Dejavu!

CHP’de 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının faturası şimdilik Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’e kesildi. Çok değil daha bir hafta önce Sözcü TV’de ‘İşte CHP Üssü’ haberinde kurdukları sistemin tüm ayrıntılarını anlatıyordu Onursal Adıgüzel… CHP’de çok tartışılan 2018 yılındaki seçim sisteminin başında o vardı. 2018’den ders çıkardıklarını söyleyen Adıgüzel “2018'de stratejik bir hatamız vardı. Hızlı sonuç açıklayacağız dedik. Diğer partilerle bir platform oluşturduk, oradan iyi veri gelir, açıklarız. Sandıklardan veri gelmedi. Gördük ki mesele hızlı açıklamak değil, doğru sonuçları kontrol ederek takip etmek. 2019'da stratejimizi değiştirdik” diyordu. Görünen o ki ne CHP ne de Adıgüzel 2018’den ders çıkarmamış.

14 Mayıs akşamı CHP’de seçim sonuçlarıyla ilgili doğru sonuç veren isim sadece İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ydu. Kaftancıoğlu o gece 39 ilçe başkanının kendisine verdiği ıslak imzalı sonuçları an be an açıkladı. Sandıklar yüzde yüz bittiğinde görüldü ki Kaftancıoğlu’nun açıkladığı oranların YSK’nın açıkladığı oranlarla neredeyse bire bir aynıydı. Oysa Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ın açıkladığı sonuçların YSK’nın açıkladığı sonuçlarla uyuşmadığı görülüyordu. İmamoğlu ve Yavaş, ‘CHP’nin Seçim Üssü’nden aldıkları verileri paylaşıyor, partililer büyük moral buluyordu. Sandıkların büyük çoğunluğu açılınca CHP’nin ‘Seçimi Kazanıyoruz’ açıklamalarının sandıktaki görevlilerin sandıkları terk etmemeleri için yapıldığı konuşuldu. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’i görevden alması CHP’deki sandık verilerinin sağlıklı şekilde yapılamadığını bir kere daha gözler önüne serdi.

2018’İN AYNISI!

Gelin önce 2018 yılına, ‘Adam Kazandı’ tartışmalarının yaşandığı o tarihe gidelim. 24 Haziran 2018 seçimlerinde de sistemin başında Onursal Adıgüzel vardı. Sandıkların kapanması, o sayımına başlamasının ardından Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’den kimse haber alamıyordu. Daha sonra İnce’nin kendisini otele kapattığı ortaya çıkıyordu. Ancak CHP’de asıl sıkıntı bu değildi. Türkiye genelinde sandık görevlilerinin gönderdiği ıslak imzalı sonuçlar bir türlü sisteme girilemiyordu. Uzunca süre bu durum devam etti. Muharrem İnce İsmail Küçükkaya’ya ‘Adam Kazandı’ mesajını atarak bir anlamda Onursal Adıgüzel’in seçim gecesi başarısızlığını gölgede bırakıyordu. Ancak Muharrem İnce bir süre sonra ‘Bana CHP’den bilgi ve veri akışı yapılmadı’ diyerek bir kere daha Onursal Adıgüzel’i gündeme getirdi.

SUÇU BİR BİRLERİNE ATTILAR

Onursal Adıgüzel, İnce’nin kendisini suçlaması üzerine, “Öncelikle şunu söyleyeyim. Muharrem Bey ile ben seçimden 1 hafta önce kadar görüşüp bu meseleyi anlatmak istedim. Seçim sonuçları nereden takip edilecek, biz ne yapıyoruz anlatmak istedim. Bana bir randevu verdi, randevu saatinden erken gittim ve yaklaşık 3 saat bekledim. Muharrem Bey bir türlü odasından çıkamadı ve biz de görüşemedik" açıklaması yapmıştı. Onursal Adıgüzel’in bu açıklamasına yanıt Muharrem İnce’yle birlikte Memleket Partisi’ne katılan Mehmet Ali Çelebi’den geliyordu. Şimdi AKP’de siyaset yapan Çelebi Adıgüzel’e “Ortadan kaybolma senin işin. 3 senedir neredeydin. Sistemi çökertip koltuğuna yapıştın. Yüreğin yetiyorsa gel konuşalım 24 Haziran’ı” yanıtını vermişti.

SORUN YAŞANMAMASINA RAĞMEN!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki gece Onursal Adıgüzel’i görevden aldı. CHP kulislerinde konuşulanlara göre hem Kılıçdaroğlu hem de Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu’nun açıkladığı verileri Onursal Adıgüzel’den aldıklarıydı. Sürekli olarak ‘Öndeyiz’ açıklaması yapılması anlaşılıyor ki sandık görevlilerini sandık başında tutmak için yapılmamış. Görevden alınan Onursal Adıgüzel “Kamuoyunda oluşan olumsuz kanaat nedeniyle, seçim akşamı sistemlerimiz çalışmasına ve hiçbir teknik aksaklık yaşanmamasına rağmen, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim sürecine zarar vermemek adına 2018 yılından bu yana sürdürdüğüm görevimden ayrılıyorum” açıklamasını yaptı. Onursal Adıgüzel’in 2018 yılından beri tartışılıyor olmasına rağmen ısrarla görevin ona verilmesi ise düşündürücü. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Mahmut Övür’ün kızıyla evli olan Adıgüzel’in CHP içerisinde bundan sonra herhangi bir görev yapıp yapmayacağı merak ediliyor.

ÖZKAN’IN EKİBİ DE ALINDI

CHP’deki kriz bununla bitmedi. Seçimden aylar önce Gelen Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Danışmanı Tuncay Özkan seçim çalışmaları için bir iletişim ekibi kurmuştu. İşte o ekibe de Onursal Adıgüzel gibi görevden el çektirildi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci tur seçim çalışmalarının tamamını ise Ekrem İmamoğlu’na İstanbul seçimlerini kazandıran ekip yön verecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ercan Öztürk Arşivi