Kolada erken ölüm riski!

En çok tercih edilen içeceklerden birisi olan kolanın zararlı olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. İzlediğim bazı videolarda etin üstüne kola damlatıldığında, etin eridiğini görmüştüm. Böcekten yapıldığını anlatan bazı makaleler ve videolar da görmüştüm. Kolaya kırmızı rengi veren şeyin cochineal böceği olduğu yazılıyor. Bunun tersini iddia eden yazılar da var o yüzden gerçek tam olarak ispatlanabilmiş değil.

Kolanın zararlarını araştırdığınızda diş minesine zarar vererek dişlerde çürümeye neden olması, obezite olma riskini artırması, uykusuzluğa yol açması, kalp çarpıntısına ve kalp damar tıkanıklıklarına neden olması, böbrek hastalıklarına yakalanma riskini artırması ve yüksek tansiyona yol açması gibi maddeleri görebilirsiniz. Ben uzun yıllardır kola içmiyorum. Çok mu sağlıklı besleniyorum hayır. Ama kolaya dair gördüğüm şeyler beni inanılmaz soğutmuştu ve yıllardır bir bardak bile içmedim.

Bu arada kolanın hiç mi faydası yok denildiğinde de, cevap hayır olmayacaktır. Bağımlılık yapan kolanın rahatlatıcı etkisi de var. Kola içildiği durumlarda vücutta rahatlık etkisi baş gösterir. Sakinleştirir ve psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlar. Mutluluk hormonu salgılanır. Zaten içtiğinizde iyi geldiğini hissetmişsinizdir.

Yukarıda bahsettiğim gibi kolanın zararlarını hemen hemen herkes bilir, fakat bir araştırma kolanın erken ölüme sebep olabileceğini ortaya koymakta. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma kola yerine kahve ya da çay içmenin erken ölüm riskini çok büyük oranda azalttığını ortaya koydu.

Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, kolanın sağlığa zararı ve erken ölüm oranını yükselttiği belirtilirken, "Her gün kola benzeri gazlı içecek tüketenlerin erken ölüm oranı yüzde 20 artıyor" denildi. Gazlı ve şekerli içecek tüketenleri 18.5 yıl boyunca inceleyen bilim insanları, bu kişilerin yüzde 22'sinin kalp damar rahatsızlığı yaşadığını ve neredeyse yarısının da bu zaman zarfında yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Şekerli ve gazlı içecek tüketenlerin erken ölme riskinin de 5 kat daha fazla olduğu belirtildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi