CHP’de güvenli liman Kurultay olur mu?

CHP’de ilçe kongrelerinden sonra İl Kongreleri de bitti. Şimdi gözler 4-5 Kasım da yapılacak 38. Olağan kurultaya çevrildi.

CHP’de ilçe kongrelerinden sonra İl Kongreleri de bitti. Şimdi gözler 4-5 Kasım da yapılacak 38. Olağan kurultaya çevrildi.

Toplumda ve parti tabanında yenilikçi ve merkezci olarak tartışılan adaylar tartışılırken, adaylığını resmen açıklayan Özgür Özel delege hesapları yapmaya başladı ve bunun için il il hatta ilçe ilçe geziyor.

Öte yandan CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmayacağı günümüze kadar kendisi tarafından açıklanmadı. Kemal Bey bu aşamada, “Delegeler beni isterlerse aday olurum” diyor Delegelerin istemesi de geçtiğimiz gün yapılan Grup toplantısında Milletvekillerinin aday göstermek için açılan imza ile başladı. Edinilen bilgiye göre Kemal Bey'in hak edip etmeyenlerden listelere yazıp milletvekili yaptığı 130 vekilinden 95’inin Kemal Bey'in adaylığı için imza vermiş. Geri kalan 35 vekil ise yenilikçiler kanadında yer almışlar. Hatta bu imza toplama işlemleri sürecinde bazı vekillerin birbirine parmak ve yumruk salladığı da ileri sürülüyor. Bu durum da kurultayın hareketli ve heyecanlı geçeceği şimdiden gün gibi ortada.

Adaylar kopya mı çekiyor?

Adaylığını bir bildiri ile açıklayan Özgür Özel gezilerini sürdürüp taraftar toplamaya devam edip, fırsat bulduğu ve davet edildiği TV kanallarında fikirlerini açıklıyor.

Kemal Bey, “Kurultaydan sonra partiyi tartışan aleyhinde konuşan kim olursa olsun ayıracağım” derken, Özgür Bey, “Benim genel Başkanlığımda partinin tüm kapıları ve gönlümüz partililerle halkımıza açılacaktır” diyor.

Yine Kemal Bey ile Özgür Bey’in buluştukları konu ise, vekillerin üç dönemden fazla seçilemeyeceği ve kadınların fermuar usulü ile aday gösterileceği konusu.

Bu elbette iyi ve müşterek bir karar. Partinin başarılı olması için bu zamana kadar tüzükte yer alan kontenjandan yararlanamayan kadınların TBMM’ye taşınması yerindedir. Böylece partiye hanım eli değecek ve parti başarıya gidecektir diye döşünü yorum.

Üç dönem meselesine gelince, bana göre hiç kimse ben üç dönem seçileceğim diye hayal etmesin. Başarılı olan ve olmayan diye ayrılmalıdır.

Ayrıca Milletvekilliği Bir meslek olmadığına göre, iktidar olduğunda milletvekillerine verilen emeklilik hakkının kaldırılacağını da açıklamalı ve uygulanması için çaba sarf etmelidir.

Parti kurultaydan sonra 20 Kasım’da Tüzük değişikliği kurultayı yapacağını duyurdu. Peki, bu tüzük değişikliği 38. Kurultaydan bir gün önceye alınıp görüşüldükten sonra kurultay yeni tüzüğe göre yapılamaz mı?

Güvenli liman

Kemal Bey, resmen Genel başkanlığa aday olduğunu açıklamadığına göre, Kurultay öncesinde, “Benim görevim partiyi güvenli limana taşımaktır” demişti. Kemal Bey duygusal ve dürüst bir kişiliğe sahip olduğuna göre Kurultay’da şöyle bir konuşma yapar mı?

Ben partiyi güvenli limana taşıyacağım demiştim. İşte güvenli limanda ve kurultaydayız. Bu zamana kadar benimle yol yürüdünüz. Yanımda oldunuz. İyi ve kötü günlerimizi beraber yaşadık. Bundan sonra partimizi sizlerin insiyatifinize bırakıyorum” dedikten sonra, daha önceleri, “Gel bakalım Muharrem” dediği gibi, “Gel bakalım Özgür Özel” diyerek, partinin unutulmayanlar tarihine geçer mi?

Özel Tavşan aday mı?

Genel Baykan olduğunda partide biz bu kararı aldık siz uygulayın denilmeyeceğini, yapılacak her şeyin tabana danışılacağını, seçimler kaybedilince kimse istifa etmeyince, parti'ye oy verenlerin istifa etmeye başladığını, döneminde seçim günlerinde partisinin ışıklarının erkenden sönmeyeceğini belirten Özgür özel için tavşan aday nitelemesi yapılıyor.

Hatta bir TV programında “Bana kızımda, baba sen tavşan aday mısın?” diye sormuştu diyen Özgür Bey için şu olasılıklar da öne sürülmüyor değil.

Bu konuda yapılan yorumlar aynen şöyle;

Özgür Özel’i tüm gücü ile destekleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerel seçimlerde tekrar kazanır ve mevcut ilçe Başkanlıklarını da çoğaltarak İBB Meclisinde çoğunluğu sağlar, Ekrem Bey görevinden ayrılır, yerine İBB Meclisinden birini seçtirir, sonrasında CHP’yi Olağan Üstü Kurultay’a götürttürür ve Genel Başkan seçilir şeklinde.

Düşünüldüğünde böyle bir olasılık mümkün görünse de, delegeler neye karar vereceklerini bekleyip göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi