Ayıp denen bir şey var!

Bazen öyle gülünç şeylere tanık olup, öyle haberler okuyoruz ki, dram desem değil, komedi desem değil...Yılın ilk haberlerine göz atıyorum ve kendimi gülümserken buluyorum. Biliyorsunuz artık alışveriş yaptığımız poşetler ücretli. Alışveriş yaptığınız yer sizden 25 kuruş talep edecek. Helal olsun ki duyarlı vatandaşlarımız isyan etti bu duruma. Demek ki tepki vermeyi unutmamışız! Köprülere, otoyollara gelen zamları pek umursamadık. Yıllardır haybeye faturalarımıza giren katkı paylarını, dağıtım bedellerini, gelen zamları da hiç umursamamıştık, ancak bu poşet ücreti tak ettirdi arkadaş! Ayıp denen bir şey var yani...
***
Başka bir konumuz daha var. Yarışma programları sonrasında, sık sık yazılı ve görsel basına haber olan yarışmacıların alay konusu olduğunu görüyoruz. Bunların içinde atasözlerini, deyimleri bilmeyenden tutun, milli bayramlarımızı bile bilmeyenler olduğunu görünce elbette üzülüyoruz. Eğitim konusundaki eksiklerimizin bilinmesine rağmen, hala hiçbir şey yapılmamasının sonuçları bu ne yazık ki! Son günlerde popüler bir yarışma var. Cep telefonlarından canlı olarak oynanan”hadi”isimli yarışma. Her yarışma öncesi bir soru için ip- ucu yayınlanıyor. Herkesin elinde internet olmasına rağmen kimse sorunun ipucunu okumak zahmetine bile katlanmayor, yarışma anında yapılan yorumlarda birbirlerine soruyor. Öğrenmeyi istemenin ne kadar zor kazandırıldığını varın siz düşünün!
***
Yeni bir yılı karşılayacağımız gece, 31 Aralık akşamı sosyal medya hesaplarında bir kutlama fotoğrafı yayınlanmaya başladı. Bir yılı daha geride bırakırken; gerçekleşmeyen hayallarin, dileklerin yeni yılda gerçekleşeğini umut eden insanların havai fişeklerle kutladığı bu geceye inat, Mekkenin Fethini kutluyorlardı. Kimsenin neyi kutladığı elbette önemli değil, sonuçta çok fazla demokrasinin yaşandığı bir ülke burası. Ancak, bütün milli bayramların karşısına çıkarılan ve bu bayramların öneminin unutturulmaya çalışıldığı diğer kutlamaları düşününce, “ayıp denen bir şey var!”demek te benim özgürlüğüm!
***
Araştırmayan, sorgulamayan, yalan yanlış okuduğu haberlerin doğruluğunu teyid etmeden sosyal medya sayfalarında paylaşan bir çoğunlukla beraber, yoğun bir bilgi kirliliği var. Kutlanması gereken tarihin,11 Ocak olarak açıklandığı belgelerde Mekkenin fethinin bir anda yurdun dört bir yanında, yılbaşı gecesine alınıp, kafalarının estiği gibi gibi kutlamaya kalkmasının nasıl iyi niyetli bir sebebi olabilir? Üstelik, Suudi Arabistan’da da bu fetih o gün kutlanıldı mı belli değil! İnsanların dini duyguları ile oynanmasından hicap duyuyorum. Ayıp denen bir şey var!
***
Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi