İlgiye en fazla ihtiyacı olan sosyal medyayı daha fazla kullanıyor

Artık günümüzde çoğumuz farkında olmadığımız, İngilizce “no mobile phobia” sözcüklerinin kısaltmasından meydana gelen “Nomofobi” adında bir hastalığa sahibiz. Nomofobi, ‘telefonsuz kalma korkusu’ anlamına geliyor. Telefonla fazla zaman harcamak, telefonun şarjının bitmesinden endişelenmek, telefonla birlikte uyumak ve sürekli açık tutmak, nomofobinin belirtileridir. Aslında bu telefon bağımlılığının en büyük sebebi sosyal medyadır. Sosyal medya olmadan önce insanlar bu kadar telefon bağımlısı değildi sonuçta. Eskiden telefonumuzda sosyal medya bile yoktu. Çok daha önceye gidersek telefon bile yoktu...

Peki sizce sosyal medyayı iş gereği kullananların dışında, en çok kimler kullanıyor? Hemen söylüyorum: ilgiye daha fazla ihtiyacı olanlar...

İnsanlar gerçek hayatta bulamadığı veya az bulduğu ilgiyi, storylerine gelen kalplerle, beğenilerle, yorumlarla ve mesajlarla tatmin olup oradan alıyorlar. Yani aslında hem sosyalleşiyormuş gibi hissedip, hem de ilgi ihtiyacını karşılıyorlar. Güzel bir ilişkisi olan insanların çoğunlukla sosyal medyayı daha az kullandığını fark ederken, yalnız insanların da sosyal medyayı daha fazla kullandığını fark edeceksiniz. “Bu insanın bir ilişkisi var neden bu kadar kullanıyor, o da mı ilgi arıyor?” diye sorarsanız eğer; ‘her ilişki ilgi demek değildir’ diye cevap vermek istiyorum. İçinde hiç ilgi olmayan veya asla yeterli gelmeyen bir ilgi barındıran çok fazla birliktelik var. Bence bu durum tam bir aşk kırıntısı. Teoman çok güzel yazmış: ‘Aşk kırıntısıyla doymaktansa, tek başıma aç kalırım bu hayatta.”

Ne yazık ki ilgiyi sosyal medyada aramanızı sağlayan bir birlikteliğiniz varsa, o birlikteliği çöpe atın gitsin. Hayatınızdaki insan size iyi gelmeli, yeterli ilgiyi vermeli, bunlar yoksa hiç gelmemeli… Ayrıca arkadaşlardan ve sosyal çevreden alınmak istenen ilgi de var, o insanlar da fazla kullanıyor. Bir de gösteriş yapma durumu var. Güzel bir ilişkiyi veya kötü giden ama güzel gösterilmek istenen bir ilişkiyi yansıtmak isteme çabası da sosyal medyayı yoğun kullanıma sebep oluyor. Pek çok sebebi var onlar ayrı, şu an benim bahsettiğim ilgi yönünden kullananlar. Bu arada ben bu istemsizce ilgiyi sosyal medyada arama durumunu kötü bulmuyorum. Yadırgıyor olabilirsiniz ama farkında olmadan siz de yapıyor olabilirsiniz.

Sosyal medya hayatımızın bir parçası ve hatta artık büyük bir parçası. İlgiyi gerçek hayatta aramak ne kadar normalse, sanal olarak sosyal medyada aramak da normal bence. Sonuçta çok kısa bir süre de olsa iyi hissediyor insan o an. Anlık bir his ama en azından o insanın ilgisiz kalıp, sosyallikten uzaklaşıp kendi kendine iyice yalnızlaşmasından iyidir. İlgiye her insan ihtiyaç duyar ve inanın bir ilgi, hasta bir insanı iyileştirecek kadar sihirli bir şey. İlgi, her şey kötü gidiyorken bile bir şeyleri mutlaka güzel kılan şeydir. İnsanlar günlük hayatta yeterli ilgiyi ve sosyalleşmeyi bulsa zaten bunu sosyal medyada aramaz. Yani kısaca sosyal medyada takip ettiğiniz kişilerden inanılmaz aktif olanların, ilgiye ve sosyalleşmeye en çok ihtiyacı olan kişiler olduğunu unutmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi