Dünyanın en iyi mutfağı hangisi?

Her ülkenin kendine has lezzetleri ve yemek kültürü olduğu aşikar. Herkesin damak tadı da benzerlik gösterse de birbirinden farklıdır. Bazı ülkelerin yemek kültürleri, diğerlerinden daha fazla ilgi görüp ön plana çıkar. 2023 yılı için dünyanın en iyi mutfak sıralaması ise, Taste Atlas tarafından yapılan değerlendirme sonucunda belli oldu. İtalyan yemek kültürü denildiği zaman akla ilk olarak patates, pirinç, hamur işleri ve peynir çeşitleri gelir. Bunun yanı sıra sos kültürü de İtalya’da oldukça önemlidir. İtalya'nın güneyi de, çok sevdiğimiz pizzanın doğduğu yerdir. Hatta dünyaca ünlü bir İtalyan lezzeti olan margarita, ilk olarak İngiltere Kraliçesi için yapılmış.

Japon yemek kültüründe en önemli besin maddesi pirinçtir. Japon yemek kültürü deyince benim aklıma ilk olarak sushi geliyor. Sushinin de her çeşidini sevmiyorum. Avokado ve pişmiş somonlu sushiyi seviyorum. Çiğ balıkla hazırlanarak yapılan Japon yemekleri, genelde soya sosu ya da acı bir sosa batırılarak yeniyor. Japonya’da yemekler soğuk ya da sıcak yenebilir.

Yunanistan’ın mutfak kültürü bizimkine biraz benziyor. Fakat iki ülke arasında benim deneyimlediğim bir fark var. Yunanistan’da yemek porsiyonları oldukça fazla ve doyurucu. Ama Türkiye’deki porsiyonlar genelde küçük oluyor. Özellikle çok lüks bir restauranta gittiğinizde, fiyat yükseldikçe porsiyon küçülüyor. Yüksek fiyata söylediğiniz bir et yemeğinde tabakta sadece 1 parça et geldiğini görürsünüz. Yunanistan’da böyle bir şey söz konusu bile değil. Geçenlerde biri söyledi ama kimin söylediğini hatırlamıyorum. Atina’da suyun ödemesini yapmak istemişler fakat garson suyun parasını almamış. “Almazlar çünkü müşteri geldiğinde masaya ilk olarak su getirilmesi orada bir kültürdür” dedim. Yani siz daha siparişi vermeden masaya içmeniz için su getirilir. Oldukça güzel ve düşünceli bir davranış.

Keyif insanı olan Yunanlıların oldukça lezzetli ve renkli olan mutfaklarından bazıları ünlüdür. Mesela souvlaki, kavala kurabiyesi, zeytinyağı, Yunan salatası ve Yunan rakısı gibi. Aklıma gelmeyen daha çok fazla şey var...

Et, balık, sebze, ot, meyve, tahıl, baklagiller, süt ürünleri gibi her besin öğesini içinde barındıran Türk mutfağı zamansız, güncel ve dengeli bir mutfak sunar. Bu sebeple Türk mutfağı, herkese hitap edebilecek şekilde zengin bir çeşitliliktedir.

Geniş bir yemek kültürüne sahip olan Portekiz mutfağı ise güveç yemeklerinin, hamur işlerinin ve deniz ürünlerinin çoğunlukta olduğu bir mutfaktır.
Fransız mutfağı, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ortaya çıkaran, çeşitliliği ve zenginliğiyle ünlü bir mutfaktır. Fransız mutfağının en önemli öğeleri tereyağı, peynir ve şaraptır. Fransız mutfağında sosların yeri de oldukça önemlidir.

Her ülkenin kendine göre bir yemek kültürü olsa da, bazı ülkeler Taste Atlas tarafından 2023 yılı için yapılan değerlendirmede daha fazla ön plana çıktı. Bu değerlendirmeye göre her mutfak için 50 gıda maddesi belirlendi ve bu maddeler üzerinden ortalama puanlar verilerek listeler oluşturuldu. İtalya en çok puan alan yemeği olan pizzası ile birinci sıraya yerleşti. Japonya ikinci sırada yer alırken, Yunanistan 3. sırada yer aldı.

Türkiye ise bu sıralama arasında 15. sırada yer aldı. Taste Atlas tarafından yapılan dünyanın en iyi mutfak değerlendirmesinin sonucundaki mutfak sıralamaları şu şekilde: 1-İtalya / 2-Japonya / 3-Yunanistan / 4-Portekiz / 5- Çin / 6- Endonezya / 7-Meksika / 8-Fransa / 9-İspanya / 10-Peru / 11- Hindistan / 12-Brezilya / 13-Polonya / 14-Arjantin / 15-Türkiye / 16-Amarika Birleşik Devleti / 17-Tayland / 18-Güney Kore / 19-Hırvatistan / 20-Sırbistan / 21-Macaristan / 22-Vietnam

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi