Cüzdan kabusu erken başladı

AKP iktidarı ve gözlerine bakıp ışıltısını gördüğümüz malum bakan Nebati ve onların yaptığı zamcıkları daha memurun emeklinin eline maaşları geçmeden erdi biti. Masaldaki gibi "Maaş nerede. Yandı bitti kül oldu". Vatandaş İğneden ipliğe zam yağınca insanlar şaşkın ve harcamayı kesti. Trafik yok, Alışveriş yerleri ve lokantalar boş, mağazalarda indirimlere bakan yok. Rekor derece de enflasyon ve hala yükselen Dolar. Daha da acı olan , Herkes bu günlerin daha beterinin geleceğini biliyor tek kelimeyle YAZIK. Bu durumun AKP iktidarındaki yansıması ise tıpkı Yağmur duası gibi Dolar duası istemek oluyor. Nasrettin Hoca'nın göle maya çalması gibi. AKP iktidarında inciler bitmiyor. Bu kervana Bakan Nebati'den sonra yardımcısı Murat Zaman'da katıldı.' Kur korumalı mevduat' modelini Meclis'te anlatan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zaman, 'Dua edin tutsun' dedi.
 

Daha baştan havlu attık
Dostlar. Daha dün bir bugün iki ama yeni yıldan da umudum kalmadı desem yeridir. .İyiler yine iyi. Kötüler yine kötü.Kalpsizler yine kalpsiz,sevgisizler yine sevgisiz. Cahiller yine cahil.Kıskançlar yine kıskanç.Gevezeler yine geveze.Kalitesizler yine kalitesiz..Vicdansızlar yine vicdansız..Merhametsizler yine merhametsiz. Aç gözlüler yine aç gözlü.Saldırganlar yine saldırgan.Fesatlar yine fesat.Benciller yine bencil...Saygısızlar yine saygısız..Karaktersizler yine karaktersiz.Acımasızlar yine acımasız olmaya devam edecekler anlaşılan..Fıtratlarında var, başka türlü olmayı beceremiyorlar ne yazık ki. Onlara acımaktan başka yapacak bir şey yok.
İtibardan tasarruf etmeyen Saray yönetimi, krizin faturasını halkın sırtına yüklüyor. Temel ihtiyaçlarını dahi alamayan yurttaştan porsiyon küçültmesi, tasarruf etmesi isteniyor. Ekonomik tedbirlerin kriz için gerçekçi çözümler üretmediğini hatırlatan ekonomistler, önce halktan tasarruf isteyen hükümetin kendi itibarından ödün vermesi gerektiğini ifade ediyor. Deniyor ki AKP 19 yıl ülkeyi yöneterek siyasi istikrar sağladı. Bu arada ülkenin ekonomisi batsa da siz ona takılmayın.
"Elektriğe zam, iğneden ipliğe her şeye zam demektir... Fahiş fiyata ortam hazırlayan kim? Erdoğan. Faiz zammı yapan kim? Erdoğan. 'Fahiş fiyatlarla mücadele edeceğim' diye halka yalan söyleyen kim? O da bugünkü iktidar. Evlerdeki doğalgaza yüzde 25 zam yaptın. Ticari ve sanayi kuruluşlarına da yüzde 50 zam yaptın. Zammı kim yaptı, dış güçler mi yaptı? Sen yaptın. Peki kiminle mücadele edeceksin? BOTAŞ'la mı mücadele edeceksin.
 

Yüksek enflasyon yoksullaştırıyor
Yeni yıla son 19 yılın en yüksek enflasyon oranıyla girilirken artan fiyatlar halkın belini büktü. Milyonlar, temel gıda maddelerini bile karşılayamaz hale geldi. Yoksulluk gün geçtikçe derinleşirken itibardan tasarruf etmeyen Saray yönetimi, çözümü yine halktan daha fazla tasarruf istemekte buldu.
Elektrik ve doğalgazda uygulanan kademeli tarifelerle halkın enerji tasarrufu yapması beklenirken yandaş medyada ‘ucuz alışveriş yapmanın püf noktaları’ öğütlendi, soğan ekmek yemenin faydalarından bahsedildi. Son olarak Cumhur İttifakı’nın ortaklarından Büyük Birlik Partisi lideri Mustafa Destici de katıldığı canlı yayında kasaptan 100 TL'lik et almaktansa kuzu kestirdiğini ve bu şekilde tasarruf ettiğini açıkladı. Tabi buna ek olarak Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in Bakan Nebati'ye rakip olacak Zihni sinir projesini eklemeden olmayacak. o'da kadınlarımızn ziynet eşyalkarına altınlarına bilezik ve kolyelerine taktı. Hatta Sekmen bu meşhur döviz endeksli mevduat prjesini de kendisinin Nebati bakan önerdiğini vurguladı.
 

Projeler Zihni Sinir'den
Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanı olmasının ardından uygulamaya konan yöntemleri kendisinin önerdiğini söyleyen Sekmen "Buradan duyuru yapıyorum ben ekonomistim. Bu öneriyi yapanlardan biri de benim. Maliye Bakanımıza bu olayın evvelinde öneriyi getirenlerden biri de benim. Telefonumda, Whatsapp'ında ve mesaj şeyinde kayıtlı bu" dedi. "Bu akşam yeni bir model daha önerdim" diyen Sekmen şöyle devam etti: "Önerim de şuydu: Şu anda yastık altındaki altınları da getirin diyor devlet. Bunları devletle anlaşmalı bir kuyumcuda sertifikalandırıp bozdurmaya dayalı 22 ayar, 18 ayar, 14 ayar altınları getiriyorsun, derleyip topluyorsun 24 ayara çeviriyorsun bir sertifika alıyorsun. Benimki öyle değil."
Şimdi burada sıfır art niyetimle soruyorum,Başkan Sekmen ne diyor? Takılan bileziği düğün bitince gelinden geri mi alıyor? Yeminle anlamadım !
Birde bu var tabi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için kur garantili altın hesabı projesini Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı ile görüştüklerini anlattı. 'Kur garantili altın' projesi için Atayık, "Vatandaşın güvendikleri kuyumculara gidip altınlarını bozdurabileceği bir sistem hazırladık. Belki altın kart olarak da düzenlenebilir" dedi. yahu arkadaş millet size vergi veriyor ns isterseniz veriyor. Hani derler ya ölüyü diriyi bitirdiniz. Gözünüzü son akçe olan kadınların ziynet eşyalarına altınlarına diktiniz ya size de helal olsun. Ayıptır yani. Bu kadar da olmaz dediğimiz ne varsa olduruyorsunuz ya pes demekten utandık.
Bakın fıkra değil, mizah hiç değil. Acı gerçekleri yaçe kadınların ziynet eşyalrına ve altınlarına dizıyorum. Bu ülke ekonomisi böyle yönetiliyor. Bizde çok şey bekliyoruz. Tabii başka ne olur ki darbeyi enişteden öğrenen iktidardan başka ne bekleyelim. Bekleyende kabahat. Öyle ama kurunun yanında yaşda yanıyor. Bunların zihni sinir projeleri iş bilmezlikleri, zaten batık olan ekonomiyi daha da beter hal soktu sokmaya da devam ediyor. Açıkçası bu iktidar çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıyadır. Bu işi kotarmak bence olanaklı değildir.
 

La Fontain'den masallar
Baştan aşağı yalanla hikayelerle ve hatta la fontaine'den masalların günümüze uyarlanması ile yönetilen bir toplum olduk. Alın size bir örnek daha . Bugünkü Krizin nedeni olarak Ecevit hükümeti döneminin etkilerinin devam ettiğini söylüyorlar. yok yahu bence Viyana kuşatmasının mali zararları da var tabi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “2001 krizinin faturasını bugün ödemeye devam ediyoruz” dedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yanıt geldi. " Az bile demişsin. Mütevazilik yapmışsın. “Bugün yaşadıklarımızın sebebi 1970 petrol krizidir” de diyebilirdin. Hatta “O dönem aman petrol canım petrol çağrımıza uyulsaydı, bugün bunların hiçbiri yaşanmazdı” da diyebilirdin."
Bunlara kısa bir ek daha yapayım. Masallar güzel gidiyor çünkü. AKP Grup Başkanvekili Elitaş: "Bütün emekliler enflasyon farklarından faydalanırken sadece milletvekilleri faydalanamıyor" diyerek düzenleme istedi. Oldu kardeş. Söylemene gerek yok aslında yaparsınız bir gecede ne olacak ki. Ama masallık durum şudur ki. Bunu düşünmek ayrı bir olay, ifade etmek ayrı. Ben olsam utanırdım. 5 yıl vekillik sonrası ömür boyu emekliliğin neresinde hak var ki hak kaybından söz ediyorsunuz. Ama bizim yurttaşımızda da kabahat var dostlar. 15 yılda 45 fabrika kuran adama küfür edip, 20 yılda hepsini satan adamı savunuyorlar. Çıkıp 436 tl’lik elektrik faturası olur mu diyorlar.Bunlara bir son söz de; Allah kimseyi çöpte bulduğu ceketi giyecek kadar fakir, fakirlik olsa bu ceketi çöpe atmazlardı diyecek kadar da salak yapmasın ,
 

Dua ile kur indirme zamanı!
AKP ikidarında inciler bitmez. Bu kervana Bakan Nebati'den sonra yardımcısı Murat Zaman'da katıldı.' Kur korumalı mevduat' modelini Meclis'te anlatan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zaman, 'Dua edin tutsun' dedi. ‘‘Gelişmekte olan ülke olarak, Türkiye için en büyük problem kurlardaki oynaklık’’ diyen Bakan Yardımcısı Zaman, yeni hesap türü için, ‘‘Bu üründe amacımız oynaklığı yok etmek. Oynaklığı nasıl yok edeceğiz? Şimdi, burada biraz da finansal davranış psikolojisi devreye giriyor. Oynaklığa neden olan bir yatırımcı tipi var. Biz bu yatırımcı tipine bu oynaklığı azaltabilmek için başka bir yer gösteriyoruz. Hani, dua edin de bu ürün gerçekten tutsun, oynaklık azalsın’’ dedi.CHP'liler sie haklım olarak ‘‘Duayı biz değil siz edin’’ yanıtını verdi. Bakan yardımcısının bu sözleri bir anlamda “Biz gerçeğin farkındayız ama bunu daha yukarıya anlatamıyor ya da söyleyemiyoruz”un da bir itirafıdır.Dolayısıyla kurda yeni bir atak yaşandığı takdirde enflasyonu yüzde 40’ların da çok üstünde görme durumumuz olabilir.
Bu konuda Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Murat Zaman'ın "Dua edin tutsun" sözlerini köşesinde değerlendirdi. Aktaş "Peki şimdi soralım.Demek ki neymiş; bu ürün tutmazsa kur artmaya devam edebilir ve enflasyonla ilgili oynaklık dizginlenemezmiş. İyi de madem fiyat istikrarının en büyük tehdidi döviz, şu durumda dövizdeki dalgalanmayı kesmek için tutsun diye dua isteyeceğiniz böyle dahiyane formüllere başvurmak yerine kestirmeden gidip dövizi dalgalandırmasanız daha kolay olmaz mı? Madem bu gerçeği biliyorsunuz, niye gereğini yapmıyorsunuz?" dedi.
 

Hani dolar inecekti?
Dolar çıkıyor zam, dolar iniyor yine zam. Hani Erdoğan doların köpüğünü hüplettikten sonra her yerde ucuzluk olacaktı. Milletin alın terini bir gecede hüplettiniz ama dolar köpürmeye, zamlar da milletin üstüne kâbus gibi çökmeye devam ediyor. Türk lirası, bu haliyle son 3,5 ayda yüzde 37 devalüe oldu. Hala da dengeye oturmuş değil. Kur tabelası, Nebati Bakan’ın gözleri gibi ışıl ışıl, kıpır kıpır.
 

Çiftçi deposunu dolduramaz oldu
Cuma akşamı akaryakıta fahiş zamlar geldi. Erdoğan, benzinin litresine 63 kuruş, mazotun litresine 94 kuruş zam bindirdi. Geçen yıl bu zamanlar, çiftçinin traktöründeki 110 litrelik mazot deposu 729 liraya doluyordu. Şimdi bin 516 liraya doluyor. Yine 55 litrelik bir benzin deposu, geçen yıl bu zamanlar 400 liraya doluyordu. Şimdi aynı depo 750 liraya doluyor. Milletin akaryakıt maliyeti son bir yılda ikiye katlandı. s
 

İstanbul'dan İzmir'e gitmek 1811 lira iyi mi!
Son akaryakıt zamlarından sonra İstanbul’dan İzmir’e, dolar ve avro garantili

tünel, köprü ve yollardan arabayla gidip gelmenin maliyeti bin 811 lirayı buluyor. Bu korkunç bir maliyet. Ulaşım maliyetlerindeki bu artış, yarın iğneden ipliğe her şeye yansıyacak. Bu kaçınılmaz. Son üç aydır akaryakıt zamları otomatiğe bağlanmış vaziyette. Dolar çıkıyor zam, dolar iniyor yine zam. yine zam
 

SON SÖZÜM: ZAMicron varyantı, Türkiye'yi etkisi altına aldı. 84 milyon vatandaşın tümü an itibariyle ZAMfekte! Allah kurtarsın. Şifa versin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi