İstanbul Kongresi sonrası İmamoğlu aday olur mu?

CHP büyük kurultayı öncesinde yapılan İstanbul İl Başkanlığı ve yönetiminin seçildiği kongre kurultay denemesi şeklinde geçtiği yorumlandı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu iki aday ile aynı karede fotoğraf çektirip tarafsızlığını belirtmesine rağmen İstanbul kongresi yenilikçi ve merkezciler çekişmesi içinde geçti.

Delege ve partilerin yoğun ilgisi ile geçen toplantıda aday olan Cemal Canpolat merkezce, Özgür Çelik ise Değişimci Kanattan Ekrem İmamoğlu’nun adayı olarak geçti.

Genel kurul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun konuşmasıyla açıldı. Kaftancıoğlu konuşmasında, “Son kez huzurunuzdayım. Altı yıllık başkanlık dönemimde beni yalnız bırakmayan siz parti ve yol arkadaşlarıma teşekkür ederim” diyerek Çetin Soysal’ı divan başkanı olarak önerdi.

Divan’ın oluşmasıyla konuşmalar başları. Yapılan açıklamaya göre konuşmak için 74 partilinin müracaat ettiği belirtildi. Konuşmacılardan Ekrem İmamoğlu Genel kurul’a hitaben bir buçuk saat süren bir konuşma yaptı. Konuşmasının bir saatten fazlası, toplantı sanki İBB’nin miş gibi belediyenin faaliyet raporunu anlatmakla geçti ve bu bölüme tepkiler oldu. Daha sonra kurultay konularına değinen İmamoğlu , “2024 yılında İstanbul'u ve bağlı olarak 2028 de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri kazanarak iktidar olacağız “ dedi.

İmamoğlu’nun bu konuşması sonrasında gelecekte kendisinin Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı adaylığını şimdiden açıkladı şeklinde yorumlara neden oldu.

Sonraki konuşmacılardan Müslüm Sarı, “ Kaybedilen seçimin Kılıçdaroğlu'na yüklenmesini kabul etmiyorum. 6’lı masanın bileşenleri CHP’nin MYK ve PM üyeleri ile Vekilleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak olan Belediye Başkanları bu yenilgi ile ilgili öz eleştiri yapmayı düşünüyorlar mı?” diye sordu.

Daha sonra söz alan, Sultangazi İlçe Başkanı Kemal Aysever, İmamoğlu ile temel atma töreninde aralarında geçen konuşmaya değinerek, “Partimizin iktidarı için gücümüz yettiğince çalışacağım. Ekrem Beye küskünlüğüm yok olamazda, adaylığında yine en çok ben çalışacağım” dedi.

Sezgin Tanrıkulu, TSK ile ilgil söylemlerim sonrasında partim bana sahip çıkmadı. İstanbul’dan aday olmam istenmiyordu. Şimdi Diyarbakır Milletvekili olarak karşınızdayım” dedi.

Sonrasında Örsan Öymen, İlhan Cihaner, Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Aydın, Berhan şimşek, “Benim iki okulum var birisi sinema. Diğeri CHP’dir. Atatürk’ün Baş Öğretmen olduğu CHP okuluna devam ediyorum” dedi.

Dursun Bulut. Gürsel Tekin ve Turan Aydoğdu etkili konuşmalar yaparak iktidar olmaları gerektiğini belirttiler. Bedri Baykam, Hasan Ayfer Uyar, Kemal Kumkumoğlu, Gökhan Günaydın Canan Kaftancıoğlu, Suat Özçağlar Oğuz Kaan Salıcı ve Cemal Özdemir söz aldılar.Konuşmaların uzaması üzerine yeterlilik önergesi verilerek konuşmalara son verildi. Canan Kaftancıoğlu delege olarak söz aldığında, “Kadın delegelerden söz alan olmadı ben onlar adına söz aldım. Kadınlarımız yüreklenin ve kendinizi belli edin. Arkadaşlar beni İl Başkanı olarak yuhaladınız. Bu partimizin demokrat olduğunu belli eder. Eğer sizler taşıma olmasaydınız beni anlar ve o hareketi yapmazdınız” dedi. Delegeler konuşurken salona yerleştirilen taşıma gruplar özellikle de İBB de çalıştığı belirtilen grup Özgür Çelik ve Yenilikçiler aleyhine yapılan konuşmacılara sıklıkla sataşarak sözlerini kestiler.

Adayların konuşması

Kırmızı ve Beyaz listelerde yer alan adayların açıklanmasından sonra İl Başkanı adaylarının konuşmalarına geçildi. Önceki konuşmacıların yaptıkları gibi kongre Büyük Kurultay provası seklinde geçti. Adayların konuşmaları da aynı düzeyde ve birazda kişisellikle devam etti.

İlk konuşmayı yenilikçilerin ve İmamoğlu’nun adayı olan Özgür Çelik yaptı, Çelik konuşmasını Canpolat’a göre daha sade ve itidalli yaptı. Yanlış söylememeye çalışan bir hatip gibi soğukkanlılıkla sürdürdü. Kendine oy verecekler belli olduğu için kararsız ve diğer tarafa oy vermeyi düşünenlerin oylarını döndürmeye yönelik etkili olmadı.

Cemal Canpolat ise kürsüye buraya hesaplaşmak için geldiğini belirtti. Kendi aleyhini bazı bilgiler yayan tirollara karşın ve gece düzenleyip zimmetine para geçirdiği iddiaları üzerine. O nu yapanları alçaklıkla suçladı. Tahsil edemediği paralar içinde Ekrem İmamoğlu’nun da hala borcu olduğunu belirtti. Sürekli Belediyeyi ve Ekrem İmamoğlu’nu eleştirmesi hoş karşılanmadı. Tecrübelerinden ve parti'nin vicdanı olduğunu belirti salona heyecan kattı.

İmamoğlu aday olur mu?

İstanbul seçimlerinde Özgür Çelik 342 oy Cemal Canpolat 310 aldı ve seçimi Ekrem İmamoğlu'nun adayı olduğu söylenen yenilikçi kanadın adayı Özgür Çelik kazandı. Kurultaya en güçlü delegeye sahip olarak gidecek olan İstanbul’un Genel başkan seçiminde en etkili il olacağı kesin.

Bu durum bazı yorumlara neden oldu ve oluyor da. Ekrem İmamoğlu’nun kendisiyle ilgili anketler yaptırdığını belirtenlerin ileriye sürdüğü, “Ekrem İmamoğlu bu anketler sonrasında İstanbul’da kazanamayacağını tespit ederse, hazır İstanbul delegesinin gücünü de arkasına almış olarak Genel başkanlığa aday olabilir” diyorlar Bu iddia doğru mu değil mi gelecekte göreceğiz ama, İmamoğlu yaptığı konuşmada İstanbul’u mutlaka kazanacağını da belirtmişti.

Kongre sonrası konuşan Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın İstanbul delegasyonunu değerlendirerek, “Bu arkadaşlarımız illa ki, yenilikçi kanat adayı Özgür Özel ve Kılıçdaroğlu’na oy vereceği kesin değildir. Buna seçilen tüm kurultay delegeleri de dahildir. Ankara’da kimin kime oy vereceği belli olmaz” diyerek Muharrem İnce'nin Kurultayda topladığı imzayı ve aldığı oyu hatırlattı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi