Vatandaşın zamdan gözünün feri kaçtı

ÜLKEMİZDE artık her şey olağan hale geldi. Cumhuriyet tarihinin en pahalı dönemini yaşıyoruz. Tüketicilerin satın alma gücü son derece düşmüş durumda. Açlık ve yoksulluk da patlamıştır. Örneğin benzin zamları, ekmek kuyrukları, marketlerde yağ yağmalama vs. Bunun nedeni ekonominin son derece kırılgan olmasıdır. Ne yazık ki ülkemde başıboş ekonomi, cüzdanları zamlarla yakmaya, işsizlikle can almaya, yoksullukla da insanları bir dilim ekmeğe muhtaç hale getirmeğe neden olmuştur. Bakan Nebati göreve geldiğinde ekonominin şahlanacağını söylerken " Gözlerimdeki ışığa bakın" demişti. Bilmiyorum onun gözlerindeki ışığın durumunu ama bildiğim bir şey varsa vatandaşın gözünü feri kaçtı. Vatandaş umutsuz, vatandaş çaresiz, vatandaş hergün daha yoksul. Her sabah korkuyla uyanıyor "bugün en zam var", "Bugün hangi mal tezgahlarda olmayacak", duygularıyla gününü geçiriyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, alınan sert yaptırım kararları ve dolar kurundaki artışlar, akaryakıtta zam yağmurunu beraberinde getiriyor. Yağmur gibi yapılan akaryakıt zamları perişan etti Son zamla birlikte, akaryakıt fiyatları peş peşe 7. günde zamlanmış oldu. Son 6 ayda benzine yüzde 148, motorine yüzde 191 zam geldi. Biz böyle yönetilmeyi de böyle bir ülkede yaşamayı da hak etmedik sevgili DOSTLAR.

Böyle olacağı belliydi

2021 yılı, ekonomi yönetiminin faiz indirimi ısrarıyla döviz kurlarının patladığı, akaryakıt ve gıda fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı bir yıl oldu. 20 Aralık kur operasyonunun ardından dövizde sert düşüş yaşandı ancak bu durum etiketlere yansımadı. Aksine rekor artışlar oldu. Öyle ki vatandaşlar artık temel gıda ürünlerini dahi alamaz ya da taneyle veya çıkmalarını alır hale geldi. Hal böyle olunca dışarıda yemek yemek de neredeyse imkansız hale geldi. Bütçesi zorlanan dar gelirli için çay-simit dahi hayal oldu. Son zamlardan sonra içi boş baklava, tost, gözleme, içsiz köfte gibi çareler üreten esnaf, aslında bunun bir çaresizlik olduğunu ancak işlerini döndürebilmek ve vatandaşı geri çevirmemek için bu adımların atıldığını anlattı.

Gözünün feri çıktı

Gözlerindeki ışıltıyla ekonomiyi düzlüğe çıkaracak olan bakan Nebati'nin piyasaların takla olmasıyla son 3 ay içerisinde gözünün feri kaçtı. Yanlız onun değil elbette asıl vatandaş bitti bitirildi. Ekonomik olarak dibe vurdu. Aslında bence vatandaşın gözünün feri kaçtı. Fabrikaları olan işadamı bakanın değil. Dostlar.
Daha önce, “Enflasyon Nisan’da yüzde 50’nin altında pik yapacak” diyen, Sonra, Sene başında gözünü kapatıp 6 ay sonra uyanmaktan bahseden Nebati Bakan, Bugün, “Enflasyon ancak yıl sonunda düşmeye başlar” demiş. Enflasyonla randevuları yine bir başka bahara kalmış. Aslına bakacak olursak gerçekten işimiz bu iktidar ile Allah'a kalmış .

50 milyon kişi aç

Zamlar yağmur gibi yağıyor. Cumhuriyet tarihinde böyle pahalılık görülmedi. Tüketicilerin satın alma gücü yerlere düştü. Son bir yılda meyve fiyatları yüzde 150, sebze fiyatları yüzde 240 arttı. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan yüksek zamlar iğneden ipliğe her şeyi etkiliyor. Çalışanlara verilen zamlar daha ilk ayda eridi. 50.8 milyon kişi yoksulluk sınırının altında ve 25.4 milyon kişi de açlık sınırının altında yaşıyor. Halkın neredeyse yüzde 90'ı açlık ve yoksulluk sınırının altında bulunuyor.
Akaryakıt, elektrik, doğalgaz derken, sıra gıdaya geldi. Zeytin ağaçlarının kökünü kazımaya, tarımı bitirmeye yemin eden iktidar vatandaşı markete giremeyecek duruma soktu. Ayçiçek yağı fiyatı bir günde yüzde 30 arttı! Raflarda 4-5 litrelik yağ kalmadı. 2023'de şahlanıyor muyduk? Beş litre ayçiçek yağı 200 lirayı çoktan geçti. Rusya mı savaşa girdi biz mi anlamadım cidden.

Zamlar tıkır tıkır işliyor

Çiftçimize derhal acil destek planı yapılıp Motorin, Gübre ve Elektrik'te yüzde 75 indirim uygulanmalı Yaklaşan gıda krizini görmemek mümkün değil. 90 milyon insanımızın gıda tedariği tehlikededir. Beş litre ayçiçek yağını zamlı fiyat bir yana parayla bile alamayabiliriz.
Hedef 2023 dü. Sonuç bir cumartesi günü elinde 5 lt lik ayçiçek yağı tenekeleriyle market ve benzinlik arasında koşuşturup duran bir halk oldu. AKP ile hayaldi. Gerçek oldu. Sözde, gıdada KDV yüzde 1'e indirildi. KDV indirimi sonrası 103 lira olan 5 lt ayçiçek yağı bugün 130 lira oldu. Fiyat artışları zamlar tıkır tıkır işliyor.
5 Lt ayçiçek yağı fiyatı 200 Tl oldu.Asgari ücret 4,250 tl oldu diye sevinen tayfa, yetiyor mu maaşınız? Bunun bir bedeli olmayacağını mı zannettiniz ? Bu ülke cehalet yüzünden bu halde. Şakır şakır zam yağıyor. Dışa bağımlıyız.Bu gidişle yakında kuyruğa girip alacak gıda bulamayacağız.
Akaryakıta 4 ayda yüzde 140 zam, elektriğe yüzde 127 zam, enflasyon yüzde 123.80, 5 lt ayçiçek yağı 200 lira ama AKP'li Mehmet Özhaseki’ye göre işin ehli bir Cumhurbaşkanımız var, düzen tıkır tıkır işliyor. Allah korusun ya işinin ehli olmasaydı, halimiz n’olurdu…

Gıda fiyatları da koptu gitti

Şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının 4 katı geçti ve fiyatlardaki aşırı yükseliş talepte düşüşe neden oldu. Şubat ayında kabakta üretici-market fiyat farkı yüzde 300’ün üzerindeyken, 11 üründe fiyat farkı yüzde 200'ün üzerinde gerçekleşti.Kabak 4,1 kat, elma 3,9 kat, maydanoz 3,6 kat, kuru soğan 3,4 kat, domates 3,3 kat, limon ve ıspanak 3,2 kat, portakal, kuru fasulye, sivri biber ve salatalık 3,1 kat, yeşil mercimek ve nohut 3 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Şubat ayında markette 42 ürünün 24'ünde fiyat artışı, 18'inde fiyat azalışı görüldü.
Şubat ayında markette en fazla artan ürün yüzde 64,58 ile karnabahar oldu. Karnabahardaki fiyat artışını yüzde 39,34 ile marul, yüzde 32,53 ile yeşil soğan, yüzde 32,06 ile domates, yüzde 26,64 ile portakal, yüzde 23,46 ile ıspanak, yüzde 23,01 ile kabak takip etti. Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 19,03 ile maydanoz oldu. Türkiye, yüzde 64,47'lik gıda enflasyonuyla bu alanda dünyada dördüncü sıraya yükseldi. Türkiye, manşet enflasyonda ise Arjantin'i geçerek dünyada 8. sıraya yükseldi.

Fiyatlara bir daha bakalım

5 litre yağ 150 Lira Peynirin Kilosu 60 Lira Bir koli yumurta 35-40 Lira Etin kilosu 90 Lira. Bebek Bezi olmuş 150 Lira + Kira + Fatura. Hâlâ çıkmış “Beni seçin düzelteceğim” diyor. Nasıl ? 20 yıldır düzelttiğin gibi mi?
Bakın: "Bir paket sigara 25,50 lira, Bir adet bira 22 lira, Bir litre mazot 22 lira, Bir kg domates 30 lira, Bir tane küçük su 2,50 lira, Bir tane ekmek 3 lira, 5 Lt yağ 250 lira. Sıkı tutunun millet uçuyoruz. Hedef 2023
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi