İşte geldik gidiyoruz

Türkiye ekonomik krizden geçiyor. Merkez Bankası’ndaki dolar rezervleri giderek azalırken, 14 Mayıs seçimleri sonrasında Kapalıçarşı ile bankalar arasında yaşanan döviz farkının azalması tartışmalara neden oldu. Ekonomist Murat Kubilay, bunu sağlamak için yapılan müdahalelerin risklerine dikkat çekti ve “İktidar değişmezse, ardından gelen ilk 6 ayda gerçeği göreceğiz” diyerek sosyal medyadan seri halinde paylaşımlarda bulundu. Kubilay ekonomide IMF döneminden daha kötü olan tabloyu açıkladı. BAkın Dostlar ! Gelelim kriz yok ve siz bu işten anlamıyorsunuz diyenlere. Bugün savaş çıksa silah ithal edecek dövizimiz yok.459 milyar dolar dış borç var. Rekor. 203 milyar dolardan fazlası 1 yıldan kısa vadeli. O da rekor. Kur patlamasın diye ekonomi soğutuluyor, yani işsizlik de geliyor.

Döviz bitti karaya vurduk
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) net rezervleri 21 yılın dibini görürken kur korumalı mevduat (KKM) yatırımlarında 'rekor serisi' devam ediyor. KKM büyüklüğü seçimlerden önce 119 milyar dolara ulaşırken Merkez Bankası'nın net rezervleri 4.5 milyar dolar azalarak 2.33 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da yaptığı açıklamada "liralaşma stratejisi"nin süreceği mesajını verdi. Seçimlerde ilk tur geride kaldı. Rezervler tarihi dipte. Döviz alımında kısıtlamalar mevcut. Ancak Kapalıçarşı ve bankalararası piyasa arasındaki döviz kur farkı da azaldı. Dolar kuru resmi olarak sadece 19,80. Öyleyse neler oluyor? Herkesin anlayacağı şekilde açıklayalım. Uzun hikayenin merkezinde yine rezervler ve örtülü döviz satışları var. Ancak bu sefer başrolde KKM var. KKM'ye hem dövizden hem de TL'den geçiş olabiliyor. Ancak son dönemdeki artış çok büyük ölçüde dövizden. Veriler açıklanmıyor ama döviz mevduat hacmindeki düşüş ima ediyor. 6 Ocak 2023 kapanışı itibarıyla toplam KKM 73,2 milyar dolardı. 12 Mayıs kapanışı itibarıyla toplam hacim 119,9 milyar dolara ulaştı. Yani yaklaşık 4 ayda 46,7 milyar dolar yükseldi. KKM ile döviz bozanların dövizi swap ve zorunlu karşılıklarla TCMB'ye geçti. Böylece TCMB elindeki yeni kurşunları da sonuna kadar kullandı. Başka kaynaklar da vardı, ancak uzun süredir başrol KKM'de ve bu eğilim ivmesini sürdürüyor. İhracatçıdan toplanan dövizler ise etkisiz. Hacmi fazla ama ithalat çıktısının çok gerisinde.

Nedensiz kıyaklar var!
İhracattaki döviz geliri karşılığı sağlanan reeskont kredilerinin de önemi ihmal edilebilir düzeye düştü. İkinci ana faktörse Rusya. Yani Türkiye'deki seçimlere hala dolaylı müdahale söz konusu. Hatırlayalım, önce Akkuyu için önden para gelmiş ardından oligark paraları akmıştı.Bu seferki ise BOTAŞ ile Gazprom arasındaki doğalgaz sözleşmesiyle ilintili. Resmi veri yok, çünkü Rusya bize kıyak geçmiş ve bunun karşılığında hangi ulusal çıkardan feragat ettiğimizi açıklamak istemiyorlar. İddia edilen miktar 24 milyar dolar. Bu kadar borcumuz ötelenmiş.Geride kalan kış ılık geçti ancak yine doğalgaz yaktık ve alımlarda Rusya ana oyuncu oldu. Elektrik santralleri ve sanayi de doğalgaz yakıyor. Peki bu sürede BOTAŞ'a TCMB'den satılan döviz ne kadar? Tamı tamına 0. Hemen söyleyeyim, Kapalıçarşı BOTAŞ'ın dişinin kovuğuna yetmez.

Rezervler indiğinde IMF gelmişti
Sırada rezervler var. Brüt altın ve döviz toplam rezerv 105,1 milyar dolar. Net rezervler sadece 2,3 milyar dolar. En son bu düzeye düştüğünde 21 yıl önce IMF anlaşması imzalamıştık. Şimdi farklı mı? Katar'dan 15, BAE'den 5, Çin'den 6 ve G. Kore'den 2 milyar dolar swap aldık. Suudi Arabistan'dan 5, Azerbaycan'dan 2 ve Libya'dan 1 milyar dolarlık mevduatı da unutmayalım. Yaklaşık 36 milyar dolarlık swap ve mevduat anlaşması var. Bir de Rusya'dan 24 milyar dolarlık doğalgaz limiti. Hepsi büyük ölçüde kullanılmış. Yani ülke zaten IMF'lik halden beter.
- Şimdi tam da burada kendi kendime iktidar trollüğü veya muhalif kanat aşağılık kompleksi yapayım. "Abi, ülke battı diyorsunuz ama batmıyor, boş konuşuyorsunuz, bırakın bu CEHAPE ağızlarını, Reis bu işi biliyor, herkesin işi tıkırında, biraz objektif olun, sizden akıllılar!"
Bu üstteki ahmaklığa yazının sonunda döneceğim. Sıra altın rezervlerinde. Çünkü Kapalıçarşı ve bankalararası piyasadaki kur farkı bu nedenle kapandı. Olağan şartlar altında yurt içindeki altın satılamaz. Çünkü işlemi yapacak platformlar Londra, New York ve İsviçre'de.

İşsizlik geliyor
Gelelim kriz yok ve siz bu işten anlamıyorsunuz diyenlere. Bugün savaş çıksa silah ithal edecek dövizimiz yok. 459 milyar dolar dış borç var. Rekor. 203 milyar dolardan fazlası 1 yıldan kısa vadeli. O da rekor. Kur patlamasın diye ekonomi soğutuluyor, yani işsizlik de geliyor.Ülkede neredeyse sermaye kontrolü uygulanıyor. Faizler artmasın derken konut fiyatları da dolar cinsi 2 katına çıkmış. Yani ortada bir kurnazlık veya finansal deha yok. Ülkenin geçmişi ve geleceği satılmış. Varlık fiyatları ile orta ve dar gelirli evsiz kalmış. Ama kriz yok! Peki tüm bunlar nasıl mümkün oluyor? Siz susarsanız işte böyle oluyor. Paranızı KKM'ye koyarsanız, onları toplayıp size geri satarlar. Altın rezervlerini takip etmezseniz onu da kuruturlar. TL karşılığı döviz satışını anlamazsanız, milyarlarca dolar yükümlülüğü imzalarlar. Rusya'nın bize neden kıyak geçtiğini sorgulamazsanız tabii ki olur. Yüksek zekaya gerek yok. varsayalım ki ülkedeki Hazine arazileri toplamı 150 milyar dolar ediyor. İktidar bunu 100 milyar dolar nakde Katar'a satsa döviz bulur mu bulur. E öyleyse size soralım: siz bunlara ses çıkarmıyorsanız, onlar mı çok zeki, biz mi geri zekalı yoksa sorun başka mı? Bu soru da yakında yanıtlanacak. İktidar değişmezse, ardından gelen ilk 6 ayda gerçeği göreceğiz. Bu yazı da nurada dursun .Dönüp 6 ay sonra beraber okuruz."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Anıl Boduç Arşivi