Korint Kanalı’nın ilginç hikayesi

Yunanistan’da çok ilginç bir şeyle karşılaştım. Yunanistan’ın Korint ilinde uluslararası deniz yoluna kestirme bir yol açmak için yapılan bir kanal gördüm. Resmen bir dağı inanılmaz bir şekilde ikiye ayırmışlar ve ortasından gemilerin geçeceği genişlikte bir su yolu oluşturmuşlar. Bu alan turistik bir bölge olmuş ve zaten üzerindeki köprüden insanlar karşıya geçerken bu kanalın da üzerinden geçmiş oluyor. Ben o köprüye çıktım ve aşağı bakınca elim ayağım boşaldı. Karşıya geçmeye korktum çünkü yüksekliği biraz ürkütücü görünüyordu. Bu kanalı merak edip biraz internetten araştırdım ve kanalın Ege Denizi’nden Adriyatik Denizi’ne bağlantı kurmak için yapıldığı bilgisini gördüm. Yapımı 1881 ile 1893 yılları arasında gerçekleşmiş. Uzunluğu yaklaşık 6,5 km olup bir ucu Korint Körfezi, diğer ucu ise Saronik Körfezi’ne ait. Bu kanal gemilere 700 km’lik bir avantaj sağlıyor.

En dikkat çeken kısım ise, kanalın el yapımı olması. Yani büyük bir teknoloji ile yapılmamış. Böyle devasa bir kanalın el yapımı olması beni çok şaşırttı. Ayrıca kanalın ilk olarak Antik Yunan döneminde milattan önce 7. Yüzyılda yapılma fikri ortaya atılmış fakat gerek projenin yapımındaki zorluklar, gerekse o dönem tanrıların kanalın yapılmasına kızacağı düşüncesiyle kanal yapılamamış. İkinci girişim ise Roma İmparatoru Neron tarafından başlatılmış. O dönem altı binin üzerinde işçi bu kanalı yapmak için çalışmasına rağmen, bölgenin kayalık yapımından dolayı zorlanmış ve İmparator Neron’un ölümünden sonra proje yine durdurulmuş. Korint Kanalı’nı hayata geçirmeye yönelik üçüncü girişim ise, Süveyş Kanalı’nın açılmasından sonra gündeme gelmiş. Kanalın yapımı önce 99 yıl boyunca yap işlet devret modeliyle Fransızlara verilmiş ancak proje başladıktan 8 yıl sonra firma iflas etmiş. Kanalı tamamlamak üzere bir Yunan firma görevlendirilmiş ve kanal 11. Yılın sonunda nihayet 1893 yılında tamamlanmış. İkinci dünya savaşında ise kanal 4 yıl boyunca kapalı kalmış, çünkü İtalyanlar ve Almanlar kanala hasar vermiş.

Kanalın daha da ilerisinde inanılmaz bir deniz var ve rengi masmavi olan sakin bir bölgedeki bu deniz tam gidip kafa dinlemelik bir yer. Kanalın turistik olan köprüsünden arabayla sanırım 12-13 dakika mesafe ileride. Eğer bir gün yolunuz düşerse, görmenizi tavsiye ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi