Selvi Sarıtaç

Selvi Sarıtaç

Bakırköy Belediyesi sosyal medya kullanımı endeksinde alt sıralarda!

Normalde Başkan Kerimoğlu’nun sosyal medya paylaşımları çok da öyle dikkate alınmaz ilçe halkı tarafından. Beğenenlere ve yorum yapanlara bakınca da aynı kişiler olduğu görülür. Kaldı ki bu daimi beğenicilerin başkanın ‘Danışman’ adı altında çalıştırdığı kişiler olduğu da ilçe halkı tarafından bilinir.
Üstelik belediyelerin norm kadrosunda ‘Danışman’ diye bir kadro yer almaz. Sürekli işçi kadro unvanları arasında da ‘Danışman’ unvanı bulunmamaktadır.
Zaten ‘Danışman’ adı altında çalışanlara bakınca, hepsinin başkanın sosyal medya hesaplarından paylaştıklarını beğenen, retweetleyen aynı kişiler olduğu görülür. Yorumlarda, Türkçe ŞAK ŞAK, yazıya dökülmüş hali de ‘Tebrikler Başkan’ şeklindedir. Zaman zaman bu insanların cümle bile kuramayacak düzeyde olduğunu da düşünürüm ya neyse.
Gelelim konuya, dediğim gibi bir iki eleştiri dışında çokta ilçe halkı tarafından kaile alınmayan Kerimoğlu, “Türkiye’nin en başarılı ilk 5 belediyesinden biri” olduğunu söyleyince belkide bu güne kadar aldığı en fazla yorum sayısına ulaşmış. Ben bu yazıyı yazarken 149 yorum vardı ve genel anlamda eleştirisel yorumlar dışında “sabah sabah hiç güleceğim yoktu”, “En başarılı ilk 5 belediye mi? Şaka mısınız? En rezil 5 belediye arasına girersiniz ancak”, “Yalannnnnnnn”, “Laf salatası”, “Atma Ziya” gibi cümleler kurulmuş. Yorum yapanlar gerek sokakları resimleyerek, gerekse açıklamalarıyla ilçede yaşadığını ve yaşadığı bölgeye hakim olduğunu göstermiş.

Türkiye’deki ilçeler düzeyinde sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlere yönelik bileşenlerden oluşan İGE-İ modeli endekslerinde Yönetişim ve Saydamlık, Sosyal Kapsama, Ekonomik Durum, Eğitim, Sağlık, Sosyal Yaşam, Çevresel Performans, Cinsiyet Eşitliği ve Ulaşım ve Erişilebilirlik Endeksleri yer alıyor. Pendik, Eyüpsultan, Büyükçekmece, Gaziosmanpaşa ve Küçükçekmece bu yılki rapora göre sıçrama yapan ilçeler olmuş.
Bakırköy'ün üst sıralarda olduğu doğru ancak üst sıralarda olduğu alanlar "Toplumsal cinsiyet eşitliği, Ekonomik Durum, Ulaşım ve Erişilebilirlik" alanları. Bu alanlarda üst sıralarda yer alma konusunda Bakırköy Belediyesinin bir katkısının olmadığı açık. Ulaşım hizmeti Bakırköy Belediyesi tarafından yapılmıyor. Ekonomik durumdaki olumluluğa Bakırköy Belediyesi’nin hiç bir katkısı yok, kösteği var.  Başkan Bülent Kerimoğlu’na, zaten kendisinden önce de ilk 5’te olduğumuzu hatırlatmakta fayda var sanırım.
Kerimoğlu yönetimiyle birlikte ilk 10’a bile giremediğimiz alan ise dikkati çekiyor. Örneğin, Yönetişim ve Saydamlık. Bu endeksin alt endeksleri, Belediye Bilgi Paylaşımı ve Saydamlık Endeksi, Belediyeye Erişim Endeksi, Belediye Sosyal Medya Kullanım Endeksi, Gizli Vatandaş Endeksi, Son Yerel Seçim Katılım Oranı. Sosyal Belediyecilik iddiasına olan bir belediyenin bu konuda sıfır çekip başarıdan bahsetmesi ise bence tam bir akıl tutulması. Diğer endeks ölçüleri ise, Sosyal Yaşam, Sağlık, Eğitim. Kültürün Başkenti (!) Bakırköy’de belediyemiz bırakın ilk 5’i, ilk 10’a bile girememiş yazık ki.  
İnsanlar Bakırköy’ün kirliliğinden ve sokakların pisliğinden bahsediyor haliyle. Çünkü sokakları süpürecek üç beş gariban işçinin dışında pek kimse kalmadı.
Başkan Bülent Kerimoğlu yönetimiyle birlikte, işçisinden memuruna, sanatçısından sözleşmeli personeline kadar greve çıkmayan kalmadığını da her kes bilir. Her ne kadar belediyede yetkili olan sendikalar beylik laflar etsede, başta Belediye İş ve TÜM BEL-SEN’in işçiyi ve memuru nasıl sattığını hep bilikte gördük. Geriye bir tek DİSK kaldı, oda yıllardır mahkemelerde sürünmekten bir hal oldu.
Başkanımız ne kadar grev olursa olsun, finalde sendikalarla bir şekilde anlaşsa da sanırım kapısında, ‘İşi emekçi düşmanı’ diye bağırılmasından ve medyaya malzeme olmaktan rahatsız olmuş olacak ki, yönetim kadrosu tamamen Bakırköy Belediyesi danışmanı, avukatı ve işçilerinden oluşan ‘Çalış-Sen” sendikasını kurarak soruna kökten çözüm buldu. İşçileri de bağlı oldukları sendikadan istifaya zorlayarak yeni kurulan sendikaya geçmesi için uğraş verdi. Son aldığım duyuma göre de, Temizlik Amiri Murat Çetinkaya’yı Çalış-Sen’e Şube Başkanı yapmış. Yani pekte öyle temizlik yapacak, yada yapılanı denetleyecek kimse kalmadığı için alanda yaşanan durum normal.
Bakırköy’ün eğitim alanında en çok tercih edilen ilçeler arasında yer aldığı, Başkan Kerimoğlu’nun da bundan sık sık bahsettiği bilinir. Eğitimle ilgili belediyenin asli bir görevi olmamasına karşılık, okul öncesi eğitim verme, mesleki eğitim kursları düzenleme ve kütüphane açma gibi görevleri vardır. Ayrıca her belediye ilçe sınırları içindeki okullara konteyner, oturma bankları verir ki vermelidir de.  Zaman zaman belediye başkanlarının okulları gezerek çocukları ziyaret ettiğini, hediyeler verdiğini de görürüz. Nüfusa göre en çok kreş hizmeti veren Bakırköy Belediyesi, (kaldı ki bu hizmette kendisinden önce verilen bir hizmetti) ve önceliğinin eğitim olduğunu söyleyen Başkan Kerimoğlu’nun, ilçe sınırları içerinde bulunan bir okulun bahçesindeki Fatih Belediyesi’ne ait çöp konteynırları durumu aslında gözler önüne seriyor.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selvi Sarıtaç Arşivi