Ali İbrahim Önsoy

Ali İbrahim Önsoy

Kardeş olmalı

Kardeşi olmalı insan evladının hani düştüğünde el verecek.

Kardeşi olmalı kız erkek önemli değil yeter ki lokmasını acısını ve sevincini paylaşsın.

Kardeşi olmalı ister kan ve karından, ister candan, yürekten, emekten ve yaşam mücadelesinden.

Okula giderken ya da dönüşte ağır gelen çantasını taşıyacak; sabahın karanlık ayazında, akşamın karanlık ve yağmurlu gününde köşede havlayan köpeğin, mırlayan kedilerin ve çöp kutularına dadanan martılara karşı elini tutacak yol gösterecek kardeşi olmalı.

Kardeş dediğin koşarken yanında olmalı, düşerken tutacak ve ne olursa olsun yalnız bırakmayacak. Bu nedenle düşmesin diye tutmak ve bırakmayacağını bilerek dayanmak desteklemek ve sırt sırta vermektir kardeşlik.

Birlikte çıkılan yolda bedeli ne olursa olsun vazgeçmeyen, ortak amaç ve çıkarlar için ölümü bile göze almaktır kardeşlik.

Ekmeğini ve suyunu paylaştığından sırrını sakınmadan paylaşmaktır. Bilmektesin ki paylaştığın her bir lokmayı yiyen her bir yudum suyu içen yediği ve içtiği yere ihanet etmez.

Kardeş dediğin arkanı kollayacak, bazen yolunun üzerindeki taşları senden önce görüp temizleyecek. Seni düşürmeye çalışacaklar ama düşmeyesin diye sana destek olacak. Farz et ki düştün el verip kaldıracak yaranı saracak, arkanı toplayacak gözü gibi bakacak kardeşin olmalı.

Savunduğun değerleri yaşama geçirirken kurulu düzenin sorgucuları tarafından gözaltına alınıp günlerce gün yüzü gösterilmeden sorgulanacaksın. Sorgucular gözaltındakinin bir kardeşini her zaman elinin altında bulundurur, konuşturmak ve baskı yapmak için hayasızca tavırlar içinde olur. Kardeşi gibi o da ağır işkence görür. Kardeşi dört duvar arasına atılırken, her görüşte eşyalarını kitaplarını ve yazılarını dahası dışarıyla bağını kuran kardeşi olmalı.

İçinde bulunduğumuz sistemde çıkarı ve bencilliği için her türlü hainliği ve namussuzluğu yapan elbet çıkacak. Tut ki hain pusularda vuruldun katledildin hatta sana bir mezarı bile çok görürler.İşte o zamanda günler, aylar ve yıllarca seni arayacak adliye binalarının önünde akıbetini soracak kardeşin olmalı.

Yıllar geçse de adli yetkililer bir yanıt vermese de adliye önünde ya da alanlarda her gün ya da her hafta “kardeşim nerede” diye soracak kardeşin olmalı.

Emek ve özgürlük temelinde örgütlü yaşam mücadelesi verirken hain pusuda ya da sorguda işkencede katledilenin onurlu anısını yıllar geçse de yaşatacak anacak kardeşi olmalı.

Kardeş dediğin lafta değil ama gerçekten anadır, babadır, abidir, abladır dahası kardeş dediğin saygı ve sevgide kusur etmeyeceğin “güzel insandır”.

Kardeşi olmalı insan evladının ille de aynı karından olmaya gerek yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İbrahim Önsoy Arşivi