En iyi aşçılar neden erkek?

Yıllardır mutfakta hanımlar olmasına rağmen ödüllü aşçılar neden erkek? Bu daha önceleri de çok tartışıldı. Olaylara cinsiyetçi olarak bakmamayı tercih ederim ama bu durumu biraz farklı taraftan ele alıp dedikodu mu yapsak? 
***
Dünya çapında çeşitli yemek yarışmaları düzenleniyor, listede yer almış olanlara bakın, hepsi erkek. Mesela; Bask (Basque Culinary Center) dünya aşçılık ödülünün sahibi 2018 yılında Jack Zonfirillo. Dünyanın en prestijli aşçılarının yer aldığı“Le Chef Compilation”listesinin tamamı erkek. Michel Troisgros, Yannick Alleno gibi, çogunluğu Fransız olan, aralarında İtalyan ve Japon aşçı da bulunan liste mevcut. Zaten ekranlara, dergilere bakın, sadece aşçılar değil, gurmeler bile hep erkek!
***
Hadi biraz nedenleri üzerine kafa yoralım...
Kadın ve erkek elbette eşit olarak dünyaya geliyor. Ancak, doğuştan paylaştırılan görevlerle erkeğin ve kadının vazifesi değişiyor. Kız çocuklarının oyuncakları; mutfak aletleri, fincan, bebek gibi şeyler oluyor, erkeklerin ise araba, motosiklet, tır, uçak vs... Bu durumda da zaten bebeklikten itibaren görev dağılımı yapılmış, ve cinsler kendi rollerini kabullenmiş oluyor. Kadınlarda elbet erkeklerin yaptığı işleri yapmakta başarılı, uçak kullanan da var, şoförlük yapanda...Yine erkeklerde bayan kuaförlüğü, makyöz ve bir çok alanda kadınlara rakip olabiliyor. Üstelik çokta başarılılar. Ancak konumuz ödüllü erkek aşçılar olduğundan, o kadar derine inmeyeceğiz. 
***
Kadınlar yıllarca mutfakta çeşit çeşit yemekler üretiyor, tarifler deniyor, sabrıyla mini minnacık sarmalar sarıyor, köfteler yapıyor. Mantılar açıyor, hem de öyle böyle değil, bir kaşığa 40 tane sığacak diye saatlerini harcıyor, sofradan keyifle yenilip kalkılıyor. Buna kimse şaşırıp taktir etmiyor, çünkü zaten ondan beklenen bir şey iyi yemek yapması.
Fakat erkek bir tava menemen yapıyor,“pöh pöh, bu nasıl menemen ya”noktasına varıyor. Salata yapıyor kimseye yetmiyor, daha olsa o da yenecek gibi sanki. Çünkü olayın en başında, erkeklerin evde mutfağa girişi bile hoş bir hal. Beklenmedik bir eylem ve çıkacak sonucun merak edilmesi durumu... 
Bende oturup, erkeklerin mutfakta neden daha başarılı olduğuna olduğuna kafa yorayım birazcık dedim.Yordum da sanki iyi ettim! Bir yemek muhabbeti taa bireylerin özgürlüğüne kadar gitti. Ne alaka yemek ve özgürlük değil mi? 
***
Şöyle ki; kadın hep bastırılan cins. Belli kalıplarda yetişiyor ve özgürlüğü hep kısıtlı. Anneden, anneanneden, babaanneden gelen gelenekler içinde, neyin nasıl yapılacağı öğretilerek büyütülüyor. Tariflerinin çoğu eskilerden kalma, olanlara sadık kalınarak ve ölçüyle yapılıyor. Bu arada genelleme yapmıyorum, yazdığım tespitler elbette tamamı kapsamıyor. Sadece mutfak için değil, tüm yaşamı boyunca kadın öğretilerin dışına çıkmaya korkuyor. Oysa, erkekler cesur taraflarını mutfakta da kullanıyor. Çünkü doğasında çeşitlilik var. Tarifte olmayan otu deniyor, baharatı deniyor,“bu konur mu ki?”diye düşünmüyor. 
Özgürlük ile ilgili olan birşey daha var ki o da, çalışma ortamı ve saatleri. Kadının aşçı olduğunu düşünelim, evinde zaten her gün yemek yapacak. Erkeklerin böyle bir sorumluluğu yok. Hem çok büyük mutfaklarda bir kadının saatlerce çalışmasına imkan yok. Hem kuvvet olarak, hem de evinde bakmak zorunda olduğu aile mensuplarının işlerini yürütmek zorunda olması sebebiyle... Erkeğin evde böyle mesuliyeti olmadığı için, işi ile ilgili daha uzun süreler uğraşabiliyor oluşu ve bunda başarılı olması da doğal.
***
Benim bir gözlemim de şu; mutfakta yemek yapan erkekler çok keyifli oluyor. Yaptığı omlet tavasıyla vals yapacak sanıyorsun bazen. Ve yemeği yapmaya başladığı anda sonucunun mükemmel olduğunu görmüş gibi hayran hayran gözünü tavadan, tencereden ayırmıyorlar. Arada bir mutfağa girenler için bu durumun keyif verici olduğunu, bir çeşit terapi olabileceğini kabul ediyorum elbette, ev hanımının o işleri hergün yaptığını düşününce, onun omlet tavası ile dans etmesini beklemenin haksızlık olacağının da farkındayım. 
Erkekleri fazla mı şımarttım ne? Neyse kavga çıkmadan arayı bulayım hemen. Size sesleniyorum beyler!”Ne o öyle iki yumurta kıracağız, bir menemen, bir tava omlet yapacağız diye mutfağın altını üstüne getiriyorsunuz? Arkanızdan biz toplamazsak bir daha o mutfakta omlet tavasıyla valsi biraz zor yaparsınız!.
Sevgiyle kalın
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi