Fakirden alıp zengine verdiler

Türkiye'de 20 yıldır yaşananların sorumluları şimdi hiç bir şey olmamış gibi "2023'te gelirsek şunu bunu onu yapacağız" diyorlar. Sıkılmadan utanmadan sanki kenidleri muhalefetmiş gibi algı yaratıyorlar. Sonra da gelsin beylik lafları "Bay Kemal" sen bunları bilmezsin iyi mi aynen böyle Dostlar! Bu ülkede sorunun sebebi olanlar, Sorunun çözümü olamaz.Bu ülkede AKP ve Recep Tayyip Erdoğan sebeptir.Yüksek enflasyon sonuçtur.Erdoğan ve onun kadroları gitmeden,Bu ülkede enflasyon da, hayat pahalılığı da bitmez.Bilinçli şekilde fakirleştirilmekten daha acı olan bir şey varsa o da bu fakirleştirme operasyonunu alkışlayanlarla aynı havayı solumak. Paramız yerlerde, vatandaşlığımız promosyon, evlerimiz elaleme çekirdek parası. Yazık, çok yazık...
 

Bütçeden; yüzbinlerce öğrenciye verilen burs ve harçlıkları, Yüzbinlerce çiftçiye verilen tarımsal destekleri,yüzbinlerce haneye verilen sosyal destekleri,alt alta toplayın, KKM için ödenen tutara ulaşamıyor.Bütçe, hükümetin kimleri sevdiğini/sevmediğini gösterir. Tablo açık.Hükümet zengin sevicidir. Merkez Bankası faizi %13’e indi Bankalar %13’le aldıkları parayı %40-50 faizle satıp kârlarını %400’den %500-600’e çıkartacak. Enflasyon patlayacak. Kur Korumalı Mevduata ödenen kur farkı katlanacak. Bu, basiretsizlik değil ülkeye, ekonomiye BİLEREK kastetmektir! Ülkenin ekonomik duzeni faizci sermayadere hizmet üzerine kuruludur. Bir Ülkede Halkın her kesimi fakirleşip bankalar ve parası olanlar zenginleşiyorsa, orada ekonomik kriz yoktur, servet transferi yani VURGUN vardır.Bir kişiyi memnun edeceğiz diye bir memleket Merkez Bankası eliyle nasıl batırılır, millet açlığa ve sefalete nasıl mahkum edilir, Bankalar nasıl zengin edilir hayretler içinde izliyoruz.
 

Bu ülkede; öğrenciler mutsuz,emekliler mutsuz, işçiler mutsuz, beyaz yakalılar mutsuz, çiftçiler mutsuz, yaşlılar mutsuz,gençler mutsuz, zenginlik, refah, servet, huzur için yapılması gerekenler net. Bu iş siyasal İslamcılar ile olmaz o da net . Bu süreçte faiz indiren 3 ülkeden biriyiz. Ama onlardan Çin'de enflasyon %2.7 Rusya'da %15 bizde ise %80. Dünyada Türkiye gibi başka bir ülke yok. Tüm kuralların dışında hareket ediyoruz. Ve açıkça söylemek gerkrise batıyoruz batmaya devam ediyoruz.Acı gerçektir ki bunları güneşe emanet etsen ışığını söndürür bunlar. Daha önce de söyledim, yine söylüyorum;Ekonomik bir savaşta değiliz,Ekonomik bir yanlıştayız! AK Parti’nin “Yeni Ekonomi Modeli” Düşük faiz-yüksek yatırım-üretim üçgenini savunuyor. Bu model daha ilk maddeden işlemiyor. Çünkü Merkez Bankası’nın %13’lük mevduat faizi piyasalarda geçersiz. Bankalar bile yıllık en az %30 faiz ile kredi veriyor.Halkın refahı geriye gidiyor, holdingler büyüyor, geçen yıla göre karlarını % 400 artırmışlar. Örnek Koç holding, Bankalar vs vs.Bankalar bir emekli maaşının yaklaşık 2.5 katı promosyon veriyor. Nasıl büyüdüklerinin göstergesidir.

 

İndirim diye dalga geçiyorlar
Enflasyıon tüm üreticilerimizi ve vatandaşlarımızı ezip geçiyor. Hep söylüyoruz bunlar milletin halini görmüyor. Sesini duymuyor. Bunlar milleti unutmuş. Ülkeyi yönetemeyen AKP, seçimlere kadar algıyı yönetmeye çalışıyor. Sorunların sebepleriyle değil, sonuçlarıyla uğraşıyor. Şimdi son aldıkları bir kararla, Tarım Kredi Kooperatiflerinde, 30’dan fazla üründe indirim uygulayacaklardı. Başladılar.Milletimiz şimdi burnundan soluyor. Şimdi AKP çıkıyor indirim havaları atıyor. Tarım Kredi de bugün yapıla yapıla, 20-30 kuruşluk indirimler yapılmış. Her şeyiyle bir skandal. İndirim yapacaksanız doğru düzgün indirim yapın. Mutfaklar yangın yerine dönmüş. Erdoğan ve onun Nebati Bakanı, sorunların sebeplerine çare aramıyor. Bakmıyorlar, TÜİK ’in makyajlı rakamlarıyla bile, tarımsal girdi fiyatları, son bir yılda yüzde 124 artmış makyajla. Bunlar çok daha yüksek olduğu kesin. Siz eğer bu işi çözmek istiyorsanız, gerçekten çare bulmak istiyorsanız önce buna bir çare bulun. Şu maliyet artışlarını bir durdurun. Ama hep söylüyoruz: Sorunun sebebi olanlar, çözümü olamaz. Bu ülkede Erdoğan sebeptir. Yüksek enflasyon sonuçtur. Erdoğan ve onun beceriksiz kadroları gitmeden, bu ülkede enflasyon da, hayat pahalılığı da bitmez.
 

Fark eden hiçbir şey yok
Tarım Kredi Kooperatifi'nin, kendi marketlerinde 30'u aşkın üründe indirim uygulanacağını duyurması dar gelirli vatandaşı beklenti içine sokmuştu ancak yurttaşlar umduğunu bulamadı. Çoğu vatandaş hiçbir indirim göremediklerini söylerken, bir kısmı da indirimin yetersiz olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde 30'un üzerinde ürüne indirim yapılacağını duyan vatandaşlar reyonlarda hayal kırıklığıyla karşılaştı.

OECD ile 30 puan fark var!
OECD ülkelerinde gıda enflasyonu %13.Bizde %95.Dünyada gıda enflasyonun en yüksek olduğu 4. Ülkeyiz. Rakiplerimiz; Lübnan, Zimbabve ve Venezüella.Millete yıllarca "Türkiye'yi en büyük 10 ekonomi arasına sokacağız" diye maval okuyanların; Türkiye'yi getirdiği yer işte burası. Emeklimiz, aslanın yediği ceylan etine ağzı sulanacak hale geldiyse… Halkımız pazar atıklarını toplayıp evine götürüyorsa… Meydanlar ‘Açım aç’ diye haykırıyorsa. Ülkeyi bu hale kim getirdi? Erdoğan 21 yıl önce söyledikleriyle sınandı. Ve kaybetti!”. İşsizlik insanları istikrarlı, düzenli bir gelirden eder.Enflasyon ise cepteki geliri çaktırmadan eritir.Bu ikisinin bir araya gelmesi ise tüm toplumu sefalete ve büyük bir yoksulluğa sürükler.Akılsız idarecilerin cezasını ise elbette millet çeker.
 

Kundaktaki bebek bile borçlu
Bütçeden;Yüzbinlerce öğrenciye verilen burs ve harçlıkları,Yüzbinlerce çiftçiye verilen tarımsal destekleri,Yüzbinlerce haneye verilen sosyal destekleri,Alt alta toplayın,KKM için ödenen tutara ulaşamıyor.Bütçe, hükümetin kimleri sevdiğini/sevmediğini gösterir.Tablo açık.Dönem: 2003-2022 Temmuz.Bütçeden ödenen toplam faiz: 523 milyar 441 milyon $.Her ay ödenen faiz: 2 milyar 227 milyon 407 bin 323 $.Her gün ödenen faiz: 73 milyon 239 bin 222 $.Her saat ödenen faiz: 3 milyon 51 bin 634 $.Kundaktaki bebek bile, KKM ucubesine 829 TL ödedi.
 

Ucube makyaj tutmaz
Şimdi "Kur Korumalı Milli Para" diyerek; ucubeyi sevimli göstermeye çalışıyorlar.Bu ucubeye hiçbir makyaj tutmaz.Nebati Bakan hiç sıkılmadan hâlâ ‘Kur Korumalı Mevduat’ı eleştirenlerin iyi niyetinden şüphe ediyorum’ diyor. ‘Hazineden tek kuruş çıkmayacak’ dediniz, sadece birkaç ayda 70 milyar 797 milyon lira çıktı. Siz önce bunun hesabını millete bir verin.
 

Enerjiden değil beceriksizlikten
Bakan NureddinNebati;“Enerji fiyatları olmasa, cari açık olmazdı” dedi, Bu aynen “mektepler olmasaydı, maarifi ne güzel idare ederdim” demeye benziyor. 20 yılık bir yönetimin hala çare değil, bahane üretmesi, “oynamayı bilmeyen gelinin yerim dar” demesinden farksızdır.
 

Taahhüt başka gerçek bambaşka
Hükümetinizin başı 25 Ekim 2021’de attığı imzayla 2022’de “18,6 milyar $ cari açık olacağını” millete taahhüt etti. Enerji hariç/dahil demedi. Ama daha 2022'nin yarısında cari açık, 32,4 milyar $ oldu. Nitekim bu cari açığı finanse ederken de, enerji hariç/dahil demeden "ne idiği belirsiz" dövizleri ve çil çil emanet döviz rezervlerini kullanmışsınız.Kaldı ki “faiz sebep, enflasyon netice” diyerek Türkiye’yi görülmemiş bir enflasyonla tanıştıran; “En kötü senaryoda bile KKM ’den Hazine’ye tek kuruş yük gelmeyecek” dedikten sonra, milletin bütçesinden bir avuç mudiye 37,2 milyar lira ödemiş bir hükümetsiniz."Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.” Eseriniz ve sebebi olduğunuz yıkım ortada. İnsan dediklerinize bakınca; “Ya Rab; şunların aklını bir geceliğine bana ver de, ben de bir rahat uyku çekeyim” demek içinden geçiyor.
 

8 liradan 22 liraya inince sevinmek!
Rahmetli sanatçı Kemal Sunal'ın 1978'de Kibar Feyzo fimindeki unutulmaz repliği var "Bizim ağa, bu köylünün donuna kadar aliyi ama köylüden acayip itibar göri. Ben bu işi çözememişem hakim bey!". Bu ülkde durumumuz aynen böyle. Bakın Hazine Bakanı Nebati'nin 7 liradan 30 liraya çıkan benzinin, 22 liraya dusmesini başarı olarak görüp, manşetlerde yer almamasına sitem etmesi, ölümü gösterip sıtmaya razı etmektir.Bunlara Büyük Okyanusu versen sahra çölüne çeviriler. Bakan Nebati motorin 22 liraya düştü manşetlerde yok dedikten sonra bugüne dek mazota 3 defa zam geldi. Bu ülke kurulduğundan beri bu kadar kötü hiç yönetilmemiştir. Paramız pul oldu.Komşu ülkelerin alışveriş merkezi haline geldik. Ben söyleyim de Bakan Nebati üzülmesin. Motorin 7 liradan 22 liraya indiği için gerçekten çok sevindim. Hakkın teslim olsun. Bankalar % 700 kar yapıyorsa, Tüpraş karını 2021 de 939 binden 2022 de 11 milyara yükseltiyorsa,migros 15 milyar,akbank 21 milyar kar açıklıyorsa,halk geçim sıkıntısı çekerken,Müsiad,Tüsiad servetine servet katıyorsa zenginler fakirlerin mallarına çökmüş demektir.Bu iktidar fakirden alıp zengine vermektedir.
 

Rekorların hükümeti AKP!
Anımsayın Bakan Nebati, Yabancı Bakana, "Ben bu enflasyonla sokağa çıkabiliyorum, siz yüzde 10'la çıkamıyorsunuz." demişti. Yabancı Bakan; “Burada kurulu düzenimiz var, yoksa Türkiye cennet valla” diye karşılık verdi! Bakan Nebati'nin ülkemizdeki yüksek enflasyondan bahseden yabanci bir bakana söylediği "Siz yüzde 10 enflasyonla sokağa çıkamıyorsunuz, ben bu enflasyonla çıkabiliyorum" sözü üzerinden derin bir seçmen analizi yapılabilir ama tek diyeceğim bu ayıp bize yeter. TCMB'nin açıkladığı verilere göre orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl ya da daha az kalmış kısa vadeli dış borç stoku Haziran ayı itibariyle 182,5 milyar dolar'a ulaşarak Cumhuriyet tarihi rekoru kırdı! Kısa vadeli borç 182.5 milyar dolar ile tarihi rekor kırmış. Kur korumalıya 5 ayda bütçeden 60 milyar lira harcanmış. MB rezervleri çakılmış. Resmi enflasyon 3 haneye dayanmış. 30 milyon kişi icralık olmuş. Kredi notu dipte. CDS tepede. Bunlar ülkenin varını yoğunu peşkeş çektiler, “şerefsiz”dediklerine el avuç açtılar.. Heyhat, iktidarın kısa vadede bu borcu ödeyecek dövizi yok… Merkez Bankası hiçbir iktisat teorlerinde olmayan adımlarına davam ediyor. Enflasyon %80’lere gelmişken tüm dünya faiz artırırken yine faiz indirdi. Politika faizi yine siyasi bir kararla %14’den yüzde 13’e indi. Kur 18,11 oldu. Bu yeni bir enflasyon demek. Bu durumda 2 ihtimal var… Ya moratoryum ilân edecek ya da erken seçime gidip, yeni hükümete iflas etmiş bir ülke teslim edecek
 

Gökten altın düşse bile

yine her şeye zam gelir…
Vatandaşların cüzdanındaki parayı eriten yüksek enflasyon ve buna bağlı hayat pahalılığı özellikle dar gelirlileri şiddetli bir yaşam mücadelesinin içine hapsetti. Vatandaş "Konya büyüklüğünde altından meteor düşsün, 1-2 ay sonra yine her şeye zam gelir. Bu sistem böyle oldukça böyle devam eder... Sistemin ve mantığın değişmesi lazım."diye feryat ediyor. İğneden ipliğe her şeye hemen her gün gelen zamlar vatandaşları içinden çıkılamaz bir hale getirdi. Sınırlı indirim kampanyaları fayda etmedi. Çarşıda pazarda sürekli değişen etiketleri görenler isyan eder durumda geldi.Yapılan kamuoyu araştırmalarında da vatandaşların en önemli sorun olarak gördükleri konular arasında ekonomi açık ara farkla birinci sırada yer alıyor. Şu an Türkiye’nin en önemli sorunu geçim sıkıntısı. Geçinmekte zorlanıyoruz. Geleceğe dair bir umudumuz kalmadı. Bu ülkede bence en önemli sorun dürüst olmamak. Dürüst olmadığımız için bu haliyle ekonomiye yansıyor. Ondan sonra da mülteci sorunu var. İnsanlar dürüst davranmadığı sürece geleceğe dair bir umudumuz yok. Umudumuz gün geçtikçe daha da azalıyor. Herkes birbirini kazıklamanın, bir şeyleri çalmanın derdinde. Ekonomi başta olmak üzere eğitim. Bunun üstüne sağlık ve işsizlik var… Bir de bunlar yetmiyormuş gibi mülteci sorunu çıktı. Alım gücü diye bir şey kalmadı. O bitti bir kere… Biz ekonomist değiliz ama marketlere gittiğimizde, akaryakıt istasyonlarında bunu görüyoruz. 20 yılın sonunda böyle olmamalıydı
 

Faturayı halk ödüyor

bayramı zengin yaşıyor
Ekonomi kıt kaynakların tahsisi ve tabi bir tercih işidir. Yaptığınız her tercih, aynı zamanda bir vaz geçiştir. İşte bugün Temmuz bütçe sonuçları açıklandı. Nebati Bakan, “En kötü senaryoda bile, KKM’nin Hazineye tek kuruş yükü olmayacak” diyordu. Ama sadece son bir ayda yani Temmuz ayında, Kur Korumalı Mevduat için, bütçeden yapılan ödeme; 23 milyar 361 milyon lira oldu. 23 milyar 361 milyon. Kur Korumalı Mevduat için yedi ayda ödenen toplam para ise, 60 milyar 597 milyon liraya ulaştı. Bir de şirketlere tatlandırıcı olsun diye, tahsilinden vazgeçtikleri,10 milyar 200 milyon liralık vergi alacağı var. Bunu da eklerseniz, bu ucube uygulamanın bütçeye, sadece birkaç aydaki yükü, 70 milyar 797 milyon lirayı buldu. Ne demişlerdi? Milletin cebinden bir kuruş para çıkmayacak. 71 milyar çıktı. Bir de Merkez Bankasının Kur Korumalı Mevduat için şirketlere ödediği faizler var. Onları göremiyoruz, onları milletten gizleyip, saklıyorlar. Bunları da eklerseniz, o zaman maliyet haydi haydi 100 milyar Türk Lirasını geçmiş oluyor.
 

KKM tartışması bitmeyecek
Ama Nebati Bakan yine çıkıyor, hiç sıkılmadan, bugünde aynı şeyi yapıyor bugün. “KKM’yi eleştirenlerin, iyi niyetinden şüphe ediyorum” diyor. Sayın Bakan, siz, niyet okuyuculuğunu bırakın. “Hazine kasasından, tek kuruş çıkmayacak” dediğiniz KKM, sadece beş ayda 70 milyar 797 milyon lira yük getirdi. Bu nasıl oldu siz bunun hesabını verin. Kendi beceriksizliğinizin yükünü, milletin sırtına yıktınız. Dünyanın neresinde fakir, fukaranın ödediği vergilerle, bu büyüklükte bir para, belli, küçük dar bir kesime aktarılır? Milletin kahir ekseriyetinin boynu nasıl böyle bükük bırakılır. Bu hak mıdır; reva mıdır? Erdoğan’ın yönettiği bu ülkede, Allah’ın 10 pulunu bekleye dursun 10 kul. Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Bu taksimi kurt yapmaz. Kuzulara Şah olsa…
 

SON SÖZÜM: “Halkını cehalet ile sefalete teslim eden yöneticiler yok olmaya; cehalet ve sefalete sürükleyen yöneticileri seçen halk ise köle olmaya mahkumdur.” Mustafa Kemal Atatürk

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi