze fiyatlarında, et ve yumurtada yaşanan olağanüstü fiyat artışları, market raflarının boşalmasını, pek çok ürünün yeterince bulunamamasını beraberinde getiriyor. Ticaret Bakanlığı domates ihracatına kısıtlama ve yasak getirirken kuş gribi nedeniyle 6,5 milyon tavuğun itlaf edilmesi, beyaz et-yumurta üretiminde düşüşe, fiyat artışlarına yol açtı. Tüm bu tablo, önümüzdeki günlerde sebze, et, yumurta vb. gıda fiyatlarında büyük çaplı yükselişlerin yaşanacağını, temel gıdaya erişim için acil önlem alınmasını gündeme getirmektedir.
 

Gıda fiyatları uçuşta
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyonun kâğıt üzerindeki düşüşü devam ederken halkın hissettiği hayat pahalılığı büyüyor. TÜİK verilerine göre aylık enflasyon son 50 aydır artış serisini sürdürdü. Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 3,15 artış gösterdi. Yıllık TÜFE ise baz etkisiyle yüzde 55,18 seviyesine indi. Böylece son bir yılın en düşük seviyesine inmiş oldu. Şubat ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 7,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Gıdayı yüzde 5,69 ile eğitim, yüzde 4,07 ile lokanta ve oteller grubu izledi.Yıllık en yüksek artış yüzde 74,34 ile lokanta ve otellerde kaydedildi. Sağlık grubunda yıllık artış yüzde 70,08, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 69,33 oldu.2023 yılı Şubat ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan, 23 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 3 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 117 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Ocak ayında enflasyon piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gelmişti. TÜFE aylık bazda yüzde 3,8 artış beklentilerine karşın yüzde 6,65 artış göstererek, 9 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Güçlü baz etkisiyle yüzde 53,5'e gerilemesi beklenen yıllık TÜFE ise yüzde 57,68 olmuştu.
 

Yoksulun enflasyonu yüzde 102.3
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), dar gelirlilerin maruz kaldığı gıda enflasyonunu hesapladı. Buna göre, emeklilerin ve dar gelirlilerin gıda enflasyonunun yüzde 88-102 aralığında seyrettiği belirtildi. DİSK-AR’ın hesaplamasına göre, gıda enflasyonu ortalama yüzde 69,3 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 88,3 oldu.
 

Enflasyonun freni patladı
Üçüncü yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 69,3 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20'lik grubun gıda enflasyonu yüzde 89,3, en yoksul yüzde 20'lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 102,3 olarak gerçekleşti. Yapılan yazılı açıklamada, "AKP enflasyonu artırmaya devam ediyor. Aralık 2002'de yüzde 29,7 olan enflasyon oranı Şubat 2023'te yüzde 55,18 oldu" denildi. Öte yandan son yıllarda gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki farkın da açılmaya başladığının altı çizildi ve Şubat 2023'te 2003:100 bazlı TÜFE endeksi 1241 olurken, gıda enflasyonu endeksi 1780 olduğu ifade edildi.
 

ENAG enflasyonu yüzde 126.91
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG, şubatta aylık enflasyonu yüzde 7,21, yıllık enflasyonu yüzde 126,91 hesapladı. Öte yandan TÜİK, ENAG’a ikinci kez dava açtı. ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, yaptığı duyuruda "Yine mi dava açtınız TÜİK yöneticileri? Enflasyonu ve milli geliri doğru dürüst ölçseniz topluma yararınız olur belki. Mahkeme salonuna geleceksiniz ama geçen sefer olduğu gibi kaçmak yok" dedi.
 

Ete zam yüzde yüze ulaştı
Kırmızı ette iki ayda neredeyse yüzde 100'e varan artışı olduğunu kaydeden Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Artış bizi ve müşterilerimizi olumsuz etkiliyor, müşterilerimize izahta zorluk çekiyoruz" dedi. Önlem alınması gerektiğine vurgu yapan Yalçındağ, sıkıntının devam etmesi halinde kırmızı et sektöründe ithalatın gündeme gelebileceğini kaydetti. Ulusal Kırmızı Et Konseyinin açıkladığı kombinalar ve kesimhanelerden alınan haftalık yağsız dana ve yağsız kuzu fiyatlarına göre, 5 Ocak'ta ortalama dana bıçak yağsız kategorisinde kilogram fiyatı 124,91 lira iken 2 Mart'ta bu fiyat 164,14 lira olarak hesaplandı. Bu dönemde kuzu bıçak yağsız kategorisi ise 116,78 liradan 140,92 liraya yükseldi. Belirlenen fiyatlar peşin fiyat olarak hesaplanıyor ve yüzde 2 fire hariç tutuluyor. Öte yandan Ankara'da kasaplarda dana kıymanın kilogramı ortalama 220 liradan, dana kuşbaşı ise ortalama 270 liradan satılıyor. Yaklaşık bir yıl önce süt fiyatlarının baskılanmasından dolayı üreticilerin sıkıntı yaşadığına işaret eden Yalçındağ, "Süt fiyatları üreticinin istediği yerlerde olmayınca üreticiler ineklerini satmak zorunda kaldı. Bu hayvan varlığına zarar verdi. Hem mevcut hayvan varlığı azaldı hem de yeni hayvanların doğumunda düşüş oldu" ifadelerini kullandı.
 

Etiketler sürekli değişiyor
Yalçındağ, "Süt üreticilerinin hayvanlarını satmasıyla hayvan varlığı azaldı. Piyasada kırmızı et arzı da doğal olarak düştü. Son 2 aydır kasaplar her hafta etiket değiştiriyor. Et fiyatlarını kasapların artırdığı düşünülüyor. Fiyatların artması konusunda kasapların bir etkisi yok. Biz aldığımız fiyatın üstüne karımızı ekleyip satmaya çalışıyoruz. Hatta fiyatlar yükselince satışlarımız düşüyor ve bizim de zararımıza oluyor aslında" değerlendirmesinde bulundu. Tedarikçilerde kırmızı et fiyatlarına her hafta 5-20 lira zam geldiğini belirten Yalçındağ, "Tedarikçilerimize yani toptancılarımıza bunun nedenini sorduğumuzda kesim fiyatlarının her hafta arttığı cevabını alıyoruz. Ülkemizde her şeyin fiyatı artıyor ama kırmızı ette iki ayda neredeyse yüzde 100'e varan artış bizi ve müşterilerimizi olumsuz etkiliyor, müşterilerimize izahta zorluk çekiyoruz. Cevabını almak istediğimiz bir konu var, ne oldu da kesim fiyatları iki katına çıktı? Hassas günlerden geçiyoruz. Herkesi sağduyuya davet ediyoruz" diye konuştu.
 

Yoksulluk 30 açlık 9 bin lira
Hani her şey düzeliyor. Enflasyon düşüyordu. Yalan söylüyorlar. Dostlar! Yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı uçu gitti. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Ocak 2023 harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Ocak 2023 için 8 bin 782 liradır. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardır. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı

30 bin 379 lira olarak gerçekleşmiştir. Açlık sınırı: 8.782 TL Yoksulluk sınırı: 30.379 TL.
 

Asgariyi yakalamak bile hayal
Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2.385 liradır. Bu değer yetişkin bir kadın için 2.276, 15-18 yaş bir genç için 2.471, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1.651 liradır. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 8 bin 782 lira olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 30 bin 379 liraya ulaşmaktadır.
 

Sağlıklı beslenme yalan oldu
Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2.385 liradır. Bu değer yetişkin bir kadın için 2.276, 15-18 yaş bir genç için 2.471, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1.651 liradır. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 8 bin 782 lira olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 30 bin 379 liraya ulaşmaktadır. Günlük harcamalarda Ocak 2023’de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 106 liralık harcama gereksinimi ile oluşturmaktadır. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 41.76 liradır. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 47 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 23.4 liradır. Katı yağ ve sıvı yağ ise 19 liralık masraf yapılması gereken ürün gruplarıdır. Yumurta için 6.9, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 8,8 lira harcama yapılması gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2.385 liradır. Bu değer yetişkin bir kadın için 2.276, 15-18 yaş bir genç için 2.471, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1.651 liradır. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 8 bin 782 lira olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 30 bin 379 liraya ulaşmaktadır
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selvi Sarıtaç Arşivi